Lies & Teije's reis website

Parc Güell en door de oude stad


Home -> Stedentrips -> Barcelona -> Reisverslag Barcelona -> 27 november 2001
Zoeken

Dinsdag 27 november, Parc Güell en door de oude stad

Deze laatste hele dag wilden we grotendeels doorbrengen in Parc Güell. Afgelopen zomer hadden we er al rondgelopen en wij vinden dit het mooiste park van de hele stad. De Sagrada Familia is een meesterwerk van Gaudi wat imposantheid betreft; dit park is een 'natuurlijk' meesterwerk. Natuur en kunst zijn prachtig met elkaar vervlochten en geven een rust die zelfs de toeristen bijna niet kunnen verstoren. Net deze dag was het enigszins bewolkt en iets koeler dan de voorafgaande dagen, 15°C i.p.v. de 17 á 18 waar we aan gewend waren.
Roltrap naar Parc Gëell Roltrap vanaf Parc GëellDe weg erheen is al een belevenis op zich: roltrappen in de buitenlucht tussen de woonwijken door. Onze benen zijn allang blij toe...
Uitzicht op de SagradaVanaf het park op de berg Muntanya Pelada in de wijk La Salut hebben we een prachtig uitzicht op de stad en bijna overal vandaan zien we de Sagrada Familia, het andere meesterwerk van Gaudi.
Teije in Parc Güell Lies in Parc GüellHet weer lijkt even te verbeteren wanneer we door de tuinen lopen en de jas kan uit. Maar dat zou niet zo lang meer duren, want het voelt toch wel wat kil aan wanneer de zon weer verdwijnt.
Hond achtervolgt kat Portret van GaudiOp weg naar het huisje in het park waar Gaudi vanaf 1906 tot aan zijn dood woonde zien we een hondje die verbeten een kat achterna zit tot deze de boom in vlucht. Rechts een portret van Gaudi in zijn oude huis dat nu een museum is.
Zuilengalerijen, Parc Güell Zuilengalerijen, Parc GüellDe paden door het park zijn gaan allemaal een beetje op in het landschap en ook deze zuilengalerijen lijken bijna een bijzonder natuurverschijnsel.
Parc GüellIn het park zou ooit een villawijk komen te staan met huizen door Gaudi ontworpen. Wegens financiële problemen is het project nooit voltooid.
Parc Güell Sprookjeshuizen, Parc GüellRechts zijn de twee huisjes te zien die wel zijn gebouwd, typische Gaudi-sprookjeshuizen. Hier staat ook een grote zuilentempel (een betere benaming weten we niet) en de hagedis links is de overlaat van het waterreservoir dat zich eronder bevindt.
Teije wil pauzeOnze voeten doen zeer, onze beenspieren willen niet meer, dus is het weer tijd voor een lange pauze. Toch genieten we volop van dit mooie park. Hier bij het centrale plein zien we dat het best druk is, maar door de grootte van het park merk je dat op de meeste plekken niet zo.
De kathedraalTerug in het centrum bezoeken we de kathedraal. In de kloostergang staan sinaasappelbomen, mispels en palmen plus nog eens 13 luidruchtige ganzen die staan voor de leeftijd van de heilige St. Eulalia toen zij de marteldood stierf. Aan haar is de kathedraal ook gewijd (gesticht in de 13e eeuw; gevel is uit de 19e eeuw). We waren er de eerste avond al verzeild geraakt, in de open binnenplaats met de ganzen, maar hadden toen nog niet door dat we in de kathedraal waren. Het licht is te slecht om goede foto's te maken, dus hier een foto die we afgelopen zomer hebben gemaakt.
Tijdens een hapje erna worden we nog even onaangenaam verrast. Een biljet van 2000 pesetas wil men in het restaurant niet aannemen omdat deze vals zou zijn. Het biljet is een beetje viezig, maar komt rechtstreeks uit de geldautomaat. Een winkelier heeft er gelukkig geen moeite mee. Dat wordt nog wat wanneer je met nederlandse Euro's in Spanje gaat betalen.
Binnenplaatsje overdag Binnenplaatsje in de avondIn Zuid-Spanje en Portugal zijn veel mooie binnenplaatsen bij huizen te zien; in Barcelona zien we wat minder, misschien omdat huizen er meer afgesloten zijn. We hebben er toch nog een paar gevonden. Hier een binnenplaatsje overdag en 's avonds.
Ons hotel Uitzicht op de havenOns hotel is de moeite van het fotograferen eigenlijk niet waard, maar het moet toch maar even. Het uitzicht op de oude haven vanuit onze kamer is echter wel mooi.
WinkeltjeWe maken een laatste lange stadswandeling over de Ramblas en door de smalle straatjes van de oude stad met z'n vele kleurrijke winkeltjes om afscheid van Barcelona te nemen. Hier en daar duiken we een cafeetje in voor een hapje en een drankje. Barcelona is echt een paradijs om wat rond te slenteren.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven