Lies & Teije's reis website

Nog een dagje Praag


Home -> Europa -> Tsjechië -> Reisverslag Tsjechië -> 17 juli 2003
Zoeken

Donderdag 17 juli, nog een dagje Praag

Het stortregent wanneer we wakker worden en we hebben net bedacht dat we maar wat gaan rondrijden in plaats van het centrum van Praag te bezoeken, maar vlak erna breekt de zon weer stralend door. Dus alsnog met de bus en de metro naar de westoever.
St. Vituskathedraal, Praag Glas in lood, St. Vituskathedraal in PraagWe gaan eerst Hradcany in, de burchtwijk, waar de Praagse burcht de belangrijkste (en meeste) plek inneemt. Binnen de burcht, waarvan de eerste fundamenten uit de 9e eeuw dateren, torent de St-Vituskathedraal boven alles uit. Het is de grootste, gotische, kerk waar ook de Boheemse koningen begraven liggen.
Van binnen is het enorm groot en tussen alle afbeeldingen en versierselen treffen we regelmatig de naam Elisabeth aan. Volgens het boekje gaat het echter om Elizabeth van Pommeren (vrouw van Karel IV) en niet om 'onze Lies'.
Het Gouden Laantje in PraagHeel apart is het Gouden laantje waar we ons even in een echt middeleeuws stadje wanen met kleine huisjes die je ook van binnen kunt bekijken. Uiteraard moet je wel betalen om er doorheen te mogen wandelen. Hier woonden vroeger de ambachtslieden, nu zijn er souvenirswinkels in gevestigd, hoewel er weinig gemoderniseerd is.
Het Gouden Laantje in PraagOok de martelkamer en de gevangenis zijn te bezoeken. Lies komt er net uit. Middeleeuwse helmen en zelfs complete harnassen worden te koop aangeboden, vanaf € 1000. Handig wanneer je een kasteel hebt en nog wat voor de inrichting zoekt...
Praag vanaf de burcht Praag vanaf de burchtVanuit de koninklijke tuin hebben we een prachtig uitzicht over Praag en rechts ook de Karelsbrug.
Even afkoelenWe zijn toch heel wat uren zoet geweest met het bereiken van de burcht, het bekijken ervan en weer afdalen naar de lager gelegen stad. Het is niet zo warm als gisteren maar wel erg benauwd en met het geklim kunnen onze voeten wel wat afkoeling gebruiken.
Gisteren zijn we onderweg ergens een spinnententoonstelling tegengekomen en daar moeten we gewoon nog even heen. Onze Kroatische vriend Joško is er doodsbenauwd voor en is ervan overtuigd dat er een spinnensamenzwering tegen hem aan de gang is. Alleen daarom al moesten we even naar binnen en een paar foto's maken.
Spinnententoonstelling Schorpioen op de spinnententoonstellingBehalve spinnen, zoals allerlei soorten tarantula's, zijn er ook een aantal soorten schorpioenen te zien. Het viel ons op dat veel van de bezoekers Nederlanders zijn. Heeft dat iets te betekenen?
Wanneer we weer buiten komen en bij een cafe gaan zitten begint het ineens te stormen: regen, harde windvlagen en onweer. We lopen nog even over de Karelsbrug, maar het is niet prettig meer buiten en zoeken gauw een metrostation op. Na een uur zijn we weer op de camping waar het restaurant natuurlijk helemaal volzit met verregende campinggasten. We rijden naar een pizzeria in de buurt om een hapje te eten en terug op de camping zitten wij lekker droog in onze hut. Best wel handig dat we nu niet in de tent zitten.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven