Lies & Teije's reis website

Op weg naar Schotland


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 11 tot 13 mei 2013
Zoeken

Zaterdag 11 mei, op weg naar Schotland

Vorig jaar zijn we niet naar Schotland geweest dus we hebben er zin in om ons favoriete vakantieland weer te bezoeken. Eigenlijk zijn we de laatste jaren vooral veel met onze kleindochter op vakantie geweest, ontzettend leuk, maar het is ook fijn om weer even met ons tweeën te zijn.
Bootje bij Dover Zeilboot bij DoverZoals wel vaker rijden we eerst naar Duinkerken om vandaar de boot naar Dover te nemen. Het is ongeveer 5 uur rijden vanuit Groningen als er geen files staan en dit keer zijn we aan de vroege kant maar we mogen zo een boot eerder mee. Voor ons is dit de leukste manier om naar Schotland te gaan, met de eigen auto en niet te lang op een boot. Soms gaan we via IJmuiden naar Newcastle met een overnachting op de boot maar daar vinden we niet zoveel aan.
Ruwe zee bij Dover Vlakbij DoverVan een bootreis is eigenlijk alleen het uit- en binnenvaren van een haven leuk maar de aankomst bij Dover is zeker mooier dan het vertrek uit Duinkerken. Er staat vandaag behoorlijk wat wind en we hebben respect voor de zeilers en bootjes die deze zee durven te bevaren, zij liever dan wij.
Haven van Dover Haven en kasteel van DoverZodra we de haven binnenvaren wordt het water rustiger en we hebben prachtig uitzicht over de krijtrotsen van Dover en het imponerende kasteel dat bovenop de rotsen ligt. Het is grotendeels gebouwd in de 12 eeuw tijdens de regeringsperiode van Hendrik de Tweede maar uiteraard waren er al oudere verstekingen omdat het een uiterst strategische plek was. Dover ligt het dichtste bij het vasteland van Europa en was daarom de perfecte plaats om Engeland binnen te vallen. Net zoals nu Dover nog steeds een belangrijke toegangspoort tot het Verenigd koninkrijk is.
Ingestorte krijtrotsen, DoverDe afgelopen jaren lazen we al eens over het instorten van kliffen bij Dover en nu zien we het met eigen ogen. De rotsen hier bestaan voornamelijk uit krijtgesteente waardoor ze ook zo glanzend wit zijn. Het is een zacht gesteente en er is continue sprake van erosie, normaal zo'n centimeter per jaar maar de afgelopen jaren zijn er behoorlijke stukken afgebroken en soms hele hellingen ingestort.
Vanuit Dover rijden we snel naar het noorden, we hebben een Travelodge in Kendal, zo'n 6 uur naar het noorden vlakbij het Lake District. Er zijn een aantal hotelketens in Groot Britannië die niet al te duur zijn en ideaal voor overnachtingen onderweg, vaak dicht bij de snelweg en in de buurt van restaurantjes, hoewel dat meestal dan weer fastfoodzaken zijn.
In de buurt van Lockerbie Landschap bij LockerbieDe volgende dag zijn we snel in Schotland en niet al te lang daarna verlaten we de snelweg om onbekende weggetjes te rijden. Dat is mijn grote project, alle wegen in Schotland ooit met de auto bereden te hebben. Ik heb een geplastificeerde kaart waar ik dat op bij houd en bij Lockerbie hebben we nog heel wat weggetjes te berijden.
Schaapjes bij LockerbieDe kaart ziet er best al goed gevuld uit maar er zijn nog tienduizenden kilometers te gaan en als ik maar even kan vul ik de ontbrekende stukjes in.
Het mooie van het rijden op al die kleine weggetjes die je anders snel overslaat is dat je onverwachte dingen kunt zien. Vandaag zijn het groene glooiende landschappen met schapen maar soms komen we onverwacht prachtige kasteeltjes of andere verrassingen tegen.
Aan het einde van de middag arriveren we in Beauly, bij Inverness, waar we overnachten in het hotel van onze vrienden Iain en Cathy.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven