Lies & Teije's reis website

Naar kasteel Brodick


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 26 mei 2011
Zoeken

Donderdag 26 mei, naar kasteel Brodick

Boom bij kasteel Brodick Houten bankje, Brodick kasteeltuinDe dag begint zomaar droog, dat hadden we niet verwacht. Vandaag gaan we naar Brodick Castle waar eens de Hertogen van Hamilton zetelden en later de hertog en hertogin van Montrose. Nu is het gebouw in beheer van de National Trust for Scotland. Voor we bij het kasteel komen moeten we al een stukje door de magnifieke tuin lopen die ontworpen is door de hertogin van Montrose in 1923.
De houten zetel rechts is uit één stuk gemaakt.
Kasteel Brodick Kasteel BrodickAl in de 5e eeuw stond hier een fort en later een stenen kasteel dat in de 15e eeuw tijdens diverse schermutselingen flink beschadigd raakte. In 1510 werd een nieuw kasteel, een torenhuis, gebouwd maar halverwege de 19e eeuw werd het bouwwerk flink uitgebreid. Meer dan 500 jaar is het in bezit geweest van de Hamiltons.
In het kasteel zijn nog veel oude meubelen te zien, sommige uit de 17e eeuw en verder heel wat zilver en porselein. Alleen waren er wel heel veel hertengeweien aan de muur, dat had voor ons niet gehoeven.
Otter Vogeltjes voerenNa een rondgang door het kasteel gaan we nog even naar een kleine expositie waar opgezette dieren staan en informatie over de flora en fauna in de buurt wordt gegeven. Het meest imposant is wel de otter, die Teije een paar dagen geleden in het echt bij ons huisje gezien heeft. Het beest heeft trouwens door dat er gemakkelijk aan eten valt te komen want gisteren is er weer een kip verdwenen.
Daarna drinken we buiten een kopje koffie en de vogels komen al snel op de cake af die ik besteld heb.
Vogeltjes voeren Vogeltjes voeren Vogeltjes voeren Vogeltjes voerenDe vogeltjes zijn flink brutaal en sommige eten zo uit mijn hand. Ze blijven maar aanvliegen en daar gaat mijn lekkere cake!
Een mooi moment voor Teije om met zijn camera te oefenen en hij heeft heel wat foto's gemaakt.
De kraai wijst de weg Schuilen voor de kouEen kraai geeft de weg naar de parkeerplaats aan maar wij gaan eerst nog door de rest van de kasteeltuinen lopen. Het kasteel is niet altijd open maar de tuin en het Brodick Country Park wel. Er zijn allerlei wandelingen uitgezet en hier en daar zijn wat plekken waar je kunt zitten om uit te rusten of gewoon van de tuin te genieten. Je kunt zien dat de tuinen goed onderhouden worden maar wij vinden het wilde, natuurlijke gedeelte toch het mooist.
De tuinen van kasteel Brodick De zee vanaf kasteel BrodickHet kasteel ligt uiteraard op een heuvel en de paden door het park gaan dan ook op en neer. We hebben een mooi uitzicht over de baai van Brodick waar ooit eens een formidabele vloot van Noormannen heeft aangelegd.
In de natuurlijke delen van de tuin zijn riviertjes, watervalletjes en vijvers te zien.
De tuinen van kasteel Brodick Het Bavarische zomerhuisDe verschillende zitplekken en schuilhutten op het terrein komen ons goed uit want af en toe valt er weer wat regen. Gelukkig nog niet continue want we vinden dit een prachtig park om doorheen te lopen en hebben nog lang niet alles gezien.
Rechts het zogenaamde Beierse zomerhuis vanwaar je een heel mooi uitzicht hebt over de zee. De 11 hertog van Hamilton liet het in 1848 bouwen voor zijn vrouw, prinses Marie van Baden. Alle arbeiders die aan het huisje werkten kwamen uit Beieren. Het plafond is helemaal bedekt met dennenappels.
Omgevallen boompje Bloemen in de Brodick kasteeltuinDeze boom zal wel een flinke klap gegeven hebben toen die omviel, de doorsnede is minstens een meter.
De hertogin van Montrose die de tuin ontwierp, liet heel veel nieuwe planten en bloemen planten die wel inheems waren voor de Britse eilanden. Vooral rhododendrons die al in bloei staan zie je heel veel maar er is ook een ommuurde tuin met fruitbomen.
Het strand bij BrodickDe tuinen lopen helemaal door tot bij het strand dat er op een warme droge dag veel aanlokkeljker zou uitzien. We hebben al veel meer kasteeltuinen gezien maar deze hoort wel bij een van de mooiere.
Na dit uitgebreide bezoek gaan we nog even Brodick in voor wat eten en boodschappen en daarna gaat het weer regenen zodat we maar naar ons huisje terug gaan en de kachel aanzetten.
Ons huisje bij LamlashTegen 5 uur begint de zon dan ineens weer te schijnen en ons witte huisje staat er prachtig bij. Maar het is wel heel koud, dus we blijven niet lang buiten, alleen even checken of de kippen goed zitten opgesloten. De eigenaar heeft wat hekken verstevigd, maar we zijn benieuwd of dat de otter buiten houdt nu hij de smaak van kip te pakken heeft.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven