Lies & Teije's reis website

Door Aberdeenshire naar Beauly, de Black Isle


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 14 tot 16 mei 2011
Zoeken

Zaterdag 14 mei, door Aberdeenshire naar Beauly, de Black Isle

Vandaag hebben we niet zo'n haast, we hebben al een slaapplek want we gaan, zoals altijd als we in Schotland zijn, vanavond naar onze vrienden Iain en Cathy in Beauly, een rit van 170 kilometer. Als we rechtstreeks zouden gaan, tenminste.
Banchory Balmedie house, bejaardentehuisMaar eerst wandelen we nog eens uitgebreid door het stadje Banchory dat op zaterdagochtend nogal uitgestorven lijkt. Het schijnt dat de stad de laatste 10 jaar flink gegroeid is. Behalve de High Street waar ook de doorgaande weg doorheen loopt, zijn er een aantal moderne pleintjes. Als we het stadje verlaten rijden we eerst naar het noordoosten richting de kust. Bij Balmedie zien we dit kasteelachtige complex dat een bejaardentehuis blijkt te huisvesten met 26 hectare aan tuin eromheen.
Bunkers in de duinen Kust bij ColliestonWe proberen zo dicht mogelijk langs de kust te rijden en af en toe zien we heuvels waarin bunkers ingegraven zijn. We wisten niet dat die zo ver naar het noorden nog voorkwamen.
Aan de westkust van Schotland hebben we ze eigenlijk nog nooit gezien maar de oostkust was natuurlijk gemakkelijker te benaderen voor de Duitsers. We hebben geen idee of er zo noordelijk ook bombardementen waren.
Kust bij ColliestonIn Collieston nemen we een wandelpauze en lopen langs het lange zandstrand. Tot 200 jaar geleden was dit een welvarend vissersdorp maar nu wonen er vooral forenzen die in Aberdeen werken. En 's zomers is het er een ideale plek voor toeristen. Om de natuurlijke haven beter te beschermen werden vroeger golfbrekers gebouwd en daardoor het aangespoelde zand bleef liggen en er nu zo'n mooi strand is gevormd.
Slains kasteel Vuurtoren in BoddamRijdend richting Cruden Bay zien we in de verte de ruïne van Slains Castle liggen. Het is op de kliffen langs de Noordzee gebouwd en er zijn plannen het te renoveren en er appartementen in te maken. Maar door de financiële crisis staat dit project nog stil.
Verder langs de kust, en we komen bij Boddam waar deze vuurtoren staat. De oostkust van Aberdeenshire is best ruig en bestaat vooral uit hoge kliffen en rotsen, soms tot wel 60 meter hoog. In de 17e en 18e eeuw, toen hier levendig gevist werd, waren vuurtorens zeker niet overbodig.
Poortje in Turriff Gatelodge in TurriffVanaf Boddam rijden we eindelijk naar het westen en stoppen uitgebreid in Turriff, een klein plaatsje met toch een hele eigen geschiedenis: de tempeliers hadden een basis in de buurt maar bekender is het verhaal uit 1913 toen een boer weigerde te betalen aan de landelijk ingevoerde National Insurance. De sherrif nam een koe van de boer in beslag maar kon hem niet verkopen aangezien iedereen in de buurt de boer steunde. Uiteindelijk moest een buitenstaander de koe veilen maar tijdens protesten van de lokale bevolking ontsnapte de koe. Uiteraard is er een standbeeld voor de koe opgericht.
Het is nog steeds 150 kilometer naar Beauly dus nu gaan we toch maar die kant op. Tegen 6 uur arriveren er en worden warm onthaald door Iain en Cathy die behalve bedden ook een warme maaltijd voor ons hebben klaar staan. Ook ontmoeten we oude kennissen, Rachel en John, die we al veel vaker hier tegenkwamen. We zijn nu bijna 2 jaar niet geweest dus we hebben heel wat bij te kletsen en voor we naar bed gaan hebben we de meeste dorpsroddels wel weer gehoord. Het is toch een beetje een ritueel geworden dat we tijdens iedere Schotlandreis in ieder geval hier een paar dagen verblijven. Ons tweede thuis.

Zondag 15 mei 2011, een kort ritje naar de Black Isle

Jaarmarkt Muir of OrdVandaag doen we niet zo heel veel, dat is het prettige als je een plek hebt die je thuis kan noemen. En we zijn al zo vaak in Schotland geweest en hopen dat we hier nog vaak komen dus we zijn niet heel gehaast om van alles en nog wat te zien. Eerst ontbijten we en daarna aan de koffie en thee met Iain en Cathy.
Samen gaan we daarna naar de jaarmarkt van Muir of Ord, een plaatsje dat een paar kilometer verderop ligt. Het is fris buiten en na een uurtje hebben we het wel gezien.
Bos op de Black Isle Grafheuvel op de Black Isle's middags maken we een autorit over de Black Isle, een schiereiland ten noorden van Inverness. Black verwijst hier naar de vruchtbare zwarte aarde van het schiereiland. Maar naast landbouwgrond zijn hier ook veel bossen en we maken een paar lange wandelingen waarbij we onder andere een prehistorische grafheuvel tegenkomen, een bewijs dat dit gebied al erg lang bewoond wordt.
Na een paar uurtjes zijn we weer terug in het hotel waar Teije Iain nog wat helpt met het oplossen van computerproblemen, dat is ieder jaar weer prijs.
Er is een bont gezelschap aanwezig en we vermaken ons prima na de hernieuwde kennismaking met veel van de gasten want de meesten komen hier vaker. Het is niet alleen voor ons ene tweede huis, blijkbaar!

Maandag 16 mei 2011, Shoppen in Inverness

Inverness kasteel Inverness kasteelVandaag gaan we wat winkelen in Inverness, de grootste stad in de Hooglanden en strategisch gelegen tussen het noordoosten en het noordwesten van Schotland. In de 11e eeuw stond er al een burcht maar de stad werd regelmatig geplunderd en er staat maar weinig ouds meer overeind. Het kasteel dat er nu staat wordt als rechtbank gebruikt en is in de 19e eeuw gebouwd op een klif die over de rivier Ness uitkijkt. De monding van de rivier is hier vlakbij dus er zou zo maar een monster voorbij kunnen zwemmen.
Terrasje in Inverness Toeristenbus in InvernessAls hoofdstad van de Hooglanden trekt het veel toeristen en er zijn zelfs diverse terrasjes in de stad. Het is fris maar wel droog en ook wij zoeken een terrasje op langs de Ness rivier. Maar de toeristenbussen zitten niet erg vol en wij kennen de stad ondertussen al aardig goed zodat we niet veel voor zo'n bustocht voelen, veel te koud.
We wandelen door de stad en bezoeken wat leuke winkeltjes. Teije wil graag wat boeken kopen in zijn favoriete tweedehands boekenwinkel waar ook een lunchroom in gevestigd is. Iedere keer vindt hij wel weer een stapel nieuwe, oude boeken. Zelf lees ik toch liever gewoon Nederlands.
WC van het jaar!Ik ga meer voor de toiletten! De Schotten lijken overal awards voor uitgevonden te hebben en zo kom ik in de Eastgate Shopping Center in deze, met 5 sterren bekroonde, wc terecht. Het is een schoon en ruim toilet maar om daar nou sterren aan toe te kennen.... Rare jongens, die Schotten. Maar er is geen dorp of stadje dat niet een of andere award heeft binnnengesleept. In Fife heeft zelfs ieder dorp een plaatsnamenbord waarop staat of ze een als goud, zilver of brons beoordeeld zijn. Maar dat heeft dan weer met het toerisme te maken.
Eenhoorn en adelaar standbeeldOp het nieuwe Falcon plein staat een 12 meter hoog standbeeld van een eenhoorn. De leeuw en de eenhoorn zijn symbolen van het Verenigd Koninkrijk, waarbij de leeuw Engeland vertegenwoordigt en de eenhoorn Schotland. De combinatie stamt uit 1603 toen koning James VI van Schotland ook koning James I van Engeland werd. Het spreekt vanzelf dat de twee dieren niet echt goed met elkaar overweg kunnen.
Op de achtergrond nog een restaurant waar we graag even buiten zitten als het weer het toelaat.
Nieuw t-shirtEn behalve boeken heeft Teije ook weer wat t-shirts gekocht, het liefst met grappige teksten. Dit sprak hem wel aan: Good boys to to heaven, bad boys go to Scotland!
Na nog een kortritje langs Loch Ness (nee, alweer geen monster gespot) rijden we via Drumnadrochit terug naar Beauly waar we weer een rustige avond hebben. Teije installeert de nieuwe pc die we voor Iain hebben gekocht en hersteld het wifinetwerk zodat ik ook weer online kan zijn. Daarna nog wat kletsen en dit keer liggen we eens niet zo laat in bed.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven