Lies & Teije's reis website

Met het vliegtuig naar Inverness


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 15 tot 17 september 2015
Zoeken

Dinsdag 15 september, met het vliegtuig naar Inverness

We vertrekken weer naar Schotland, ditmaal slecht voor 2 weken en aangezien er een nieuwe, goedkope lijnvlucht van Schiphol rechtstreeks naar Inverness vliegt, gaan we dat eens proberen. We zitten dan vlakbij Beauly waar we altijd terecht kunnen bij onze vrienden Iain en Cathy. Verder hebben we een hele week op Mull een huis gereserveerd, weer een nieuw eiland om te verkennen.
Ook deze keer rijden we naar Almere waar we onze auto parkeren en nemen dan de trein naar Schiphol.
Ons vliegtuig naar Inverness Op weg naar SchotlandHoewel paars de favoriete kleur is van Lies, wordt ze toch wat minder enthousiast als ze de grootte van het vliegtuig ziet. Ze denkt dat kleinere vliegtuigen minder stevig in de lucht blijven hangen dan die grote kanjers terwijl die zoveel zwaarder zijn. Zie het als een luxe taxi, probeer ik nog, maar als je last van vliegangst hebt is daar weinig tegen te beginnen.
Zelf heb ik geen probleem met vliegen: ik heb toch geen controle en het is een veilige manier van reizen maar ik kan me voorstellen dat het niet leuk is wanneer je er wel last van hebt.
Boorplatforms in de Cromarty FirthHet vliegtuig vertrekt tegen 3 uur en we komen aan om 4 uur maar het is wel een uur vroeger in Schotland, dus het is 2 uur vliegen. Mooie tijden, zowel om 's ochtends vanuit Groningen te vertrekken als voor de aankomst want we hoeven maar geen half uur te rijden naar onze bestemming, Beauly. Als we in Inverness arriveren, staan er wel opvallend veel zwaarbewapende douaniers en het duurt even voor we voorbij de douane zijn maar daarna zitten we binnen 10 minuten al in onze huurauto en om 5 uur zijn we in Beauly.
In Beauly worden we hartelijk ontvangen en ik krijg meteen een koud biertje in handen gedrukt. We hebben elkaar alweer ruim een jaar niet gezien dus we hebben heel wat bij te praten. Cathy heeft besloten dat ze ondertussen met pensioen mag en Iain runt het hotel zoveel mogelijk alleen. Maar ze hebben het redelijk rustig, ze nemen steeds minder gasten en verhuren niet langer alle kamers. ook de pub is gesloten zodat ze wat meer tijd voor zichzelf over houden. En zo kunnen we de hele avond bijpraten waarbij we tussendoor ook nog een lekkere maaltijd voorgeschoteld krijgen.

Zaterdag 19 september 2015, en de volgende dag rijden we rond in de buurt van Inverness

Riviertje in Schotland Riviertje in SchotlandDe eerste paar dagen blijven we hier en we rijden wat rond waarbij we plekken opzoeken waar we nog niet geweest zijn. Dat houd ik bij op een gelamineerde kaart waarbij ik de wegen afstreep in de hoop ooit eens heel Schotland gezien te hebben. Jammer is wel dat de gps-functie van onze camera niet altijd goed werkt dus ik weet niet precies welke riviertjes dit zijn. Maar ik gok erop dat het in Glen Affric is, een hele mooie vallei om te wandelen.
Loch ten oosten van Loch Ness Loch ten oosten van Loch NessHetzelfde geldt voor het loch op deze foto's. Schotland heeft duizenden lochs maar ik weet vrij zeker dat deze in het gebied ten oosten van Loch Ness zijn, een prachtig gebied waar weinig mensen wonen en je zelden een toerist ziet. De westkant van Loch Ness is veel bekender vanwege Urquhart waar een kasteelruïne staat en je daar dichter bij het meer en dus het monster kan komen. Maar het kan zijn dat we deze foto's ook in Glen Affric hebben genomen.
Koffie drinken in Inverness Koffie drinken in InvernessVoor midden september is het best lekker weer en ik moet mijn ogen dichtknijpen tegen de felle zon als we op het terras in Inverness zitten. Schotland kent maar weinig buitenterrassen maar in Inverness, de hoofdstad van de Hooglanden weten we er gelukkig een paar. En bij deze pizzeria schenken ze ook nog eens goed drinkbare koffie en cappucino in een normaal formaat kopje. Meestal krijg je hele slappe bakken in veel te grote bekers.
Cawdor kasteel vanuit de verteWe rijden ook nog een dag ten oosten van Inverness waar heel veel kastelen staan zoals het bekende Cawdor kasteel waar volgens de verhalen Macbeth koning Duncan vermoordde om zo zelf koning te worden. Nu is het probleem dat Macbeth in de 11e eeuw leefde en Cawdor kasteel pas in de 14e eeuw werd gebouwd. Maar het verhaal blijft toch rondgaan. De 5e graaf van Cawdor schreef: I wish the Bard had never written his damned play! Maar ondertussen trekt het heel wat toeristen die moeten betalen om het te zien.
Heide ten zuiden van Dulsie Heide ten zuiden van DulsieIn de richting van het Cairngorm gebergte wordt het landschap steeds onherbergzamer en leger maar de heide staat nog schitterend in bloei. Wanneer het is uitgebloeid zien de hellingen van bergen er vaak bruinig uit en flink somber als de zon niet schijnt. Vooral in gebieden waar bijna geen bossen staan en dat zijn er nogal wat in Schotland. Het schijnt dat er ontzettend veel gekapt is in de afgelopen eeuwen en dat men pas onlangs begonnen is in veel gebieden opnieuw bossen aan te planten.
Boerderijwinkel Househill CourtyardWanneer je rondrijdt door Schotland kom je heel wat boerderij- of landgoedwinkels tegen, van heel eenvoudig tot superdeluxe. Meestal is er een winkeltje met lokale producten, voedsel en handgemaakte waren maar ook steeds vaker luxe dingen. Het is altijd leuk om er even rond te kijken en vaak kun je er ook wat eten en drinken. Vroeger stopten we er eigenlijk nooit, maar tegenwoordig vinden we het wel leuk om even rond te kijken en een pauze te houden zoals hier bij Househill Courtyard ten zuiden van Nairn.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven