Lies & Teije's reis website

Terug naar Lochinver en we verlaten Beauly


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 15 & 16 september 2018
Zoeken

Zaterdag 15 september, terug naar Lochinver en we verlaten Beauly

's Ochtends zoeken we nog een tijdje naar de dongle maar het enige wat ik nog kan bedenken is dat die gisteren in Lochinver op het terras uit mijn tas is gevallen toen ik er een sjaal voor Lies uithaalde. Na enig zoeken vind ik hun telefoonnummer en bel ze op om het te vragen. Na de eerste uitleg zeggen ze meteen: a little black device? Ja, inderdaad, dat is het! Ook vandaag is het eerst redelijk droog in het noordwesten en die dongle is ons toch heel wat waard, het geeft ons internet in de hele EU dus we hebben een reisdoel ook al is het ruim 2 uur rijden.
Herten bij een huis vlakbij Badcall Herten bij een huis vlakbij BadcallGelukkig weet ik nog steeds onaangestreepte wegen in dit gebied te vinden en op eentje ervan komen we langs een huis waar herten voor de deur staan te grazen. Andere jaren kwamen we meestal regelmatig herten of reeën tegen maar dit jaar is het de eerste (en laatste) keer. Wel de moeite waard om even een foto van te maken.
Na 2 uur zijn we in Lochinver en we krijgen direct de dongle in handen hoewel men ons niet kan vertellen waar die gevonden is. Onze angst is een beetje dat hij een tijd in de regen buiten heeft gelegen. Na het opladen van de batterij in de auto blijkt hij het echter nog prima te doen. Gelukkig!
Loch Duart in de Hooglanden Landschap bij BadcallWe zijn nu wat vroeger dan gisteren en rijden nog een heel stuk noordelijker, nog meer plekken waar we niet eerder waren. De kust is heel onregelmatig en soms is onduidelijk wat nou de zee is en wat een loch oftewel een meer. We zitten nu in de meest noordwestelijke hoek van Schotland. Alleen op het uiterste puntje bij Cape Wrath zie ik een weg op de kaart die ik niet zelf kan rijden: hiervoor moet je met een bootje vanaf Keodale naar de overkant van de Kyle of Durness vanwaar je met een busje naar Cape Wrath schijnt te kunnen.
Oldshoremore strand Richtingwijzers in OldshoremoreBij Oldmoreshore, niet meer dan een losstaande verzameling huizen en een caravanpark zien we een prachtig strand waar we met 25 graden graag even heen gegaan waren maar het is nu guur met 8 graden en het dreigt ieder moment te gaan regenen. In dit deel van Schotland zijn sowieso een aantal prachtige en lange stranden maar je ziet er nooit iemand baden wat niet zo raar is met dit weer. Badderen doen we wel weer in Griekenland.
In het dorp zien we nog een prachtige richtingaanwijzer naar waar we maar naar toe willen: here, there and everywhere.
Eilandje met gedenksteen in Loch StackHet is nu bijna 3 uur rijden terug naar Beauly en dat doen we via de A838. Een A-weg klinkt als heel wat maar een deel ervan is een single track road, een eenbaansweg met passeerplekken, 55 kilometer lang. We komen echter niet 1 auto tegen op het hele stuk en schieten lekker op zodat we nog voor 8 uur in Beauly zijn waar men op ons gewacht heeft met het eten, ze gingen er al vanuit dat we laat zouden zijn.

Zondag 16 september 2018, we worden met doedelzakmuziek uitgezwaaid

Gatelodge langs de B9154 bij Moy Gatelodge langs de B9154 bij MoyDe volgende dag, zondag, herstel ik eerst maar eens de wifi in het gebouw, er was een apparaat gereset dat conflicten gaf. Zo, dat ook weer opgelost en daarna rijden we nog een beetje in de omgeving rond, ik heb nog wat plekken vlakbij ontdekt die we niet kennen zoals bij de plaatsjes Moy waar we nog een leuke gatelodge zien.
Landhuis bij TordarrochEn ook aan de andere kant van de A9, ten oosten van Loch Ness (dat we dit jaar helemaal niet gezien hebben) zijn nog wat kleine plaatsjes en vooral smalle wegen die ik moet afstrepen op de kaart. In dit gebied, eigenlijk het oosten van Loch Ness tot aan de A9 die van Inverness naar Perth loopt, komen zelden toeristen terwijl het prachtig is om doorheen te rijden. Wij gaan dat een andere keer zeker nog eens doen.
Tegen de tijd dat Iain terug wordt verwacht zijn we weer terug in Beauly om afscheid van iedereen te nemen.
Doedelzakmuziek bij ons vertrekAls Iain terugkomt heeft hij de doedelzakspeler bij zich, de jonge Iain MacGillivray die hij later nog naar huis in Tain gaat brengen. Sinds vorig jaar is hij tevens de jongste commandant van de clan MacGillivray. We blijven nog een uur plakken en dan wordt het echt tijd om weg te gaan. Nog 5 minuutjes wachten, zegt Iain en wat blijkt als we naar buiten gaan: ze hebben Iain zover gekregen dat hij ons een uitgeleide zal spelen op de doedelzak. Wat ongelooflijk, dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt, werkelijk heel speciaal en we bedanken hem hartelijk. Rachel en John, onze Engelse vrienden, zijn zelfs een beetje jaloers... Volgend jaar hopen we ze allemaal weer te zien.
Drie uur later komen we bij Stirling aan waar we nog 2 dagen echte vakantie gaan houden, gewoon op onszelf wat na 8 dagen bij anderen in huis, zelfs al zijn het vrienden, toch wel lekker is. We zitten in een Travelodge langs de M80, tussen snelwegen in maar toch merk je daar heel weinig van.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2023 Naar boven