Lies & Teije's reis website

Een laatste dagje rondrijden en naar huis


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 28 & 29 september 2015
Zoeken

Maandag 28 september, een laatste dagje rondrijden en naar huis

In de zon in Inverness In de zon in InvernessDe laatste dagen in Schotland, altijd jammer, maar we komen hier nu al zo vaak dat we ons er helemaal thuis voelen en weten dat we wel weer terugkomen. We hebben al zoveel gezien dat we nu net doen alsof we gewoon thuis zijn en gaan eerst naar Inverness voor een kop koffie. We parkeren de auto op onze vaste stek in een parkeergarage en lopen voorbij het station naar de pizzeria waar ze lekkere koffie hebben. Teije doet een beetje overenthousiast met zijn blote armen, ik houd liever een vest aan.
Het Culloden viaduct bij Dalroy Het Culloden viaduct bij DalroyVanmiddag zoeken we nog wat wegen op die we nog niet gereden hebben, over Teije's obsessie om alle wegen af te rijden hoef ik het niet meer te hebben, toch? Hij vindt er altijd wel weer een paar en zo komen we nu onder het Culloden viaduct door, dat ook wel bekend staat als het Nairn of Clava viaduct. Het is een bakstenen spoorbrug uit 1898 met 29 pilaren en ruim 500 meter lang over de Nairn rivier. Op de rechterfoto zie je onderaan de pilaar graffiti: free scotland. Na het referendum in 2014 waar een kleine meerderheid van de Schotten (hoewel, ook alle Engelsen die in Schotland woonden mochten meestemmen) tegen onafhankelijkheid van Schotland stemden, is er nog steeds een sterk sentiment onder veel Schotten dat ze wel onafhankelijk willen zijn. Gelukkig uit zich dat voornamelijk op een niet-agressieve manier want in andere landen, denk alleen maar aan Ierland, gebeurde of gebeurt dat wel anders.
Standing stone, niet ver van Clava Cairns Kerkje bij Craggie langs de B9154Niet ver van Clava Cairns, een hele mooie prehistorische site, zien we een losstaande standing stone in een weiland en een kwartiertje later in de buurt van Daviot een klein kerkje waar geen weg heen lijkt te gaan. Allemaal kleine verrassingen in het Schotse landschap die je pas tegenkomt wanneer je van de toeristische paden afgaat. We hebben hier al zoveel gezien dat we daar nu alle tijd voor nemen, en er is nog zoveel meer dat we nog niet gezien hebben!
Landschap bij Essich Loch Ness vanaf de oostkantLandschappen die nooit vervelen, de lucht en de wolken erboven, bergen in de verte of dichtbij, nevel en mist, en ja, helaas ook regelmatig regen. We rijden nog een stuk langs de oostkust van Loch Ness, een prachtig gebied dat door bijna alle toeristen overgeslagen wordt. Er loopt een weg grotendeels langs het meer maar iets meer het binnenland gaan de wegen de heuvels op en heb je soms mooie vergezichten.
McBain Memorial Park, KinchyleOp een van die weggetjes, in de buurt van Aldourie, zien we plotseling een metalen hek met een wapen erin, een kat met een schild dat met een ster en punten versierd is. Weer iets onverwachts en we stappen uit om te kijken. Het is het McBain Memorial Park. De McBains of MacBeans waren onderdeel van de clan Chattan die eigenlijk een soort samenwerkingsverband van diverse clans was. Deze plek, Kinchyle, was ooit hun territorium maar ze moesten het landgoed in 1759 verkopen vanwege schulden. Sinds 1961 zijn ze weer in het bezit van een heel klein stukje land (2 hectare).
McBain Memorial Park, Kinchyle McBain Memorial Park, KinchyleOp dit stukje land werd een Memorial Park gerealiseerd, een herinnering voor alle McBains ter wereld (de meesten leven in de VS en Canada) dat dit hun oorsprong was. Het motto van de clan is 'Touch not a catt bot a targe' wat 'Raak deze kat niet aan zonder een schild' betekent. Maar al vanaf het begin worden er planten beschadigd en gestolen en besluit men waarschuwingsborden neer te zetten maar met een beetje humor erin. Zoals bij de boom rechts: I'm just a wee tree, please, please, let me be. Andere teksten zijn 'A thief one day, to our dismay, took plants away, he'll rue that day!' en 'Please let us stay; we want to cheer you, on your way!'. Maar er waren ook dingen van brons zoals een plaquette en dat konden dieven toch niet weerstaan. In 1997 werden 2 bronzen katten gestolen en de plaquette in 2011. Alles is nu weer hersteld en al lijkt alles van brons, het is van een ander (waardeloos) materiaal dat erop lijkt.
Route 28 september 2015Het is een leuk plekje om te bezoeken en rond te lopen. Daarna rijden we nog een beetje in de buurt rond maar gaan al redelijk vroeg terug naar Beauly waar we de laatste avond doorbrengen met Iain en Cathy. Op het kaartje zie je globaal waar we geweest zijn maar in werkelijkheid hebben we nog heel wat doodlopende zijwegen gereden.
Een laatste bak Schotse koffie, Inverness airport We verlaten SchotlandDe laatste ochtend moeten we tegen half 10 op het vliegveld zijn en om 9 uur rijden we weg, nadat we nog een laatste Schots ontbijt hebben gekregen. Dat zullen we een tijdje moeten missen maar het plan is dat we volgend jaar gewoon weerkomen. Op het vliegveld verloopt alles lekker vlot en al snel zit ik met een veel te grote beker slappe koffie in de hand. Dat ga ik zeker niet missen!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven