Lies & Teije's reis website

Terug naar huis


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 19 & 20 september 2018
Zoeken

Woensdag 19 september, terug naar huis

We vertrekken al op tijd uit Stirling en ook al weet Teije nog een paar wegen te vinden waar we niet eerder zijn geweets, veel plezier hebben we er niet van. Een storm vanaf de Atlantische oceaan raast over het land en de eerste uren zwabbert de auto heen en weer in de stromende regen. Vrachtwagens slingeren alle kanten op en ik vind het maar niks om met dit weer op de weg te zitten. We hebben behoorlijke vertraging en als we dan ook nog eens rond het spitsuur bij de ringweg van Londen aankomen kun je wel raden dat het filetijd is. Uiteindelijk doen we bijna 12 uur over 800 kilometer en ik ben blij als we er zijn.

Donderdag 20 september 2018, het laatste stuk naar huis

De krijtrotsen van Dover De krijtrotsen van Dover verdwijnen langzaamDe volgende ochtend zijn we binnen een half uur vanaf het hotel bij de haven en staan in een stralend zonnetje op de boot te wachten, wat een verschil met gisteren. In Nederland wordt zelfs een zomerse dag met temperaturen van boven de 25 graden verwacht. Teije maakt nog een uitgebreid praatje met een Engelsman die naar Nederland komt om operatie Market Garden te herdenken (het grootste militaire offensief in Nederland tijdens de 2e wereldoorlog).
Een rustig hoekje op de ferryOp de boot vinden we het eigenlijk altijd saai, de tijd lijkt maar niet op te schieten en ik kan me vaak niet concentreren om een boek te lezen. Dat heb ik ook in een trein of vliegtuig, je moet alleen maar wachten tot je vervoermiddel is gearriveerd en verder kun je zelf niets. We hangen een tijdje op het dek rond maar daar staat een harde wind en voelt het heel wat kouder dan op het vasteland.
De haven van Duinkerken Strand bij DuinkerkenMeestal nemen we op onze Schotlandreizen van de ferryreis alleen maar foto's van Dover, de klippen en de omgeving daar, dus voor de verandering hebben we nu eens een stel foto's gemaakt van de haven van Duinkerken. Het is een behoorlijk industrieel gebied met een paar mooie strandjes maar alles is leeg want het gebied is hermetisch afgelsoten tegen vluchtelingen die van hier naar het Verenigd Koninkrijk proberen te komen.
Industrie bij Duinkerken Bedrijvigheid in de haven van DuinkerkenDe haven is na die van Marseille de grootste van Frankrijk en het is maar goed dat de bewegwijzering van de boot goed is want je kunt op het uitgestrekte terrein goed verdwalen. Dat is ons al eens overkomen toen men bezig was met het aanleggen van nieuwe wegen enkele jaren geleden. Verder vinden we het eerlijk gezegd helemaal niet interessant, geef ons maar de kleine Schotse haventjes. Alles is hier veel te groots.
Eenmaal weer op het vasteland voelen we de warmte en tijdens de rit naar het noorden stijgt de temperatuur tot wel 28 graden. Heerlijk, alleen jammer dat wij de hele dag in de auto zitten en regelmatig in de file staan. Uiteindelijk zijn we om 7 uur 's avonds pas weer thuis na 2 vermoeiende reisdagen. Doordat we 8 dagen bij Iain en Cathy in Beauly waren, nog eens 4 reisdagen erbij, voelde deze vakantie als heel kort terwijl we toch 2 weken weg geweest zijn. Maar we doen het zo weer, ondanks het weer blijft Schotland een prachtig land om te vertoeven.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2023 Naar boven