Lies & Teije's reis website

Informatie over Slowakije


Home -> Europa -> Slowakije - > Informatie Slowakije
Zoeken

Informatie over Slowakije

Feiten over Slowakije

De (nationale) vlag
Officiële naam Slovenska Republika (= Slowaakse republiek)
Oppervlakte 48.845 vierkante kilometer (1,2 x Nederland)
Aantal inwoners 5,4 miljoen (2016)
Bevolkingsdichtheid 111 mensen per km²
Hoofdstad Bratislava
Munteenheid Vanaf 2009 gebruikt Slowakije de Euro. 1 € is ca. $ 1,17 (2017)
Wegennet
Brandstofprijzen Zie de website van de ANWB
Code auto kentekenplaat SK
Telefoon landcode 421
Internet landcode .sk
Tijdsverschil GMT+1; dezelfde tijd als in Nederland

Geografische gegevens

Slowakije is een republiek in Midden-Europa en grenst in het noorden aan Polen (444 kilometer), in het oosten aan de Oekraïne (90 km), in het zuiden aan Hongarije (515 km), in het zuidwesten aan Oostenrijk (127 km) en in het westen aan Tsjechië (215 km).
De Oostenrijkse hoofdstad Wenen ligt maar 60 kilometer van de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Slowakije grenst niet aan een zee.
Meer informatie op Landenweb.

BevolkingNaar boven

Van de bevolking is ruim 86% Slowaaks. Een belangrijke minderheid (11%) vormen de Hongaren, die vooral in het zuiden wonen. De verhouding tussen beide bevolkingsgroepen was erg slecht, maar is verbeterd door de erkenning van het Hongaars als minderheidstaal en door het toestaan van tweetalig onderwijs. De Hongaren worden in het parlement vertegenwoordigd door de Hongaarse Coalitie Partij (SMK).
Klik op Landenweb om hier meer over te weten te komen.

TalenNaar boven

De officiële taal is het Slowaaks, dat met het Tsjechisch en het Pools behoort tot de West-Slavische taalgroep, waardoor er een sterke onderlinge verwantschap bestaat. Alle drie de talen hebben gemeenschappelijke wortels in het oer-Slavisch.
Het Slowaaks wordt gesproken door ca. 5,4 miljoen mensen in Slowakije en daarnaast nog door ca. een half miljoen mensen buiten Slowakije, met name in de Verenigde Staten, Canada en Australië, en verder nog door minderheden in Hongarije en Tsjechië.
Het Slowaaks is pas sinds het begin van de 20e eeuw opgekomen als cultuurtaal en is lange tijd niet door de Hongaren en Tsjechen als een officiële taal erkend. Vooral het Pools heeft een sterke verwantschap met het Slowaaks. Hongaars is erkend als minderheidstaal.
Klik op Landenweb om meer over de taal te weten te komen.

GeschiedenisNaar boven

Sinds kort is Slowakije weer een zelfstandige staat met daardoor ook weer haar eigen geschiedenis. We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch bronnen van anderen moeten gebruiken). Hieronder noemen we enkele:
Landenweb: Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
Slovakia EUnet: Engelse site, met diverse uitgebreide artikelen

KlimaatNaar boven

Het klimaat heeft een sterk continentaal karakter met warme zomers en koude winters. In de bergen is het weer over het algemeen wat koeler.
Meer informatie op Landenweb.

Flora en faunaNaar boven

De dierenwereld en de fauna is van een Midden-Europees karakter. Er zijn veel nationale parken en natuurreservaten.
Meer informatie over de flora en fauna vind je op Landenweb.

Het actuele weer


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven