Lies & Teije's reis website

De mooiste roadtrip routes in Schotland


Home -> Schotland -> De mooiste roadtrip routes in Schotland
Zoeken

De mooiste roadtrip routes in Schotland

Er zijn maar weinig landen in de Europa en de wereld die zich zo goed lenen voor een roadtrip als Schotland. Dit land met zijn prachtige parken, bossen, bergen en natuurlijk kustgebieden is uitermate geschikt voor een autovakantie.

Het land is er zelfs dermate geschikt voor, dat het lastig kan zijn voor reizigers om de mooiste routes te nemen. Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met de mooiste routes, zodat jij goed voorbereid dit mooie land kan ontdekken.

1. De Aberdeenshire kustroute

Schotse Hooglanders Eén van de grote voordelen van een roadtrip maken in Schotland is het feit dat alles erg goed aangegeven is. Dit blijkt extra goed als je één van Schotlands mooiste routes af rijdt: de Aberdeenshire kustroute.

Zoals je uit de naam al kan opmaken gaat deze route voor een groot deel langs de kust. De route is in totaal ruim 250 kilometer lang. Hij loopt geheel langs de kust van het oostelijke deel van het land.

Tijdens deze tocht kom je onder andere door het St. Cyrus National Nature Reverse, een prachtige plek om een paar dagen door te brengen. Maar zonder twijfel is de grootste bezienswaardigheid de prachtige kuststrook waar je langsheen rijdt. Als je deze route afrijdt kom je namelijk geregeld de alom bekende zeekliffen tegen waar Schotland zo bekend om staat. Daarnaast kom je natuurlijk door een plethora aan leuke vissersdorpjes.

2. Een culturele ervaring langs de Borders Historic route

In het zuiden van het land tegen de Engelse grens aan vind je de passend genaamde 'Borders' provincie. Deze plek kan worden gezien als één van de landelijkste delen van Schotland. De grootste steden hebben nog geen 20.000 inwoners in deze provincie, en de enige veelgebruikte optie voor transport zijn bussen en auto's.

Wat zo bijzonder is aan deze regio naast dat het bijna onaangetast berglandschap is, is het feit dat hier eigenlijk heel veel historie te vinden is. De Borders Historic route loop dwars door de regio van Carlisle naar Edinburgh en wordt gekenmerkt door zijn vele abdijen en andere culturele hoogtepunten. Want alhoewel deze plek op dit moment redelijk dunbevolkt is, was het vroeger één van de belangrijkste plekken van het land.

3. Met de auto van Edinburgh naar St. Andrews

Eilean Donan Ben jij nog nooit in Schotland geweest, maar wil je wel een toffe roadtrip maken door het land? Dan raden we je zeker aan om een roadtrip te maken van Edinburgh naar St. Andrews. Want alhoewel Edinburgh bekend is onder locals en toeristen, is het zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens jouw reis. Er is dan ook geen mooiere manier om de stemming te zetten dan de sprookjesachtige straten van Edinburgh te ontdekken.

Tijdens jouw roadtrip van de hoofdstad van Schotland naar St. Andrews kom je langs een aantal bekende plekken. Zo rij je over de Forth Bridge, de bekendste brug van Schotland. Natuurlijk kom je ook langs een tal van andere typisch Schotse plekken om vervolgens te eindigen in St. Andrews, de bekendste golf-stad ter wereld en een landelijk icoon voor Schotland.

4. De alom bekende North Coast 500

Eilean Donan Tijdens een Schotland vakantie met de auto mag een trip over de North Coast 500 niet ontbreken. Ieder land heeft zo zijn bekende autowegen. En waar je in Amerika over de Route 66 kan rijden heeft Schotland de North Coast 500.

Deze route is meermaals uitgeroepen als één van de mooiste kustroutes ter wereld. Met een lengte van ruim 800 km kan je tijdens deze route vol bewondering genieten van alle pracht dit de Schotse natuur te bieden heeft. Natuurlijk kom je ook genoeg mooie kastelen en authentieke distilleerderijen tegen.

© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven