Lies & Teije's reis website

Een korte rondrit boven Inverness


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 27 september 2015
Zoeken

Zondag 27 september, een korte rondrit boven Inverness

Wandelen bij Kildary Loch Wandelen bij Kildary LochNa lekker uitslapen en een stevig ontbijt kijk ik eens op de kaart waar we heen zouden kunnen gaan. Er zijn nog wat doodlopende weggetjes ten noorden van ons en eerst rijden we naar Kildary Loch, een rustieke vijver midden in het bos. We willen het de laatste 2 dagen lekker rustig aan doen en we nemen alle tijd voor de wandeling. Meestal zijn we niet zulke wandelaars maar het is lekker weer.
Watermolens langs Aldie WaterVia een smalle binnenweg rijden we door bossen en velden en komen af en toe een boerderij of huis tegen en een heel enkel gehucht zoals Heathmount of Pitmaduthy, namen die we ook zo weer vergeten zijn. Maar wat ons opvalt, we zien geen wilde dieren, zelfs geen konijntjes. Bij Aldie Water zien we wel een huis met 2 watermolens, zouden die nog ergens voor gebruikt worden?
Mansfield kasteel in Tain Murray monument bij de Rose Garden, TainWe zijn nu vlakbij Tain, een stadje aan de Dornoch Firth. We zijn er al vaker geweest maar rijden nu ook eens kriskras door straatjes buiten het centrum waar we nog niet eerder waren en komen zo toevallig langs het Mansfield kasteel, een Victoriaans landhuis dat nu een hotel is. Eén van de vroegere bewoonsters, mevrouw Fowler, leeft er nog steeds voort, als geest. Maar volgens de website van het hotel is dat niet onplezierig, alsof ze nog steeds voor het huis zorgt.
Tain is een prettige plek om te zijn en we parkeren de auto in de buurt van het centrum om er weer eens rond te wandelen. Een leuk plekje is de Rose Garden waarvoor het hoge Murray monument staat ter ere van een provoost die veel voor Tain heeft gedaan. Het stond oorspronkelijk voor de bank waar hij werkte maar daar is nu Rose Garden voor in de plaats gekomen.
De Rose Garden in Tain Bloemenpracht in TainIn 1966 werd Rose Garden geopend door koningin Eliazabeth, de koningin-moeder, en werden er 900 rozen geplant ter ere van het 900-jarig bestaan van de Royal Charter. Dit is een akte waarin een persoon, groep of stad een bepaald recht of macht kreeg van de vorst. Hierdoor werd Tain de eerste zogenaamde Royal Burgh in Schotland met stadsrechten.
Ieder jaar wordt er een Britain-in-bloom competitie gehouden en de dorpen en steden in Schotland doen daar altijd enthousiast aan mee als je ziet hoe ze voor de bloemen zorgen.
Je moet wel aan de goede kant van Teije staan Sherrif Court House, TainEr staan veel interessante gebouwen in Tain, de meeste gebouwd door de familie Maitland, die veel architecten voortbracht. Wij zijn niet zo goed in het herkennen van architectuur stijlen maar vinden oude gebouwen altijd wel boeiend. Vooral het centrum aan High Street en rond het Royal hotel staan er tientallen.
Het gerechtshof (Sherrif Court House) is een van die gebouwen en ook hier heeft een Maitland aan meegewerkt. Het was oorspronkelijk een tolhuis.
Wij wandelen iets verder en gaan buiten in de zon een kop koffie drinken.
De brug over de Dornoch Firth Olieplatform in de Cromarty FirthIets voorbij Tain verbindt een lange brug de zuid- met de noordkant van de Dornoch Firth maar wij rijden het langgerekte schiereiland vlakbij de brug op, alweer een weg die we nog niet eerder hebben gereden. Vanaf hier kunnen we mooi uitkijken over de Firth wat inham betekent. Ook hier staan een aantal verlaten olieplatforms. In de Cromarty Firth, iets zuidelijker, staan er nog veel meer. Het zijn ongebruikte en afgedankte platforms die hier hun begraafplaats hebben.
Bunker bij Nigg Het strand bij NiggLangzamerhand rijden we weer terug naar het zuiden en gaan even langs Nigg, naar de plek waar vroeger een veerboot naar Cromarty ging. Helaas gaat die nu niet meer waardoor we straks een heel eind moeten omrijden maar er is een klein strand waar we een tijdje in het zonnetje zitten en schelpen zoeken. We vinden zelfs een paar zeesterren. Ook zien we de bovenkant van een bunker uit de 2e wereldoorlog, toen hier een grote trainingsbasis was.
Logie Easter Church, Ballchraggan Route 27 september 2015Gelukkig zie ik op de kaart wel wat weggetjes in de buurt die we nog moeten rijden maar op het kaartje hiernaast staan ze niet allemaal, dat was een beetje teveel werk. We zijn een paar uur onderweg geweest maar zijn meer buiten dan in de auto geweest, dat is meestal precies andersom tijdens de autoritten die ik plan. Dat is het voordeel dat we hier al zo vaak geweest zijn en de belangrijkste dingen hebben gezien, nu neem ik eindelijk wat meer tijd om te wandelen en heb wat minder op mijn lijstje staan van dingen die ik per sé wil zien of doen.
Terug in het hotel hebben we weer een plezierige avond met Iain en Cathy. Morgen een laatste rustige dag en dan vertrekken we alweer. De tijd vliegt weer voorbij.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven