Lies & Teije's reis website

Naar Stirling en omgeving


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 18 september 2018
Zoeken

Dinsdag 18 september, naar Stirling en omgeving

Boquhan House Tigh Mor in de TrossachsHet is grijs buiten en de verwachting is dat het niet beter gaat worden. Eerst rijden we naar Boquhan House bij Killearn waar we gisteren al langs kwamen, maar waar we door de regen toen helemaal geen mooie foto konden maken van het poortwachtershuisje. Nu eigenlijk ook nog niet... Het huis is in september 2018 trouwens te koop met landgoed en gatelodge inclusief voor een slordige miljoen euro
Daarna rijden we de Trossachs in, een bosrijk gebied dat erg mooi is, helemaal als de zon schijnt. Nu is het grijs en nevelig waardoor het landschap juist wat mysterieus wordt. Aan de noordkant van Loch Achray komen we voor Tigh Mor langs, een imposant Victoriaans vakantieoord waar je een kamer of huisje kunt boeken. De Beatles waren er zeer tevreden over.
Houtsnijwerk vlakbij Lemahamish Houtsnijwerk vlakbij LemahamishDe kaart brengt ons daarna weer naar het zuiden maar er zijn wat wegen afgesloten voor werkzaamheden en zo komen we ongepland op een zijweg waar we alweer zomaar houtsnijwerk tegenkomen. Op de parkeerplaats die door de werklui als opslagterrein wordt gebruikt staan een aantal houten beelden van dieren. Hier staat geen bordje bij met uitleg wie ze gemaakt heeft maar vlakbij is wel een dierenasiel, misschien is daar een link mee.
Romeins baden in Bearsden Romeins baden in BearsdenDan rijden we verder naar het zuiden, we komen akelig dichtbij Glasgow, een stad waar ik niet graag rondrijd en waar de navigatie vaak de mist in gaat. We gaan tot Bearsden waar we toevallig een Romeins badhuis tegenkomen, het best bewaarde in Schotland maar niet te vergelijken met die in Bath, Engeland. De fundamenten zijn opgegraven en liggen zichtbaar voor een appartementencomplex. Bij ieder vertrek is een informatieplaat aangebracht waarin de functie wordt uitgelegd. Het badhuis lag langs de muur van Antonius, vlakbij een fort waar een Romeins regiment (zo'n 100 soldaten) was gelegerd.
Ode aan George BuchananOnze route wordt nu een beetje chaotisch, en we komen weer bij Killearn waar we vanochtend ook al in de buurt waren. Het centrum van het dorp ziet er leuk uit en nodigt uit tot een wandeling, maar wel een korte door het vieze weer. Er staat een obelisk waar ik wel nieuwsgierig naar ben en het blijkt een gedenkmonument voor George Buchanan te zijn. He, zegt Lies, zo heten mijn favoriete snoepjes ook. De Buchanan clan staat weliswaar bekend als de Zoetwaren-clan maar deze George is vooral bekend als geschiedkundige en humanistische wetenschapper die niet bang was kritiek te uiten op corruptie binnen instituten zoals de kerk en het koninkrijk, wat hem onder andere in aanraking bracht met de inquisitie. Hij was onder andere schrijver maar is vooral ook bekend door zijn enorme invloed op latere schrijvers.
Huisje bij Touch Smeedijzeren bank in CambusbarronTijdens ons tochtje komen we meer onverwachte dingen tegen zoals uiteraard weer een gatelodge. Zou er ook een kasteel in de buurt staan? We zien het niet.
En in het dorpje Cambusbarron staat een monument voor een schoolmeester van de lagere school bij een mooi bewerkte gietijzeren bank. Zo zijn er eigenlijk overal wel bijzondere dingen te vinden. Cambusbarron was in de bronstijd al bewoond en er zijn nog wat restanten van Pictische forten maar daar gaan we niet naar op zoek, het is te koud en te nat.
Standbeeld van Rob Roy in Stirling Verwaarloosde monumenten in StirlingEen kwartier later is het ineens weer droog en we besluiten een beetje door Stirling te lopen en de gebouwen te bekijken. Het kasteel hebben we al eens uitgebreid bezocht dus deze publiekstrekker slaan we over. Het stadje ligt heel centraal in Schotland en als je over land van zuid naar noord trok, moest je hier wel langs, het was de enige route. De oude stad is gebouwd op een steile rots die de hele vruchtbare vlakte eromheen domineert. De stad kent dan ook een lange geschiedenis van strijd en veroveringen en een standbeeld van de opportunistische vrijbuiter en volksheld Rob Roy past hier wel.
Langzaam rijden door Stirling Straatje in StirlingDe oude stad loopt tegen de heuvel op en de straten zijn nog geplaveid met kinderkopjes maar toch mag er gewoon verkeer rijden. Men is al wel zo slim geweest om er eenrichtingswegen van te maken want in de zomer is het hier meestal stampvol toeristen. Vandaag valt het reuze mee.
De VVV van Stirling De boys club, StirlingHet centrum van Stirling staat nog vol oude gebouwen vanaf de middeleeuwen tot de Victoriaanse tijd. In de oude stadsgevangenis (Old Town Jail) kun je een toer maken (check wel eerst of hij geopend is) waarin veel informatie gegeven wordt over de geschiedenis van het gevangeniswezen in Stirling en de akelige straffen die werden gegeven. Vanaf de observatietoren heb je daarbij ook nog een mooi uitzicht op de stad en de omgeving.
Het kasteel van StirlingHet kasteel van Stirling is één van de koninklijke burchten van Schotland en ook één van de grootsten. Vanaf de 12e eeuw was dit de woonplaats van de Schotse koningen maar het gebouw zoals dat nu zichtbaar is, dateert voornamelijk uit de 14e en 15e eeuw. Omdat het op zo'n strategische plek lag, werd het kasteel nogal eens belegerd en ook veroverd. Bekende mannen als William Wallace en Robert de Bruce hebben om dit kasteel gevochten. Wat zou ik graag eens met mijn metaaldetector hier in de buurt rondlopen maar dat mag vast niet.
Begraafplaats in Stirling De star pyramid in StirlingOp de hellingen onder het kasteel ligt een uitgebreide begraafplaats met oude graven en enkele monumenten zoals de Star Pyramid, een zandkastelen piramide met witte marmeren bijbels aan de voet, die in 1863 is gebouwd en opgedragen aan alle martelaren die geleden hebben in hun strijd voor religieuze vrijheid in Schotland. De begraafplaats is de laatste jaren helemaal opgeknapt en in zijn Victoriaanse glorie hersteld, een bijzonder plek om eens rond te wandelen.
Wallace monument bij Stirling Kasteel MenstrieIets buiten Stirling staat het Wallace monument ter ere van William Wallace, de bekende Schotse vrijheidsstrijder ook bekend als Braveheart. Iedere keer als we hier zijn is het slecht weer en iedere keer beloven we onszelf dat we de volgende keer echt de toren gaan beklimmen. Maar vandaag dus niet.
In Menstrie rijden we toevallig tegen kasteel Menstrie aan, het geboortehuis van Sir William Alexander, een bekende wetenschapper en dichter uit de 17e eeuw. Achter de facade is de binnenplaats helemaal open en er zijn nu appartementen in gebouwd.
Gatelodge bij kasteel Dollarbeg Kasteelachtig huis langs de B9140 bij DollarbegAan het einde van de middag zoek ik nog wat laatste onbekende weggetjes op de kaart op en kijk, eerst zien we een heel leuk poortwachtershuisje in de buurt van Dollarbeg en niet veel verder een kasteel/landhuis dat ik bijzonder mooi vind, vooral omdat het niet zo groot is. Dat kun je tenminste normaal schoon houden, bij een groot kasteel heb je meteen personeel nodig. Maar misschien is het helemaal geen kasteel, ik interpreteer alles waar een toren aan gebouwd is als kasteel.
De regen begint dan weer met bakken uit de lucht te vallen en onze laatste vakantiedag is voorbij. We rijden terug naar de Travelodge en pakken alvast een beetje in maar we hebben dit keer maar weinig spullen mee. Morgen de tocht door Engeland naar Canterbury en dan de dag erna de boot naar Duinkerken en naar huis. Toch wil ik morgen nog een paar onbekende wegen rijden dus ik ga de kaart nog even goed bestuderen.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven