Lies & Teije's reis website

Via Trosa naar Stockholm


Home -> Europa -> Zweden -> Reisverslag Zweden -> 18 juni 2002
Zoeken

Dinsdag 18 juni, via Trosa naar Stockholm

De paar wolken die we aan de lucht zien kunnen niet verhullen dat het een hele warme dag gaat worden. We hebben een korte rit naar Stockholm en hoeven pas tegen 7 uur in te schepen op de boot naar Finland.
Trosa TrosaWe maken dan ook eerst een tochtje naar Trosa, een grappig dorpje dat aan weerskanten van een riviertje is gebouwd. Opvallend zijn de typisch Zweedse huisjes, van hout en geschilderd in een donkerrode bruinachtige kleur.
TrosaEr heerst een rustige sfeer en een wandeling langs het riviertje tussen de kleine huisjes is erg prettig. Hier het centrale plein met het oude raadhuis.
Gamla Stan, Stockholm Gamla Stan, StockholmEn dan zijn we in Stockholm. De auto kunnen we vlabij Gamla Stan (de oude stad) parkeren. Het centrale eiland (één van de vele waaruit Stockholm bestaat) is een verzameling van indrukwekkende gebouwen en gezellige smalle straatjes, zeker met dit mooie weer (28°).
Storkyrkan, StockholmWe beginnen met een wandeling over het eiland om de sfeer te proeven van deze stad. Langs het koninklijk paleis (waar de militaire kapel prachtig z'n best doet), de Storkyrkan (rechts) en andere bezienswaardigheden belanden we uiteindelijk op een terrasje. Daarna maken we een busrit door de stad en stappen hier en daar uit.
Vikingschip, Stockholm Waslijn, StockholmVoor een tochtje met dit gerekonstrueerde vikingschip hebben we helaas geen tijd. Een waslijn met wasgoed op 20 meter hoogte tussen 2 gebouwen gespannen moet een modern kunstwerk voorstellen.
Drottninggatan, Stockholm StockholmNaast het Rijksdaggebouw begint de Drottninggatan, de langste winkelstraat waar straatartiesten zich uitleven waaronder de levende standbeelden (die we nog zo goed kennen uit Barcelona).
Ringstaartmaki, Skansen Ringstaartmaki, SkansenVoor onze ontspanning gaan we ook nog naar Skansen dat op een eiland ten oosten van het centrum ligt. Skansen is een groot park (enkele vierkante kilometers), eigenlijk een enorm openluchtmuseum met diverse musea, historische gebouwen en veel dieren.
Ringstaartmaki, Skansen StokstaartjeTussen loslopende ringstaartmaki's en stokstaartjes door, wil Lies zo snel mogelijk naar de chimpansees. Bij een verblijf van een paar dagen is het zeker aan te raden een dagje naar Skansen te gaan. Wij hebben na ruim 2 uur in Skansen het gevoel dat we er wel de hele dag konden verblijven, maar we hebben maar 8 uur voor heel Stockholm.
Even lunchenDus na een hapje snel weer terug naar het centrum, op zoek naar onze auto. De haven van de Viking Line ligt op slechts enkele honderden meters van de parkeergarage en we zijn mooi op tijd op de boot. Een hele luxe, blijkt wel: wc en zelfs een douche in de hut. Dat zijn wij niet gewend op de ferries naar Engeland.
ZonsondergangMaar we haasten ons snel naar het bovendek waar we nog net Stockholm in de verte konden zien wegglijden. En we moesten wel buiten zitten want op de hele boot waren er maar 2 plekjes waar gerookt mag worden, en waar het dus behoorlijk druk is. Deze kleurechte foto laat zien dat het nog niet zo heel donker was. Genomen om half 12 's avonds. Half elf, dachten we, maar nee, in tegenstelling tot wat onze reisgids beweert heeft Finland tegenwoordig ook zomertijd.
Op de boot worden we ook getroffen door de brutaliteit van veel mensen. Het blijkt vooral om Finnen te gaan die dan toch een heel andere mentaliteit dan Zweden lijken te bezitten. Zonder te willen generaliseren is het ons het hele verblijf in Finland opgevallen dat de mensen nogal 'assertief' zijn om het netjes te benoemen. Maar we hebben hierover een aantal mailtjes gehad dat dat zeker niet voor heel Finland en alle Finnen geldt.
De ferry naar FinlandEn ook is dit één van de laatste avonden dat we kunnen genieten van een heuse zonsondergang. Over een dag of 5 passeren we de poolcirkel en zal het helemaal niet meer donker worden. De kleurverschillen in de foto's hebben te maken met Teije's experimenten met zijn digitale kamera.
Zonsondergang ZonsondergangGelukkig ligt de hut in de boot zonder ramen die we hoeven af te dekken. We liggen veel te laat op bed en om 7 uur (Finse tijd) morgenvroeg moeten we de boot al weer af. Weinig tijd om te genieten van onze luxe hut.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven