Lies & Teije's reis website

Machrie Moor steencirkels


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 24 mei 2011
Zoeken

Dinsdag 24 mei, Machrie Moor steencirkels

Het is koud als we opstaan en als we naar buiten kijken zien we een donkere lucht maar het regent (nog) niet. We gaan vandaag weer proberen om naar de Machrie Moor steencirkel te gaan.
Bhoeddistisch centrumBehalve de String is er nog een weggetje dat het eiland doorkruist, The Ross. Dit is een smal weggetje dat ons onder andere langs een boeddhistisch centrum voert. We hebben in dit land al meerdere van dit soort centra gezien, Schotland is blijkbaar spiritueel wel inspirerend. De boerderij is een gift geweest van een dankbare eigenaar die verzorgd werd door Boeddhistische monniken, waarschijnlijk degenen die al op Holy Isle zaten.
De weg slingert zich langzamerhand naar de kust en komt tussen Lagg en Sliddery weer op de ringweg.
Moss farm road cairn, Torbeg Kust bij TorbegIets ten noorden van Torbeg is een groot gebied met prehistorische overblijfselen. Eerst zien we de de Moss Farm stone circle. Ook hier zijn veel stenen weggehaald en hoewel de plek niet uitvoerig onderzocht is denkt men dat er ook een grafheuvel uit de bronstijd ligt met wellicht nog een grafkist. De grafheuvel zou dan in een latere periode binnen de steencirkel zijn gebouwd.
Machrie Moor steencirkels Machrie Moor steencirkelsMachrie Moor ligt een kilometer verderop en is een gebied met meerdere steencirkels, graven en resten van vroegere bewoning in de late steentijd en vroege bronstijd (tussen 3.500 en 1.5000 v.Chr.). Dit was waarschijnlijk het vruchtbaarste gebied in die tijd op Arran en woonden hier de meeste mensen. In de late bronstijd veranderde Machrie Moor in een turfmoeras door weersveranderingen en het uitgeput raken van de bodem door verkeerde landbouwmethoden.
Er zijn nog 6 steencirkels het duidelijkst te herkennen die de nummers 11, en 1 t/m 5 hebben gekregen.
Machrie Moor steencirkels Machrie Moor steencirkelsNummer 3 bestaat uit één grote staande steen met een paar kleine stenen eromheen. Hier zijn in de 19e eeuw stenen werktuigen en de resten van een mens gevonden.
Verder zijn alleen de cirkels 1 en 11 archeologisch verder onderzocht in 1985 en 1986. Er zijn waarschijnlijk zoveel vindplaatsen in Schotland dat Historic Scotland, die deze plek beheerd, geen geld heeft om alles te onderzoeken. En onderhoud van kastelen is natuurlijk ook duur. Een eerder uitgebreid onderzoek is in 1861 uitgevoerd.
Machrie Moor steencirkels Machrie Moor steencirkelsSteencirkel 2 is het meest opvallend in het landschap: 3 grote pilaren van rode zandsteen, elk ruim 5 meter hoog, maar waarschijnlijk hebben er 7 of 8 gestaan. Van een gevallen steen heeft men geprobeerd een molensteen te maken maar die is op de plek blijven liggen.
In het midden van deze cirkel is een fijnbewerkte voedselpot gevonden. Bij vrijwel alle cirkels zijn ook resten van begrafenissen of crematies gevonden.
Machrie Moor steencirkels Machrie Moor steencirkelsMen heeft in het gebied ook de resten van 2 oudere houten steencirkels ontdekt waarboven later stenen cirkels werden gebouwd zoals cirkel 1, die bestaat uit stenen van graniet en zandsteen die om en om zijn geplaatst. Binnen de cirkel is een urn met de asresten van een jongeman gevonden, samen met een stenen mes. Er zijn aanwijzingen dat sommige cirkels een astronomische functie hadden, waarschijnlijk om aan de hand van de stand van de zon en maan de beste tijden voor het zaaien en oogsten te bepalen. De steen rechts hoort bij de grotendeels verdwenen cirkel 8.
Machrie Moor steencirkels Machrie Moor steencirkelsCirkel 5 is een dubbele kring van granieten stenen, 8 binnen en 15 buiten. In de volksmond wordt deze cirkel ook wel Fingal's Cauldron seat genoemd. De held en reus Fingal zou de steen in de buitenste ring met een gat erin gebruikt hebben om zijn hond aan vast te binnen terwijl hijzelf in de binnenste ring ging zitten eten.
Het is een indrukwekkende plek en zal voor de toenmalige bewoners ongetwijfeld nog indrukwekkender zijn geweest toen alle stenen er nog stonden.
Wulp Ferry bij BrodickWe hebben een flinke wandeling gemaakt en zijn er droog bij gebleven. Wel is het erg koud en stormachtig en na 2 uur zijn we weer terug bij de auto. We gaan eerst in Brodick een restaurant opzoeken om wat warms te eten en drinken. Daarna maken we een wandeling door het plaatsje. De veerboot uit Ardrossan arriveert net en er komen weer heel wat auto's af.
De bank in Brodick De kust bij BrodickBrodick is een oude Noorse naam voor brede baai. Er wonen maar iets meer dan 600 mensen maar toch lijkt het heel wat groeter. Er komen 's zomers dan ook veel toeristen en er zijn volop hotels, restaurants en winkels. Brodick Castle moeten we ook nog bezoeken maar wanneer de lucht helemaal betrekt en de regenbuien dichterbij komen, besluiten we dat op een andere dag te doen en eerst even naar ons huisje terug te gaan.
Bij ons huisje Uitzicht vanuit onze tuinEn dan, rond 5 uur, breekt de zon weer volop door en gaat de wind liggen. Teije gaat zelfs nog even buiten zitten om de kaart te bestuderen en om wat zonnestralen op te vangen. Maar wel met een dikke jas aan want onze verkoudheid gaat natuurlijk niet echt over met dit weer.
De kippen zitten alweer binnen maar ineens ziet hij een beweging en komt er een hels kabaal uit het hok. Nog net ziet hij een otter met de haan in zijn bek het struikgewas inrennen, richting de rivier die hierachter ligt. Als we de eigenaar bellen om het te vertellen is die helemaal niet verrast.
Gelukkig hebben we electriciteit en is het binnen lekker warm. We hebben vandaag alweer minder gezien dan we gepland hadden maar die lange wandeling over de Machrie Moor vond ik al heel wat. En tenslotte hebben we ook vakantie.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven