Lies & Teije's reis website

Richting Tibidabo, de Sagrada Familia en Casa Battlo


Home -> Stedentrips -> Barcelona -> Reisverslag Barcelona -> 27 september 2004
Zoeken

Maandag 27 september, richting Tibidabo, de Sagrada Familia en Casa Battlo

Vandaag willen we eens een stukje Barcelona van dichterbij zien dat we al vaak uit de verte hebben zien liggen: de Tibidabo op de top van de Collserola heuvels. De kerk op de top, de tempel van Sagrat Cor, het reuzenrad dat bij het pretpark hoort en de communciatietoren zijn bijna van iedere plek in Barcelona te zien. Vanaf 512 meter hoog moet het uitzicht op de stad spectaculair zijn.
Met de trein gaan we naar station Tibidabo vanwaar de ouderwetse Tram Bleu vertrekt. Maar na een halfuurtje wachten komen wij en de andere wachtenden erachter dat dat niet voor vandaag zal zijn. Dan maar met de bus die eveneens tot het vertrekpunt van de kabelbaan rijdt.
Mooie gebouwenOnderweg naar boven zien we al wel dat er hier veel mooie gebouwen staan en bovenaan staat een grappig kasteeltje. Wel wordt duidelijk dat ook de kabelbaan niet verder naar boven gaat, we hebben de verkeerde dag uitgezocht.
Dan maar wat rondkijken in de buurt en een terrasje pikken. En daar zien we zo ineens onze premier, Balkenende. Hij ligt dus niet in Nederland in het ziekenhuis met een zere voet, maar heeft zich stiekem hier teruggetrokken... Hij heeft ook een verjongingskuur achter de rug, maar verder ziet hij er precies zo uit. Zeker gevlucht voor alle kwaaie reakties op zijn bezuinigingsbeleid.
Kabelbaanstation Mooie gebouwenDe Tibidabo bewaren we dus voor de volgende keer, nu lopen we de weg terug naar beneden zodat we al die mooie gebouwen wat beter kunnen bekijken. De meeste stammen uit de 19e eeuw toen deze buitenwijk een geliefde plek voor de rijkeren was.
Mooie gebouwen Mooie gebouwenIn veel gebouwen zitten nu bedrijven en de meeste panden zijn goed onderhouden. Ach, een buitenhuisje hier lijkt mij ook niet verkeerd!
Levende standbeeldenWanneer we weer beneden zijn, nemen we de metro naar de Sagrada Familia, daar willen we toch ook weer even binnenkijken. Vanaf een terrasje voor de magnifieke kerk kijken we hoe een verklede Jezus en Maria nogal hebberig doen. Mensen die een foto maken voordat ze geld hebben gegeven worden boos aangekeken en ze draaien zich zelfs om of doen de handen voor het gezicht. Ach ja, ze staan daar natuurlijk ook niet voor hun lol.
La Sagrada FamiliaHijskranen torenen uit oven de Sagrada en het werk is nog lang niet af. Het werk wordt bekostigd met donaties en entreegelden. We hebben het idee dat er in de 3 jaar dat wij niet geweest zijn aardig is doorgebouwd.
La Sagrada Familia La Sagrada FamiliaHet werk is begonnen in 1882 en het zal nog wel tientallen duren voor het klaar is. Wij vinden het monument nu al een juweeltje. Er zijn vrijwel geen rechte lijnen in te vinden. Het plaatsen van het beeld dat we vorige week zagen gebeuren, is blijkbaar niet gelukt want het staat er nog niet.
La Sagrada FamiliaMeer informatie over de Sagrada Famlia en de belangrijkste architekt Gaudi hebben we staan op de Gaudi-pagina (via het Barcelona menu of klik hier. wanneer je er direkt heen wilt).Je kunt ook naar boven klimmen (of met de lift) naar een 60 meter hoge brug tussen de torens. Wij hebben dat de vorige keer al gedaan (geklommen) en slaan het dit keer over, want we zijn best wel moe.
Fontein op Placa ReialTerug op Placa Reial vlijen we ons weer neer op een terrasje. Ik voel me echt heel moe, we hebben ook heel wat afgesjouwd de afgelopen week. Van festiviteiten is op het plein niets meer te merken en we spreken af dat ik naar het hotel ga. Teije heeft nog wat energie over en wil het Egyptisch museum nog wel even zien, dus hij neemt het hier over.
Tja, omdat dit de laatste hele dag is, wil ik per sé nog wat zien en ga met de metro naar Passeig de Gracia en kom boven de grond aan de kant waar Casa Battlo staat, een ander gebouw dat verbouwd is door Gaudi. Er staat een hele rij voor, ik wist niet dat je het ook kunt bezoeken. Misschien straks, als ik nog puf over heb. Eerst loop ik naar het moderne Egyptische museum dat drie verdiepingen telt en erg overzichtelijk is. De bijschriften zijn in het Spaans maar ik krijg een uitgebreid Engels boekwerk met uitleg mee. Er mogen geen foto's worden gemaakt, ook niet zonder flits wat wel jammer is want er staan een paar opmerkelijke godenbeelden.
Casa BattloIn een uurtje heb ik het wel gezien en loop terug naar Casa Battlo. Er staat dat het geopend is vanwege het 100-jarig bestaan van het huis (het stond er al in 1904, maar toen begon Gaudi met zijn grondige verbouwing). De entreeprijs is € 16 wanneer je zowel de begane grond wilt zien als de klim naar boven wilt maken. Ik dub even over die prijs maar ik krijg nog 30% korting met de Barcelonakaart. Toch maar doen.
Casa Battlo Casa BattloEn zodra ik binnenstap weet ik dat ik hier geen spijt van zal krijgen. Niet alleen de bouw maar ook het interieur is sprookjesachtig, typisch Gaudi, hoewel ook Josep Maria Jujol mee heeft gewerkt aan de decoratie. Er is geen rechte lijn of hoek te bekennen.
Casa BattloJe krijgt een audiogids mee (Engelstalig) die bij iedere ruimte uitgebreid uitleg geeft over de ideeën van Gaudi en hoe die hier zijn verwerkt. De natuur was duidelijk zijn grote voorbeeld. Via de trappenhal kan ik helemaal naar boven lopen.
Casa Battlo Casa BattloTot op het dak waar het sprookjesachtig blijft. Ik kan me voorstellen dat Gaudi en de zijnen graag de hele straat hadden getransformeerd in plaats van alleen dit enkele huis dat ingeklemd staat tussen grauwe gebouwen.
Casa BattloDe weg naar beneden gaat langs een andere kant en ik kom door nog een aantal indrukwekkende zalen, zoals deze met bogen waar het licht een vreemd spel kan spelen.
Een fantastisch gebouw en ik ben blij dat ik toch ben binnengegaan, ondanks de hoge entreeprijs. Op de Gaudi-pagina zullen we nog meer foto's van het interieur tonen en wat meer details geven. Ik voel me nu ook echt heel moe en ga terug naar het hotel om Lies enthousiast de foto's van Casa Battlo te laten zien en om zelf ook even uit te rusten.
Een uurtje later zitten we alweer op het terras, te wachten op het donker. We willen vanavond wel de kleurrijke show van de Magische Fontein zien die vanaf 8 uur te zien is. Maar er valt niets te zien wanneer we om half 9 uit de metro bij Placa Espanya uitstappen. Later zien we ergens staan dat het alleen van donderdag tot zondagavond is en pas om 9 uur begint...
La Sagrada FamiliaDan maar naar de Sagrada Familia die we nog niet verlicht hebben gezien. Maar wanneer we aankomen staat de kathedraal in het duister gehuld. We gaan er maar even bij zitten en plots, om 9 uur, schieten de lampen aan. Alleen de vier voorste torens staan in de schijnwerpers, maar toch best mooi. In het licht zien we ineens dat het Mariabeeld in de loop van de dag toch geplaatst is. Vorige week probeerden ze het al, maar lukte het niet echt en vanochtend stond het er nog niet. Nu dus wel.
We gaan niet al te laat terug naar ons hotel en zitten nog wat op het plein wanneer daar ineens alle lichten uitvallen. Er zijn nog veel mensen op de been of zittend aan een tafeltje en de sfeer is erg gemoedelijk. Met of zonder licht, de binnenstad van Barcelona is een sfeervolle plek. Een heerlijke plek, ook omdat het vandaag weer wat warmer is, maar dit is alweer de laatste avond... we komen hier vast nog wel eens terug.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven