Lies & Teije's reis website

Van Øksendrup via Kopenhagen naar Zweden, Malmø


Home -> Europa -> Zweden -> Reisverslag Zweden -> 16 juni 2002
Zoeken

Zondag 16 juni, van Øksendrup via Kopenhagen naar Zweden, Malmø

Uitgerust vertrekken we deze dag voor een niet al te lange tocht naar Zweden. Al snel passeren we de eerste tolpoort, bij de brug van Funen naar Sjælland (ongeveer €32). Natuurlijk kunnen we het niet nalaten even het centrum van Kopenhagen in te rijden, maar heel erg bijzonder vinden we het niet.
KopenhagenBij het museum staat een miniatuur van de stad zoals die er in de 16e eeuw uitzag. Een Deens Madurodammetje. Maar na een uurtje rondwandelen hebben we het wel gezien. Ook in Kopenhagen is het erg rustig, er loopt bijna niemand op straat. Alleen in de haven heerst wat bedrijvigheid.
Op naar Zweden, alweer over een tolbrug. Deze brug die Denemarken en Zweden verbindt is in 2000 voltooid, maar een eerste voorstel om hem te bouwen dateert uit 1886! Door beide tolbruggen is heel Scandinavië nu met het vasteland van Europa verbonden. De prijs is het wel waard. Wij rijden liever een dag rond om ook wat van de omgeving te zien dan een nacht op een boot door te brengen.En zo arriveren we al vroeg in Zweden. De Deense kronen worden opgeborgen en de Zweedse komen te voorschijn.
Al gauw rijden we vanuit Kopenhagen op de lange tolbrug naar Zweden, de eerste keer voor Lies, dus weer een nieuw land op haar lijstje.
Malmö Oude telefooncelAangezien we vandaag maar een korte rit voor de boeg hebben, gaan we eerst Malmö in, een kleurrijk en vrolijk stadje. Het is heerlijk weer en we wandelen wat door het centrum heen en pikken een terrasje. Teruglopend naar de auto komen we deze fantastische telefooncel tegen: hij werkt ook nog!
Bolmen meerMaar we willen meer zien van Zweden en vervolgen onze weg naar het noorden. En al gauw komen we erachter dat dit 'kaalste' gedeelte van Zweden al heel bosrijk is. Op de kaart zien we dat er een kasteel moet staan bij het meer Bolmen, het Piksborg kasteel en we rijden erheen. De omgeving is prachtig, maar van een kasteel is niets meer te zien, zelfs geen ruïne. De bordjes geven aan dat het in de 14e eeuw gebouwd werd en enkele tientallen jaren later volledig verwoest.
KerkjeOns reisdoel is Jälluntofta, 50 km. zuidelijk van Jönköping en we hebben alle tijd om doelloos rond te rijden en van de natuur te genieten, wat we dan ook zeker doen.En wanneer je zo rondrijdt kom je de leukste dingen tegen, zoals hier een kerkje met een losstaande klokkentoren.
Blokhut Jälluntofta Blokhut JälluntoftaAan het begin van de avond arriveren we in Jälluntofta op de camping met een aantal blokhutten. Het huisje valt ons reuze mee: we hebben gerekend op een eenvoudige slaaphut zonder stroom en water.
Blokhut Jälluntofta Blokhut JälluntoftaMaar dit huisje heeft stroom, water, een koelkast, een kookplaat en er is volop ruimte. We durven er niet op te hopen dat alle huisjes zo luxe zullen zijn.
Zonsondergang in JälluntoftaOok de ligging is prachtig: vanaf onze veranda hebben we schitterend uitzicht op het meer en de ondergaande zon. Maar hoe vaak we die nog zullen zien ondergaan in deze vakantie is nog maar de vraag. Tenslotte naderen we steeds dichter de poolcirkel waarboven de zon 's zomers nooit ondergaat.
Al eerder op de dag zijn we er achter gekomen dat we in het motel in Denemarken vergeten zijn de kamersleutel in te leveren. We bellen op en de eigenaar verzoekt ons de sleutel zo snel mogelijk op te sturen, want hij heeft geen reservesleutel. Dom (van hem en van ons). Maar verder zijn we erg tevreden over deze rustige rit en de korte wandelingen die we hebben gemaakt en het weer doet goed mee.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven