Lies & Teije's reis website

Een tochtje naar Moidart en Morvern


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 24 juni 2009
Zoeken

Woensdag 24 juni, een tochtje naar Moidart en Morvern

Corran ferry Corran ferryEn alweer schijnt de zon uitbundig als we opstaan en al snel zijn we op pad, Eerst naar Corran waar we het pontje nemen dat ons in 5 minuten naar de overkant brengt, in het zuidelijke deel van de Hooglanden. Je kunt ook met de auto omrijden maar dat is meer dan 100 kilometer extra. Dit schiereiland is een tijdlang van de Vikingen geweest tot het in de 11e eeuw weer tot Schotland ging behoren.
Aanlegplaats van de Corran ferry in Ardgour Corran Lighthouse LodgeAan de overkant, in Ardgour gaan we eerst maar koffiedrinken in het zonnetje en we zijn duidelijk niet de enige die erop uit trekken. Vanaf het pontje zien we ook nog de Corran vuurtoren die (uiteraard) te huur is. Er kunnen 10 mensen slapen en voor een weekje ben je zo'n 2.000 pond kwijt maar met een groep is dat prima te doen natuurlijk.
Het gebouw is trouwens ook nog echt in gebruik als vuurtoren en heeft ook een eigen misthoorn.
Uitzicht op Loch Doilean Loch DoileanZoals zoveel eilanden en schiereilanden aan de westkust van Schotland is het landschap ruig en groen. Eerst rijden we richting Strontian langs Loch Sunart, een zeearm van 30 kilometer lang die het Ardnamurchan schiereiland in het noorden scheidt van Morvern in het zuiden. De weg wordt steeds smaller maar hij is wel nieuw met duidelijke passeerplekjes.
Voorbij Strontian gaan we noordwaarts langs Loch Doilean naar Loch Shiel.
Rivier Shiel Loch ShielDit is een uitgestorven gebied en zoveel mensen als we net bij de pont zagen, zo weinig zien we nu. Dit zijn precies de weggetjes waar ik graag rijdt, heuvelachtig met veel bos en af en toe een meer of rivier en vergezichten. Ik zou eindeloos kunnen doorrijden!
In de buurt liggen loodmijnen en er zijn hier en daar wat prehistorische vindplaatsen maar er zijn geen bordjes en we hebben geen gedetailleerde kaarten van het gebied dus we gaan niet eens op zoek.
Een afgelegen huis Pauze bij Loch ShielDe meeste mensen zullen Loch Shiel het eerst zien vanaf Glenfinnan waar je een prachtig uitzicht hebt op Glen Shiel maar daar gaan we morgen heen. Wij zitten aan de zuidkant van het meer en maken een uitgebreide wandeling waarna we een half uurtje pauzeren. We hebben altijd campingstoeltjes in de auto en bij het water is het heerlijk zitten tot we weggejaagd worden door een zwerm horzels, en daar willen we liever niet door gestoken worden.
Bootje bij Lochaline Zicht op MullVervolgens gaan we weer zuidwaarts en nemen de weg naar Morvern, het zuidelijkste deel van het schiereiland. ook op dit deel van de kaart zijn nog een paar wegen waar we niet eerder zijn geweest dus moet ik daar wel langs. Hier zijn we bij Lochaline, een klein dorpje vanwaar een ferry naar Mull gaat, maar die oversteek maken we deze keer niet, daar gaan we over een paar jaar een hele week heen.
Ferry bij Lochaline Loch AlineJe kunt vanaf meerdere plaatsen naar Mull, bijvoorbeeld vanaf Oban, maar dit is de kortste oversteek. Wij rijden langs de oever van Loch Aline weer naar het noorden. Het schijnt dat er hier een hele afzetting van fossiele oesters langs de oever is maar wij vinden niets.
Vervallen muurWel zien we hier en daar een ruïne of een mysterieus iets zoals deze vervallen muur met ervoor allemaal kleine stenen, alsof er ooit een soort dolmen of steencirkel heeft gestaan. Er staat verder geen bordje bij dus we hebben geen idee waar de muur van was en wat al die stenen daar doen.
Kinlochaline Castle Ardtornish houseRondom Loch Aline ligt het Ardtornish Estate, een groot landgoed met onder andere de kasteelruïne van Ardtornish Castle en het nog steeds bewoonde Kinlochaline Castle. Dit is een van oorsprong 12e eeuws kasteel en wordt ook wel Caisteail an Ime (Boterkasteel) genoemd omdat het verhaal gaat dat de opdrachtgeefster de bouwer uitbetaalde met boter, met net zoveel volume als het kasteel groot was. In 1644 brandde het af maar is in de jaren 90 weer gerestaureerd.
Loch Linnhe Loch LinnheLangs de oostkant rijden we rustig terug naar het noorden. Het is een prachtig gebied en af en toe stappen we even uit voor een korte wandeling. Op de foto's zie je Loch Linnhe die we weer oversteken als we terug in Ardgour zijn maar daar doen we wel een paar uurtjes over met alle omwegen die we maken. We kunnen direct de boot oprijden en de ferryman herkent ons en we hoeven niets te betalen. Niks zeggen, zegt hij. Later horen we dat je daar sowieso maar 1 overtocht hoeft te betalen als je op dezelfde dag heen en weer gaat.
Loch LinnheHet is jammer dat we de route niet meer precies hebben die we vandaag rijden want we zijn echt kris en kras door het schiereiland gegaan en dat allemaal om de wegen op mijn kaart in te kunnen tekenen. Maar wat een prachtig landschap en helemaal met zulk heerlijk weer!
Tegen 8 uur zijn we weer thuis in de blokhut en aangezien het heel lang licht en warm blijft, zitten we nog een flinke tijd buiten.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven