Vrijdag 27 mei, naar de zuidkant van Arran
Ook vandaag gaan we tussen de buien door wandelen bij Eas More en Loch Garbad. We rijden eerst richting Kildonan aan de zuidkust van het eiland en lopen dan vanaf de parkeerplaats gestaag omhoog. Het is niet supersteil maar je blijft maar klimmen. Het gebied was nog niet zo lang geleden helemaal ontoegankelijk en de Easmore ecology stichting heeft het op zich genomen het bos op een natuurlijke manier te onderhouden. Zo is het ook voor ongetrainde wandelaars zoals wij te bezoeken.
Halverwege de klim hebben we een mooi maar wazig uitzicht over de zee, het eiland Pladda en de vulkaankegel Alisa Craig die uit de zee rijst. Alisa Craig betekent in het Nederlands Elisabeth's rots of elfenrots. Volgens de wikipedia is het de vulkanische plug van een uitgedoofde vulkaan. Op het eiland wordt de zeldzame granietsoort Ailsite gedolven dat wordt gebruikt voor curlingstenen. Die gebruiken ze bij die sport waar ze met bezempjes het ijs voor de steen schoonvegen, je moet er even aan wennen om naar te kijken.
Eas-Mor betekent Grote waterval en ligt in de Auchechew glen en uiteraard is het spektakelstuk van dit gebied een 30 meter hoge waterval die in de Verborgen Vallei uitkomt. Er is een platform waar je mooi uitzicht hebt op de waterval die je al lang van tevoren hoort. Ik ben dol op watervallen en wil elke wel zien al is het maar een stroomversnellinkje. Gelukkig vindt Lies deze de moeite van de wandeling ook waard want dat is niet altijd het geval: dan sleep ik haar mee op een lange, vaak moeizame, wandeling en blijkt het eindresultaat nogal tegen te vallen.
Vandaar lopen we nog door naar Loch Garbad en vervolgens weer terug langs de Eas Mor Ecology bibliotheek, een hut met wat informatie maar waar kinderen ook tekeningen over de natuur kunnen maken en de wanden hangen er vol mee.
Lekker rommelig en lekker natuurlijk.
Lekker rommelig en lekker natuurlijk.
Daarna lopen we terug en rijden naar Kildonan dat even verderop ligt om nog een strandwandeling te maken en om naar het kasteel te kijken. Dit keer is er een echte zeehond die vlak voor de kust ligt en geen standbeeld. Hij blijft zich maar omdraaien alsof hij speciaal voor mijn camera poseert en ik maak tientallen foto's.
Daarna gaan we langs het strand op zoek naar het Kildonan Castle van waaruit de MacDonalds, de heren van de eilanden, de toegang tot de Firth of Clyde bewaakten, al vanaf de 13e eeuw nadat de Noormannen min of meer verdreven waren. Later verviel het kasteel aan de kroon en de koningen gebruikten het als een jachtslot.
Het eilandje Pladda (dat plat betekent) heeft in 1990 te koop gestaan voor slechts 80.000 pond.
Het eilandje Pladda (dat plat betekent) heeft in 1990 te koop gestaan voor slechts 80.000 pond.
De ruïne van het kasteel staat gewoon bij iemand in de tuin en is flink vervallen. Je kunt er alleen in de buurt komen door over het strand te lopen. In 1544 werd het kasteel van de hertogen van Hamilton die over Arran heersten maar het is zo vervallen dat het vast niet lang gebruikt is.
We zijn weer heel wat uurtjes buiten geweest en na een kop warme soep in een restaurant gaan we terug op huis aan. Het is de hele tijd dat we buiten waren droog gebleven maar 's avonds komt het weer met bakken naar beneden. En in de kippenren zien we zoveel nieuwe losse veren liggen dat het voor de hand ligt dat de otter voor de derde keer heeft toegeslagen. De eigenaar is zo wel heel snel door al zijn kippen heen.