Donderdag 18 mei, ritjes langs de Tay en rond St. Andrews
Ik heb nog nooit eerder een oorontsteking gehad en wist niet dat dat zo pijnlijk was. De koorts is gelukkig wel gezakt maar ik voel me vooral erg moe waardoor we toch minder doen en zien dan anders. En maar viese drankjes blijven slikken, Lemsip max van de Tesco lijkt het enige at een beetje helpt. Maar het zal wel sterk zijn want we mogen maar 2 doosjes per klant kopen. We gaan gewoon een paar keer vaker langs verschillende kassa's.
Vlakbij ons hotel staat Balvaird kasteel, een torenhuis uit de 16e eeuw. Je mag gratis het terrein op lopen dat op een heuvel ligt. De woontoren is redelijk goed bewaard gebleven en je kunt ook de layout van het geheel nog goed zien hoewel de bijgebouwen die rond de binnenplaats stonden nu ruïnes zijn. Er zijn ook resten van een grote ommuurde tuin gevonden. Volgens de informatieborden moet vooral het woonhuis erg comfortabel geweest zijn, warm en met veel licht. Dat was lang niet bij alle kastelen zo.
Daarna rijden we langs de kust van de Tay, de langste rivier van Schotland met 193 kilometer die uitmondt in de zeearm die Firth of Tay wordt genoemd. Vanuit de verte zien we een paar kasteelruïnes en scheepswerven met schepen in aanbouw. Zodra je in Schotland dichter bij de zee komt, wordt het ook steeds bedrijviger.
Het is een gebied dat we wat minder mooi vinden maar ook hier zijn nog een heleboel wegen die we niet eerder hebben gereden.
Het is een gebied dat we wat minder mooi vinden maar ook hier zijn nog een heleboel wegen die we niet eerder hebben gereden.
Maar zo krijgen we wel alles te zien waaronder nog een aantal leuke huizen en kasteeltjes. Bij St. Andrews komen we in golfgebied. 'The home of golf' wordt St. Andrews ook wel genoemd en in 1552 erkende aartsbisschop Hamilton in een akte dat de mensen uit St. Andrews het recht hadden om golf te spelen. De Romeinen en Chinezen speelden in de oudheid al een vergelijkbaar spel maar het hedendaagse golf heeft zijn wortels inderdaad in Schotland. In 1457 verbood koning James II het spel omdat het teveel zou afleiden van de militaire training.
In dit gebied liggen veel golfbanen en golf is een nationale volkssport in Schotland, veel minder elitair dan in bijvoorbeeld Nederland. Bij de Duke's St. Andrews, aan de rand van de stad, parkeren we de auto en wandelen rond. Het ligt op een heuvel en je kunt er uit kijken op de stad en de zee. Wij weten niets van golf (behalve dat je een balletje in een gat moet slaan en een handicap moet hebben) maar het is hier wel mooi om rond te wandelen.
De golfterreinen in Schotland liggen vaak in mooie gebieden, mede door het vaak heuvelachtige karakter en de natuur eromheen. Voor ons is het de eerste keer dat we zo letterlijk over een golfterrein lopen en we kunnen ons voorstellen dat, wanneer je dit voor je plezier doet, het een ontspannende sport is waarbij je veel wandelt in de buitenlucht. Hoewel, de meesten lijken toch gebruik te maken van die golfwagentjes.
Met de auto dwalen we nog veel meer door het gebied maar zien niet veel bijzondere dingen. Bij een t-kruising op de B9131, vlakbij Stravithie kasteel, zien we wel een heel mooi ouderwetse verkeersaanwijzer waar werkelijk zelfs de allerkleinste gehuchten in de buurt op staan vermeld. Zulke aanwijzers hebben we nog niet zo vaak gezien.
Meestal zijn we 's middags niet al te laat terug in het hotel waar we soms nog even in de zon kunnen zitten voor onze kamer die wel aan een drukke weg ligt. Het hotel heeft ook een restaurant waar je goed kan eten hoewel mijn eetlust nog niet zo groot is.