Lies & Teije's reis website

Via Gibraltar naar Tarifa


Home -> Europa -> Spanje -> Reisverslag Spanje -> 17 juni 2001
Zoeken

Zondag 17 juni, via Gibraltar naar Tarifa

Na een lekker en relaxed ontbijt op een terrasje in het zonnetje in Cordoba vervolgen we onze weg naar Portugal. Maar nu we toch al zover in Zuid-Spanje zijn, kunnen we ook Gibraltar nog wel even mee pikken; tenslotte komen we hier niet zo vaak in de buurt.
De rots van Gibraltar We komen gemakkelijk door de douane en hoewel Gibraltar Engels grondgebied is, hoeven we niet links te rijden.
In deze Britse kolonie (die voornamelijk uit de beroemde rots bestaat) zijn nog een aantal bezienswaardigheden te zien, waaronder een Moors kasteel en de grotten van St. Michael. Ook kun je apen op 'The Upper Rock' zien.
Grotten van St. Michael, Gibraltar Grotten van St. Michael, GibraltarLangs steile en smalle weggetjes (gelukkig 1-richtingsverkeer) bestijgen we de Upper Rock naar de grotten. Het grottenstelsel is behoorlijk uitgebreid en er is zelfs een ruimte waar concerten gegeven kunnen worden. Door de aanwezigheid van mineralen zijn er prachtige kleuren te zien op de wanden.
Grotten van St. Michael, Gibraltar Uitzicht op MarokkoEenmaal weer buiten hebben we een prachtig uitzicht vanaf de rots van Gibraltar op de Afrikaanse kust, op Marokko om precies te zijn. Maar daarna moeten we Spanje weer in en dan blijkt dat de Spanjaarden Gibraltar min of meer boycotten. De douane doet niets anders dan stiptheidakties voeren en ondanks het feit dat beide landen bij de EU horen, staan er lange rijen en moeten we uren wachten voor we eindelijk de grens naar Spanje weer kunnen passeren.
Daarnaast krijgen we ook propagandistische folders over het feit dat Gibraltar toch echt onderdeel van Spanje hoort te zijn, wat natuurlijk ergens wel logisch is, maar Gibraltar is al eeuwen deel van Engeland en de bewoners hebben weinig of geen zin deel te gaan uitmaken van Spanje, zeker niet zoals ze nu behandeld worden door de Spanjaarden. Wel schijnt men in 2002 een afspraak te willen maken over het definitieve lot van Gibraltar. We blijven erop letten... (2002 is gepasseerd en de Gibraltezen of hoe ze ook genoemd mogen worden, lijken in ieder geval geen inspraak te krijgen in de afspraken. In 2019, wanneer de Brexit zou moeten plaatsvinden, is Gibraltar nog steeds een hot topic.)
Teije onder een palmboom Lies onder de palmbomenDoordat het al redelijk laat is geworden door ons bezoekje aan Gibraltar en het oponthoud bij de grens, stoppen we bij een camping in Tarifa, aan de zuidkust van Spanje. De campingwinkel is gelukkig nog open en heeft nog koud bier in de koelkast liggen. Dus de keus is niet zo moeilijk: eerst onder de palmboom in de zon zitten, de tent komt later wel.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven