Lies & Teije's reis website

De binnenstad van Barcelona, de Ramblas


Home -> Europa -> Spanje -> Reisverslag Spanje -> 14 & 15 juni 2001
Zoeken

Donderdag 14 juni, de binnenstad van Barcelona, de Ramblas

Ook deze dag schaffen we ons weer een dagkaart aan voor het openbaar vervoer, de goedkoopste en gemakkelijkste manier om heel Barcelona door te reizen. Eerst beklimmen we de Montjuic en lopen naar het Olympisch stadion. Je moet ervan houden; Teije heeft het Olympisch dorp bij Montreal bezocht en dat was toch heel wat grootser en indrukwekkender. We hebben hier in Barcelona er zelfs geen foto's van genomen... We zijn ook niet zulke sportfanaten.
De kathedraal van Barcelona Levende standbeelden op de RamblasDan is de oude binnenstad van Barcelona mooier en indrukwekkender. Hiernaast de kathedraal van Barcelona; niet die van Gaudi, maar de oorspronkelijke, gelegen in de oude wijken van de stad vol kleine steegjes waar overal wel wat moois is te zien. De foto rechts is een ingescande ansichtkaart.
Levende standbeelden op de Ramblas Levende standbeelden op de RamblasEn de Ramblas kunnen we natuurlijk niet overslaan. De traditie van kunstenaars die voor levend standbeeld spelen schijnt oorspronkelijk uit Barcelona te komen en op de Ramblas vind je er vele. Uiteraard is deze kunst ook afgekeken en zijn deze levende standbeelden in meer Europese steden te vinden, bijvoorbeeld in Amsterdam (en je komt ze vaker tegen in onze reisverslagen). Wij hebben ze toch nu toe nog nooit eerder gezien en zijn best wel onder de indruk.
Levende standbeelden op de Ramblas De kathedraalIn een enkel geval heb je zelfs niet eens door dat er geen standbeeld staat, maar levende mensen. Daarnaast bieden de levendige drukte op de Ramblas en de marktkraampjes (continue vogeltjesmarkt) een heerlijk schouwspel waar je naar kunt blijven kijken. Vanaf allerlei terrasjes doen we dat dan ook.
Aan het einde van de middag gaan we vermoeid terug te gaan na de camping; we zijn te vermoeid om nog verder rond te kijken, zoveel hebben we gewandeld. En we besluiten om ooit eens terug te gaan naar Barcelona om doelgerichter de stad te bezoeken. We weten dan nog niet dat het binnen een half jaar zou gaan gebeuren. Zie hiervoor ons speciale Barcelona-reisverslag van november 2001. Onderweg naar Portugal hebben we nu in ieder geval alvast een stukje Barcelona gezien!

Vrijdag 15 juni 2001, Barcelona - Cordoba, een lange rit over de meseta's

Nadat we Barcelona enigszins hebben bekeken en we toch op weg zijn naar Portugal, willen we Cordoba toch ook wel heel graag even zien. Cordoba is één van de meest interessante steden in Andalusia (Zuid-Spanje), aangezien het tijdens de arabische overheersing (711-1263) het culturele en artistieke centrum was van het "Al-Andalus"-rijk, en eveneens de hoofdstad van het westerse Kalifaat. Zowel de islamieten, de joden en de katholieken drukten hun eigen stempel op deze middeleeuwse stad.
We wisten niet zeker of we het in 1 dag zouden halen, want de afstand vanaf Barcelona is ongeveer 950 kilometer en we willen ons ook niet teveel haasten. Tijdens de lange rit over de mooie, maar na 300 km. toch ook heel erg eentonige, hoogvlaktes van centraal Spanje met een temperatuur van ruim 35°C worden zelfs wij een beetje prikkelbaar, zeker waneer ook nog eens de benzine opraakt en er geen pomp te bekennen is. Maar ook dat komt (net) goed en aan het begin van de avond besluiten we toch maar door te rijden naar Cordoba omdat het nog maar 100 kilometer ver is, maar wanneer we uiteindelijk in de stad aankomen, moeten we op zoek naar een hotel.

Hotelkamer in CordobaNa meer dan een uur rondjes rijden vinden we heel toevallig een hotel waarvan de eigenaar een ander hotel weet in de buurt waar heel misschien nog wel een kamer voor 1 nacht te vinden is. We laten de auto mooi staan op het parkeerplaatsje en lopen naar het andere hotel, inderdaad maar een paar honderd meter. Uiteraard spreken wij geen woord Spaans en de eigenaar geen woord Engels. Maar we krijgen een kamer, zelfs voor 2 nachten; heel klein en we moeten nog eens terug naar de receptie om door te krijgen hoe het slot open moet. Een bar hebben ze niet, we kunnen alleen een cola (vinden we allebei vies) krijgen in de hal van de receptie.
Wat kun je moe zijn van een dag stilzitten in de auto. We wandelen nog even terug naar de auto om onze spullen op te halen, maar we voelen ons zelfs te moe om een bar in de buurt te zoeken; we gaan snel naar de kamer en naar bed! We zijn ruim 14 uur onderweg geweest.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven