Lies & Teije's reis website

Weg van Arran; Dumfries en Galloway


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 28 tot 30 mei 2011
Zoeken

Zaterdag 28 mei, weg van Arran; Dumfries en Galloway

Brodick vanaf de ferry We verlaten ArranVandaag verlaten we Arran na een volle week. Door de regen hebben we niet alles gezien wat we wilden maar toch een heleboel. Zo hebben we nog wat over voor een volgend bezoek.
Dit keer kunnen we vanaf de boot wel wat foto's maken, wat op de heenweg door het slechte weer helemaal niet mogelijk was.
Huisje in GallowayWe gaan vandaag ook Schotland verlaten maar we hebben al een hotelkamer geboekt en omdat we al met de boot van 8 uur vertrekken hebben we de hele dag nog om rond te rijden. We rijden zuidwaarts door Ayrshire en Galloway, zoveel mogelijk over wegen die we nog niet kennen en komen daarbij weer allerlei leuke huisjes tegen. We rijden afwisselend door kale vlakten en dichte bossen, soms langs de kust en dan weer het binnenland in.
Kasteel Cardoness Kasteel CardonessBij Ardwell, aan de zuidkust van Galloway zien we op een heuvel Cardoness Castle, een donjon van 6 verdiepingen uit de 15e eeuw. Het kasteel is lang in handen geweest van de Macculloch familie die een nogal ruzieachtige inslag had, ze lagen met iedereen in de buurt overhoop, zo lijkt het uit allerlei archieven. De muren van het kasteel zijn 2,5 meter dik en er is maar 1 ingang met eiken poort en een ijzeren hek. Dat was waarschijnlijk ook wel nodig als je zoveel vijanden maakte.
Kasteel CarsluithEen paar kilometer naar het westen komen we langs Carsluith Castle, een 15e eeuwse woontoren. Eerst aangelegd als een vierkant maar later uitgebouwd tot een L-vorm die heel veel voorkomt in Schotland. Er schijnt oorspronkelijk een houten balkon op de tweede verdieping te zijn geweest wat nogal ongebruikelijk was voor die tijd.
Het is een mooi compact kasteel en je kunt er gratis rondwandelen (tenminste, toen wij er waren).
Viaduct bij Bigwater of Fleet Heuvels van GallowayOver de rivier Water of Fleet zien we een oud viaduct dat ooit gebouwd werd voor de trein tussen Portpatrick en Wigtown maar er rijdt al jaren geen trein meer.
Daarna rijden we het binnenland weer in door het licht heuvelachtige landschap van Galloway en Dumfries. Dit zijn de laaglanden van Schotland met hun eigen charme. De geschiedenis ervan is helaas net zo bloedig als in de rest van Schotland.
Kunstenaarsdorp Kirkcudbright Kunstenaarsdorp KirkcudbrightEen charmant plaatsje vlakbij is Kirkcudbright aan de monding van de rivier Dee waar rond het jaar 1.000 een abdij werd gesticht. Het verleden van de plaats wordt gedomineerd religieuze oorden maar nu schijnen er vooral kunstenaars te wonen. Al in de 19e eeuw ontstond hier een kunstenaarskolonie maar de inwoners zelf vinden het gewoon een vissersdorp maar met een reputatie als kunstenaarsdorp schijn je meer toeristen te trekken.
McLellans kasteel, Kirkcudbright McLellans kasteel, KirkcudbrightEn er staat nog een kasteel, we ontkomen er niet aan. Nou, goed dan, de allerlaatste van deze reis. Het is McLellan's Castle, gebouwd aan het einde van de 16e eeuw op de plek van een vroegere kapel. Het kasteel is nooit helemaal afgebouwd maar de familie McLellan heeft er toch bijna 200 jaar gewoond.
Motel in EngelandHet is ondertussen 5 uur geweest en we moeten nu toch echt eens op weg naar ons hotel. Veel te snel gaan we bij Gretna Green de grens met Engeland over en na een tijdje slaan we rechtsaf naar het oosten. Morgen willen we nog even langs kennissen in Yorkshire en voor ons is dit ook weer een nieuwe route. Tegen 8 uur zijn we bij het A66 motel langs de A66.

Zondag 29 en maandag 30 mei, via Yorkshire terug naar huis

Op bezoek bij John en Rachel Helperby, YorkshireWe rijden eerst naar een klein dorpje in Yorkshire om een ouder stel, dat we een paar keer in Beauly zijn tegengekomen, te bezoeken. Vooral met Rachel hebben we een goede band opgebouwd en we vinden het leuk om even langs te gaan. Een adres hebben ze niet, gewoon Rose Cottage is het. Jammer genoeg zijn daar 3 van in het dorp, hoe zou de postbode dat doen met het verdelen van de brieven? John en Rachel wonen in een klein maar parmantig huisje met een mooie grote tuin erachter.
Lekker de kachel aan Weer op wegMaar het is geen weer om in de tuin te zitten, vlakbij de kachel is het heel wat aangenamer. We hebben al een hotel vlakbij Dover geboekt zodat we morgenvroeg op tijd bij de boot zijn en hebben nu dus alle tijd om even bij te kletsen. Zij gaan ook al meer dan 10 jaar naar Beauly, maar dan 2x per jaar, in mei en september. We spreken af dat we voortaan proberen onze bezoeken te laten samenvallen, dat lijkt ons wel leuk.
Maar ook hier moeten we weer afscheid nemen en op de tomtom laten we zien hoe onze route is, nog 460 kilometer te gaan.
Leeg parkeerdek op de bootWe slapen de laatste nacht in het Ramada Dover hotel en de volgende ochtend staan we binnen 20 minuten al bij de boot. Nadat we eerst een laatste ontbijt hebben gegeten, maar helaas, ze hebben alleen continental breakfast dus geen fried en scrambled eggs.
Na de landing in Frankrijk is het nog 5 uur rijden en deze vakantie zit er weer op. Eentje die vooral erg koud en vaak nat was maar desondanks hebben we weer prachtige dingen gezien en ons prima vermaakt.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven