Lies & Teije's reis website

Naar de noordkant van Arran


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 23 mei 2011
Zoeken

Maandag 23 mei, naar de noordkant van Arran

We slapen vandaag lekker uit want de weerberichten zijn niet zo goed. Voor de rest van de week wordt storm en regen verwacht terwijl we nog zoveel willen zien deze week. Wij vinden wandelen best wel leuk maar niet in de regen, daar zijn we wat te verwend voor.
De vogels worden verwend Noordkant van ArranWe rijden eerst via Brodick naar het noorden van Arran dat veel bergachtiger is dan het zuiden wat al van ver te zien is.
In Brodick maken we nog wel een stop bij het Heritage museum, een soort openluchtmuseum met authentiek ingerichte huisjes en veel informatie over de geologie, de archeologie en de geschiedenis van het eiland.
Arran Heritage Museum Arran Heritage MuseumDe huisjes zijn volgestouwd met spullen zoals die in het alledaagse leven in het verleden op Arran gebruikt werden. Er is een woonhuis, een stal een koetshuis en een smidse die precies is ingericht zoals op het moment dat de allerlaatste smid ermee stopte in de jaren 60. Er werden nog veel 19e eeuwse instrumenten gebruikt.
Arran Heritage Museum Kerkhof bij BrodickIn heel Schotland zijn veel van dit soort musea te vinden en we bezoeken ze lang niet altijd maar op een eiland vinden we het wel interessant omdat de mensen hier vroeger toch veel geisoleerder leefden dan op het vasteland.
Iets voorbij Brodick zien we nog een oude begraafplaats liggen waar we even een kijkje nemen. Begraafplaatsen in Schotland zien er altijd zo oud uit op de een of andere manier, stenen die scheef staan en bedekt met mos.
Zeehond bij Corrie Kasteel LochranzaBij Corrie zien we ineens een zeehond op een rots vlak voor de kust dus stappen we snel uit voor een foto. Maar de zeehond beweegt totaal niet terwijl het niet zo'n gemakkelijke positie lijkt. En al snel komen we erachter dat het een standbeeld is.
Als we verder rijden zien we aan de noordkust de overblijfselen van kasteel Lochranza. Het oudste deel stamt uit de 13e eeuw maar het meeste is bijgebouwd in de 16e eeuw.
Kasteel LochranzaTot 1266 was het eiland van de Vikingen toen ze het aan de Schotten verkochten. Maar het is niet zeker of de Vikingen of later de Schotten het eerste kasteel bouwden. Het kasteel wordt als voorbeeld gebruikt in het stripalbum De zwarte rotsen van Kuifje. Het kasteel was helemaal op defensie ingericht met maar 1 deur en verder alleen schietgaten op de begane grond. En op de eerste verdieping kon de trap naar boven opgehesen worden in noodgevallen. De ruïne wordt beheerd door Historic Scotland maar we konden zo naar binnen om het te bekijken.
Woeste zee bij Thundergay Woeste zee bij ThundergayBij Thundergay, aan de noordoostkust van Arran, is de zee nog onstuimiger dan gisteren en we hebben winterjassen aan wanneer we uit de auto stappen om wat foto's te maken. Ik vind het wel een mooi spektakel om eens goed met mijn nieuwe camera te oefenen.
Woeste zee bij Thundergay Woeste zee bij ThundergayIn Lochranza hebben we nog even geïnformeerd naar de ferry naar Kintyre, want als het weer alleen maar slechter wordt willen we misschien wel even van het eiland af, bijvoorbeeld naar Kintyre. Maar voor een retourticket zouden we bijna € 50 moeten betalen, best veel voor even heen en weer. Maar het gaat sowieso niet door want de boot is uit de vaart genomen vanwege het weer dat alleen maar stormachtiger gaat worden.
Dougarie lodge, Victoriaans jachthuisWe hadden vandaag ook nog naar de Machrie Moor Stone Circles willen lopen maar het weer is er veel te vies voor dus rijden we langzamerhand weer terug. Onderweg komen we nog langs Dougarie Estate waar je vakantiehuisjes kan huren. Het gebouw bij de ingang vinden wij in ieder geval erg leuk.
Na een kop warme soep in Brodick gaan we al vroeg naar huis terug, met dit slechte weer valt er voor ons even niets te doen.
Geen electriciteitTerug in ons huisje blijkt de electriciteit uitgevallen te zijn, er is een storing in het hele gebied en de eigenaar weet niet wanneer het weer gerepareerd is. De kachel werkt op electriciteit dus we zitten met een dikke jas aan onze boeken te lezen. En we waren al zo verkouden. Pas laat op de avond werkt alles weer maar dan liggen wij allang in het warme bed.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven