Lies & Teije's reis website

Van Dundee naar Beauly


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 26 september 2015
Zoeken

Zaterdag 26 september, van Dundee naar Beauly

Kinpurnie kasteel bij Auchtertyre Gatelodge van Kinpurnie kasteelVandaag gaan we terug naar Beauly waarbij Teije zoveel mogelijk voor ons onbekende wegen wil rijden. En al snel komen we bij een kasteeltje dat we nog nooit eerder gezien hebben, Kinpurnie bij Auchtertyre. Gebouwd in 1907 in de Schotse baronial stijl (geen idee hoe dat precies in het Nederlands heet, Schotse baronnenstijl?) met hoektorentjes die een spits dak hebben. Tot dit jaar stond het hele landgoed te koop voor 29 miljoen pond maar toen er geen koper gevonden kon worden, is het in delen opgesplitst en het kasteel zelf gaat, met een beetje land, weg voor 2,1 miljoen.
Glamis kasteel Glamis kasteelHet volgende kasteel dat we tegenkomen is Glamis castle dat ook al een groot landgoed heeft. Al voor het 17e eeuwse kasteel dat er nu staat, stond er een ouder kasteel en daarvoor een jachtslot. Het is een gigantisch gebouw en al sinds de 14e eeuw in het bezit van de familie Lyon (nu Bowes-Lyon). Er zijn heel wat mooie verhalen aan het kasteel verbonden zoals die van het monster van Glamis, een afzichtelijk kind dat verminkt geboren werd en zijn hele leven binnen het kasteel werd gehouden en na zijn dood in zijn kamer werd ingemetseld.
Tuinen van Glamis kasteel Tuinen van Glamis kasteelHet zou ook een vampierkind kunnen zijn die wel vaker binnen de familie zouden worden geboren en uiteraard zijn er een aantal geesten: een jong meisje, een witte en een grijze dame en een jongetje dat op een steen moest zitten wachten tot hij geroepen werd, maar vergeten is en nu als geest nog steeds wacht.
Geesten krijgen wij niet te zien en we gaan ook het kasteel niet in maar wandelen door de uitgebreide tuinen waar we wel een aantal rode eekhoorns zien.
Poort buiten Glamis kasteelEr is een 150 jaar oud pinetum, een Italiaanse tuin en een ommuurde tuin. Het is een uitgebreid landgoed en je kunt er mooie wandelingen maken.
In het kasteel werd ook Elizabeth Bowes-Lyon geboren in 1900, die later met prins Albert trouwde, die later koning George VI werd. Na zijn dood in 1952 werd Elizabeth de Queen-Mother, de laatste keizerin van India en koningin van het Verenigd Koninkrijk tot ze in 2002 overleed.
Pictische steen bij Aberlemno Detail op een Pictische steen uit de 8e eeuw, AberlemnoDe volgende stop maken we bij de Aberlemno begraafplaats waar een Pictische steen uit de 8e eeuw staat en er vlakbij nog eens 3. Die op de begraafplaats is 2,3 meter hoog en heeft aan de ene kant een keltisch kruis met dierfiguren eromheen, aan de andere kant wordt een veldslag afgebeeld en de tekeningen zijn nog steeds goed te zien. Historici weten nog steeds niet precies waarom deze grote stenen, vaak gedecoreerd met tekeningen, werden gebouwd door de Picten (tussen de 6e en 9e eeuw). Maar misschien werden ze voor van alles en nog wat gebruikt, bijvoorbeeld als grafsteen, grenssteen of gedenkteken.
Pictische steen op de Aberlemno begraafplaats Pictische steen bij AberlemnoLangs de weg staan nog een drietal van deze hoge stenen met verschillende afbeeldingen en symbolen. Op de linkerfoto zie je er eentje met een jachtscene. Aan de andere kant staat een versierd keltisch kruis met 2 engelen ernaast. Op de Serpent Stone, die zijn natuurlijk vorm heeft behouden, zijn putjes met cirkels uitgehakt wat aangeeft dat de steen al eerder in de bronstijd is versierd. De Picten hebben hun afbeeldingen van een slang en andere symbolen er later op aangebracht. De stenen zijn alle 4 heel verschillend en men heeft geen idee waarom ze hier zo vlakbij elkaar staan.
Er is nog maar weinig bekend over de Picten, die zo door de Romeinen werden genoemd omdat ze blauwe tatoeages hadden (Picti betekent: geverfden), maar ze leefden wel in de tijd dat er veel veranderingen plaatsvonden zoals de kerstening van Schotland. Misschien dat daarom de betekenis van hun monumenten ook veranderde.
Aberlemno begraafplaats Een gate lodge, misschien bij Melgund of Brechin kasteelNiet ver van de begraafplaats in Aberlemno komen we een leuke gatelodge tegen wat meestal betekent dat er een kasteel of landhuis in de buurt is. Maar we vinden niets. Als we later op internet op zoek gaan, zien we dat er 2 kastelen in de buurt staan die we dus allebei gemist hebben: Melgund en Brechin kasteel. Maar we hebben nog lang niet alle weggetjes daar gereden dus we komen er vast nog wel eens langs.
Kerkdeur in Montrose Het centrum van MontroseWe rijden daarna kriskras wegen af tot we aan de kust komen bij Montrose. Het stadje ligt aan een natuurlijke baai en fungeerde in eerste instantie vooral als handelshaven. Tegenwoordig is een farmaceutiosch bedrijf de grootste werkgever maar de haven is nog steeds belangrijk voor de groeiende olie en gas industrie. Voor de kust van Schotland liggen grote voorraden van deze brandstoffen. In het stadje zijn veel monumentale gebouwen te vinden en we maken een korte wandeling door het centrum. In de 17e eeuw werd er veel gehandeld met de Hanzesteden op het vasteland en een eeuw later was hier een berucht smokkelaarsoord en werden er voor korte tijd ook slaven verhandeld. En er werd heel wat winst gemaakt, daar werden dus al die gebouwen van betaald.
Wij houden het wat goedkoper en houden even pauze voor een kop koffie.
De ruïne van Corse kasteel Gedenkplaat bij de rivier DeveronNa deze stop rijden we een heel eind naar het noorden en zien het volgende kasteel bij de rivier de Corse. Eerlijk gezegd is het een ruïne. Het verving een eerder huis dat in de 16e eeuw door bandieten werd verwoest. Het nieuwe kasteel moest steviger worden (eentje waar boeven wel moesten aankloppen volgens Sir William Forbes die het kasteel liet bouwen) maar dat heeft dus niet veel geholpen.
Een uurtje verder zien we een monument dat wel aangeeft dat Schotten dol zijn op monumenten: er werd een bazar gehouden om geld bij elkaar te verzamelen om 6 bruggen tussen Dufftown en Cabrach. Na de bouw hield men geld over en daarvan werd dit monument gebouwd.
Ruïne van Auchindoun kasteel Route 26 september 2015Een laatste kasteelruïne komen we tegen bij Laggan langs de A941, die van Auchindoun kasteel. We zien het vanuit de verte en ik heb ook helemaal geen behoefte meer om deze van dichtbij te zien, het is wel genoeg voor vandaag. We hebben ruim 400 kilometer gereden terwijl het rechtstreeks hooguit 250 is maar het was wel een weer een mooie route. Nu gauw naar Beauly waar we weer enthousiast onthaald worden door Iain en Cathy, alsof ze ons al in jaren niet gezien hebben.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven