Lies & Teije's reis website

Een kort tochtje rond Elgin


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 09 september 2018

Zondag 09 september, een kort tochtje rond Elgin

De ochtenden in Beauly beginnen we rustig, pas tegen 10-en beginnen we met het ontbijt dat we gezamenlijk klaarmaken. Nu Iain en Cathy gepensioneerd zijn (al een aantal jaren) kunnen we moeilijk verwachten dat we bediend worden hoewel ze wel graag het warme eten 's avonds klaarmaken en dat laten we ook graag aan ze over want ze kunnen fantastisch lekker koken. Na een weekje hier zijn we altijd een paar kilo aangekomen en dat zal nu niet anders zijn.
Daarna drinken we nog een tijdlang samen thee en koffie en meestal gaan we pas na twaalven op pad waarbij we ons laten leiden door de weersverwachtingen en de onverkende wegen op Teije's kaart. Het probleem is dat we hier al zo vaak geweest zijn dat we steeds verder moeten voor die weggetjes.
Biologische varkensboerderij bij Elgin Biologische varkensboerderij bij ElginWe rijden deze zondag eerst over de A96 richting Elgin, zo'n 80 kilometer verderop en dan komt de kaart tevoorschijn. Er is vooral veel akkerbouw in dit gebied en overal zie je de balen stro in de uitgestrekte weilanden liggen. Maar ook zien we een aantal varkenshouderijen die zich presenteren als biologisch. De dieren hebben in ieder geval de ruimte en een eigen huisje maar uiteindelijk belanden ze toch bij de slager en bij ons op het bord.
Een skelet in de tuin Landschap in de buurt van ElginErgens ten zuiden van Elgin passeren we een veldje waar mensen aan het boogschieten zijn. En dan valt me ineens op dat er een skelet in de tuin staat. We rijden toch even terug voor een foto want dat zie je niet dagelijks. En dat is wel een leuke bijkomstigheid van het rijden van al die kleine weggetjes, dat je de meest onverwachte dingen tegenkomt. Maar soms ook urenlang niets en hoe mooi het (meeste) Schotse landschap ook is, dan kan een lange autorit erg saai worden, vooral aan het einde van de middag krijg ik daar last van.
Een monument blijft staan in een nieuwbouwwijk van ElginNet buiten Elgin wordt flink gebouwd en ten zuidoosten wordt een compleet nieuwe wijk uit de grond gestampt. Maar wat gaan ze doen met de ruïne van dit voormalige kerkje. Als je in street view zoekt (57.637088, -3.286568) zie je dat het al onderdeel was geworden van een boerenschuur dus allang niet meer de oorspronkelijke kerk. Als we naar de achterkant ervan rijden zien we dat echt alleen de facade nog maar overeind staat. Waarschijnlijk is het een monument dat niet zomaar afgebroken mag worden maar we zijn benieuwd hoe ze dat in de nieuwbouwwijk gaan integreren.
RegenboogHet is koud (12 graden) maar de meeste tijd is het droog en regelmatig schijnt de zon maar af en toe valt er toch ergens een bui terwijl de zon elders schijnt zodat we weer mooie regenbogen te zien krijgen. Je hoort vaak dat het altijd zou regenen in Schotland maar niets is minder waar, we hebben zelfs al hittegolven meegemaakt en ook afgelopen zomer was het, net als in Nederland, erg warm. Maar ik moet toegeven dat het meestal wel kouder is dan we zouden willen en we hebben ook een paar keer pech gehad met regen, dat het dagen achter elkaar bleef neervallen.
Pictische stenen in een veldHeel veel leuke dingen zien we vandaagniet maar als Teije Pictische stenen in een weiland ziet staan moet hij er even naar toe. Maar ook die zijn niet bijzonder interessant en er zijn geen inscripties of tekeningen te ontdekken. De Picten waren stammen die in de vroege middeleeuwen in het oosten en noorden van Schotland woonden. De Romeinen noemden hen Picti (beschilderden) vanwege de blauwe tatoeages die ze hadden. Ze hebben overal symbolenstenen achtergelaten met afbeeldingen en soms letters van het ogham alfabet.
De avonden brengen we door in de knusse huiskamer van het voormalige Caledonian hotel en we krijgen weer veel te lekker eten. Ik heb vooral heel veel lol met Rachel, een voormalige lerares met een fantastisch gevoel voor humor. Zij komen hier al net zolang als wij, bijna 20 jaar. Ook komen er af en toe mensen uit de omgeving op bezoek die we van vorige jaren kennen. Hartstikke leuk en erg gezellig maar we zijn ook blij als we ons even kunnen terugtrekken op onze kamer.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven