Lies & Teije's reis website

Naar Fort William en Glenfinnan


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 25 juni 2009

Donderdag 25 juni, naar Fort William en Glenfinnan

Op een terrasje in Fort WilliamAlweer een stralende dag, de zoveelste op rij al! Na een zelfgemaakt ontbijt rijden we eerst naar Fort William waar we een internetcafe bezoeken maar helaas, er is even geen internet. Dan maar een terrasje opzoeken en ja hoor, er zitten alleen maar Nederlanders. Onze buren bieden aan een foto van ons te maken en dat is natuurlijk wel leuk want zoveel foto's met ons allebei erop hebben we nu ook weer niet.
We komen vandaag vooral voor de markt in Fort William want iedere donderdag staat hier een echtpaar dat hele mooie en wintervaste beeldjes maakt die bijna niets kosten (vinden wij dan). Sinds we dit weten proberen we ieder jaar wel op een donderdag even langs te gaan. De beelden zijn gemaakt van een soort beton en geverfd met een karakteristieke glans. Ze hebben weer een heleboel nieuwe en we kopen 2 kleine egeltjes van ongeveer 25 centimeter hoog voor 10 pond per stuk hoewel we ook twijfelen over een veel grotere.
Naar de spoorbrug bij Glenfinnan De spoorbrug bij GlenfinnanDaarna rijden we naar Glenfinnan waar het Glenfinnan monument staat om te gedenken dat Charles Edward Stuart bij Loch Shiel zijn vlag hees waarmee de Jacobitische opstand begon in 1745 met de bedoeling de Schotse en Engelse troon te veroveren. 8 maanden later werd hij definitief verslagen bij Culloden, vlakbij Inverness.
Maar vandaag komen we speciaal voor het viaduct waarover een stoomtrein gaat die vooral bekend is als The Hogwarts Express (Zweinsteinexpres) in de Harry Potter films.
We ontmoeten een mede Schotland-forummer Poseren met BertOp de weg hierheen zaten we achter een Nederlandse jeep en we menen een sticker op de auto te zien die speciaal gemaakt is voor ons Schotlandforum en ja hoor, als we uitstappen herkent de man ons en stelt zich voor als 'Bert van het forum'. We hebben al vaker medeforummers ontmoet in Schotland maar dit is de eerste keer dat het spontaan gebeurt zonder afspraak. En dat was ook 1 van de redenen dat we die ooit stickers hebben laten maken, zo konden mensen elkaar herkennen. Het schijnt dat andere forumleden ook wel zulke ontmoetingen hebben meegemaakt, grappig.
De weg bij Glenfinnan wordt gerepareerd Op pad met een landgoedopzichterWe drinken samen een koffie en wandelen dan naar het viaduct over een weg waar net de gaten worden gerepareerd: met de hand! Met behulp van een gasfles wordt de teer verhit en vervolgens in de gaten van de weg geschept en met een metalen roller goed verspreid. Even later komen we de opzichter tegen die dit werk er ook bij doet en we lopen even met hem op en maken een praatje over zijn uitgebreide werkzaamheden, van herten afschieten tot inderdaad wegreparaties.
De Jacobitische stoomtrein oftewel de Harry Potter treinEn dan moeten we nog even wachten op de Jacobitische stoomtrein, oftewel de Zweinsteinexpres waarmee de tovenaarsleerlingen in de Harry Potter films naar het Zweinsteincollegde werden gebracht.
De Jacobitische stoomtrein rijdt 's zomers een paar keer per dag van Ft. William naar Mallaig, vanwaar een boot naar Skye vertrekt, en weer terug. Het is een prachtige route en is erg populair bij toeristen, in het hoogseizoen kun je het beste van tevoren reserveren.
Beeldje uit Ft. William Beeldjes uit Ft. WilliamAls we terug rijden richting Fort William bedenken we dat we toch dat grotere beeld ook nog willen, een soort vogelfontein op een prachtig bewerkt voetstuk van ca. 60 centimeter hoog en loodzwaar (voor slechts 20 pond). Dus we rijden toch nog even naar de markt en we hebben geluk, ze staan er nog en we hebben een kruiwagen nodig om dit beeld en nog een andere naar de auto te brengen. Hier zie je ze uitgestald in onze blokhut.
Hierna rijden we nog even Glen Nevis in naar een barretje waar ze lekkere koffie (en chocolaatjes) hebben om onze aankopen te vieren. En koffie die ik lekker vind is bijna nergens te vinden in heel Groot-Britannië, meestal is het een slap bakje donkerbruin water met een licht koffiesmaakje en vaak nog heel veel melk.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven