Lies & Teije's reis website

Het zuidwesten van Mull


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 24 september 2015
Zoeken

Donderdag 24 september, het zuidwesten van Mull

De zee bij Bunessan Route 24 september 2015De weersberichten voor vandaag zijn niet al te optimistisch en we gaan daarom geen lange afstanden rijden maar blijven aan de westkant van het schiereiland waar we nu op zitten. Dat stukje hebben we nog niet gezien. Maar in de ochtend schijnt het zonnetje nog af en toe en we kunnen heel wat verder zien dan gisteren toen de horizon meestal in de mist verdween. Op het kaartje staan trouwens niet alle doodlopende weggetjes die we hebben gereden.
De zee bij Ardchiavaig, Mull Op het strand van Uisken baaiEerst rijden we naar de zuidkust bij Ardchiavaig waar de weg zo de zee in lijkt te gaan. Veel plaatsnamen op Mull vertonen nog Noorse invloeden uit de tijd van de Vikingen die hier een tijdlang een koninkrijk hebben gehad. Zo komt het achtervoegsel -vaig van het Noorse woord voor inham. Er is hier inderdaad een inham en een zandstrand waar we een wandeling maken. En natuurlijk weer schelpjes zoeken. We zijn wel wat slimmer dan gisteren want we hebben de jassen nu in de auto gelegd, zo warm is het namelijk niet.
Een grote krab, Uisken baai De Uisken baaiMaar het eerste dat ik vind is geen schelp, maar een grote dode krab. In lokale foldertjes hebben we gelezen dat in augustus op dit strand de Beach Games worden gehouden met races over het strand maar ook in het water met zelfgebouwde bootjes.
In de verte zien we de lucht donker worden en ook regenbuien vallen maar de zon blijft nog op het water schijnen.
Zonlicht schittert op het water, de Uisken baai Zonlicht schittert op het water, de Uisken baaiEn dat geeft prachtige plaatjes zoals de zon in het water schittert. We hebben het strand vrijwel voor ons alleen en, zolang het droog is, heerlijk om te wandelen. Maar voor het spektakel van het letterlijk schitterende water gaan we toch even op de rotsen zitten om te kijken en ervan te genieten. En foto's maken natuurlijk, we hebben er wel 40 gemaakt.
De kust bij Kintra, MullDaarna zoekt Teije weer nieuwe weggetjes op waar we nog heen moeten en zo komen we ook helemaal aan de noordwestelijke punt van het schiereiland terecht, bij Kintra. Aan het einde van een doodlopende weg staan een stuk of 10 huizen, waar zouden deze mensen van leven? Visserij, schapenteelt? We hebben geen idee en er loopt niemand buiten rond aan wie we het eens kunnen vragen. Het lijkt me wel wat, zo aan het einde van de wereld te wonen. Maar je hebt natuurlijk wel vervoer nodig en bij slecht weer kan het er ongetwijfeld flink spoken.
Een houten uil, bij Kintra op Mull Bloembak bij de poort, bij KintraHet is wel eens genant als Teije weer eens een doodlopende weg inrijdt terwijl je eigenlijk al wel weet dat die op het erf van een boerderij eindigt. Maar aan de andere kant zie je dan ook wel eens leuke dingen die je anders niet ziet zoals deze huisvlijt bij een huis: een uit hout gesneden uil en een mannetje uit hout die een bloempot vasthoudt.
Cappucino in het Argyll Arms hotel, BunessanNadat we alle wegen in dit gebied afgereden hebben is Teije tevreden en kan ze markeren op de kaart. Stel je voor dat hij er eentje vergeet (en dat is wel gebeurd) en dat we dan helemaal hierheen terug moeten komen om een weggetje te rijden om er dan achter te komen dat we er toch al geweest zijn! Nu is het eerst tijd om naar de Argyll Arms, het enige hotel in Bunessan, te gaan voor een kop koffie en een praatje met de barman.
De telefooncel voor ons huisje, Salachran op Mull Ons huis in Salachran staat helemaal vrijDaarna nog even naar de buurtwinkel en al vrij vroeg zijn we weer terug bij ons huis. In de verte doemen de donkere wolken alweer op maar binnen is het erg aangenaam. Het huis ligt weliswaar van de weg af maar is erg gemakkelijk te vinden door de typisch rode telefooncel bij het hek. Het schijnt dat er de komende jaren heel wat van die telefooncellen gaan verdwijnen doordat iedereen toch een mobiele telefoon heeft en het gebruik ervan met wel 90% in 10 jaar is afgenomen.
De serre van ons huis in Salachran Ontspannen in de serre van ons huis in SalachranVoor morgen wordt ook een erg regenachtige dag voorspeld en omdat we (bijna) alles hebben gezien op Mull kijken we eens naar de weerkaarten en in het oosten van Schotland schijnt het prima weer te worden. Daarom besluiten we morgen al weg te gaan in plaats van overmorgen. De meeste foto's hebben we genomen wanneer het droog was, maar we hebben toch ook wel heel veel regen gehad de afgelopen week. Dus nog 1 lange avond genieten in onze serre van dit mooie huis dat we zeker kunnen aanbevelen als je naar Mull gaat.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven