Lies & Teije's reis website

Wandelen door het warme Cordoba


Home -> Europa -> Spanje -> Reisverslag Spanje -> 16 juni 2001
Zoeken

Zaterdag 16 juni, wandelen door het warme Cordoba

Hoewel we de avond ervoor ruim een uur hebben rondgereden door Cordoba op zoek naar een hotel, hadden we eigenlijk geen idee waar we precies zijn terechtgekomen en tot onze grote verbazing ontdekken we vanochtend dat we vrijwel in het centrum van de oude stad zitten, vlakbij de beroemde moskee en de oude stadswallen, alles op wandelafstand.
Ontbijt is niet bij de kamer inbegrepen, maar het is ook veel prettiger om buiten op een terrasje een kop koffie te drinken met een croissant erbij. In Barcelona was het al redelijk warm, hier in het zuiden is het 's ochtends al heet te noemen.
Cordoba ligt in Andalusië, de streek die door de Moren het 'weergevonden paradijs' werd genoemd. Onder de kaliefen maakte de stad een grote bloeitijd door en de moskee was (en is) een pronkstuk van de islamitische bouwkunst. Ook de universiteit was in de 10e eeuw al wereldberoemd.
Moskee in Cordoba Stadsmuur van CordobaWe wandelen eerst via de oude stadsmuur naar de Alcazar de los Reyes Cristianos (kasteel van de christelijke koningen). Dit kasteel, of gedeelten ervan, werd echter al veel eerder gebruikt door de kaliefs en zelfs al door hun voorgangers de Visigoten. Na 1328 kreeg het zijn huidige vorm dankzij koning Alfonso de 11e.
Kasteel Alcazar de los Reyes Cristianos Kasteeltuin, CordobaVooral de vorm van de kasteeltuinen laat nog veel moorse invloeden zien en getuigt van de luxe en weelde die er ooit geweest moet zijn. Lies moet uiteraard zaadjes meepikken, dit keer van inheemse sinaasappels die ze ter plekke af kan spoelen. Voor de reis om is zijn ze helaas al verschimmeld...
Lies wast sinaasapelzaadjes af Koelte zoeken bij de fonteinVooral met dit hete weer zijn de tuinen een lust om te verblijven en we kunnen er niet genoeg van krijgen. Maar er is meer te zien dus gaan we weer op pad. Het scheelt dat alles in het centrum van Cordoba dicht bij elkaar ligt zodat we geen grote afstanden hoeven af te leggen zoals in Barcelona.
Ingang van een huis, Cordoba Straat in CordobaDoor de smalle straatjes met overal groene binnenplaatsjes begeven we ons richting de moskee, La Mezquita. Onderweg wordt ons ongevraagd nog even de toekomst voorspeld door 2 zigeunerinnen, maar ze worden nogal boos wanneer we er niets voor willen betalen. Dus of die mooie toekomst die ze ons voorspellen nog wel uitkomt...
La Mezquita moskee, Cordoba In de moskee, CordobaWe hebben ons niet goed voorbereid op de moskee, maar we hadden het kunnen weten: uiteraard hebben de christenen het gebouw ingepikt en er een kathedraal van gemaakt! Zonde! Maar goed, andersom gebeurt het net zo. Het is nu de heilige kathedraal-kerk, ook wel de 'voormalige moskee' geheten. Dit doet sterk afbreuk aan de sfeer van de moskee. Toch blijft het zeker een imposant gebouw en de oorsprong is binnen nog goed te zien.
De voeten afkoelen Tijd voor een drankjeNa de koelte van de moskee komen we weer in de felle zon terecht. Tijd om de voeten af te koelen in de stadsfontein. Kinderen spelen er met kleren en al in en hebben de grootste pret.
Na uitgebreid terrasjes te hebben bezocht, sluiten we de dag af met nog een wandeling door de oude stad. De gebouwen zijn dan prachtig verlicht waardoor Cordoba werkelijk een sprookjesstad uit 1001-nacht lijkt.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven