Lies & Teije's reis website

Glen Etive en met een gondola omhoog


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 22 juni 2009

Maandag 22 juni, Glen Etive en met een gondola omhoog

Glencoe GlencoeWanneer we wakker worden hangen de wolken laag over de heuvels en bergen en het is kil en vochtig. Maar in de auto is het warm dus we gaan eerst maar een ritje maken. Vanaf Glencoe loopt er een mooi smal weggetje door eenzaam gebied dat ons naar de A82 brengt. Niet veel mensen komen hier maar in 2003 werden er op deze plek 3 verschillende filmsets gebouwd voor Harry Potter en de gevangene van Azkaban, op Google maps kun je nog steeds de plek van Hagrid's hut zien. Alles is daarna weer netjes afgebroken en opgeruimd dus er is helemaal niets van terug te vinden.
Glencoe Glen EtiveDe ruigheid en uitgestrektheid van het Schotse landschap leent zich uitstekend voor filmopnames (en ook reclameshots) dat het niet verbazend is dat hier veel meer films werden opgenomen, zoals bijvoorbeeld ook Braveheart en Rob Roy. Maar wij gaan iets verder naar het zuiden, naar Glen Etive.
Glen Etive Glen EtiveAl tweemaal hebben we een poging gedaan dit dal (een doodlopende eenbaansweg vanaf het noorden) door te rijden maar in 2006 was de weg afgesloten door een ernstig ongeluk en in 2007 werd er een hardloopwedstrijd gehouden. Dit keer is het weer heel wat slechter maar we kunnen wel tot het einde van de weg rijden. De weg kronkelt langs de Etive rivier waar we af en toe kayakers zien die het wilde water proberen te bedwingen.
Kippen in Glen Etive Herten in Glen EtiveEn ook hier zijn filmscenes opgenomen, voor Braveheart en Skyfall (James Bond). Voor een doodlopende weg is er nog aardig wat verkeer en we moeten vaak even stoppen op passeerplekken.
Wel jammer dat het zo mistig is, met een zonnetje erbij is het hier vast nog veel prachtiger. We komen een enkel dorpje of eenzaam huisje tegen en de nodige fauna zoals kippen bij een boerderijtje en hele kuddes herten in de graslanden langs de weg.
Mist in Glen Etive Mist in Glen EtiveDe wolken komen steeds lager te hangen en het landschap krijgt een bijna mythische uitstraling waarin van alles kan gebeuren. Geen wonder dat hier zoveel geheimzinnige verhalen uit het verleden de ronde doen en ieder gebied een schat aan folkore heeft.
Lies klimt over de jagersbrug, Glen Etive Lies klimt over de jagersbrug, Glen EtiveHalverwege de vallei stappen we uit de auto en wandelen naar de rivier. Even via een jagerstrappetje naar de andere kant van het gaas dat vooral bedoeld is om de schapen binnen de vallei te houden want herten springen er zo overheen. Het kost Lies wat meer moeite en ik kan het niet laten een paar foto's te maken. We lopen naar de rivier die hier smal en wild is en daarom ook zo geliefd bij kayakers.
Kayakkers in de Etive rivier De Etive rivierMet meerdere stroomversnellingen (klasse 4) en watervalletjes is de Etive rivier één van de populairste kayakroutes van het land. Het ziet er uitdagend en leuk uit hoewel we ook iemand kopje onder zien gaan. Maar daar zijn wij net niet sportief genoeg voor. Maar we hebben wel eindelijk de 18 kilometer lange weg door de vallei gereden en ik kan weer een weggetje op de kaart aanstrepen.
Leuke huisjes in Fort WilliamVia Fort William waar we even wat eten en drinken rijden we ook eens door de hogergelegen delen van het stadje en dan blijkt Ft. William heel wat uitgestrekter dan alleen het centrum dat langs Loch Linnhe ligt. Het is na Inverness de grootste stad van de Hooglanden met ongeveer 10.000 inwoners en een mooi vertrekpunt naar allerlei toeristische attracties. Vandaar dat we hier steeds zoveel Nederlanders tegenkomen.
Kabelbaan op de Aonach Mor Kabelbaan op de Aonach MorDe Ben Nevis is met 1.345 meter de hoogste berg van Groot-Britannië en dus ook van Schotland. Maar wij gaan naar de Ben Nevis Mountain Range waar een kabelbaantje ons de Aonach Mor opbrengt, de op 7-na hoogste berg. De gondola brengt ons tot 650 meter hoogte en duurt er normaal 12 tot 15 minuten over. Tot grote schrik van Lies duurt het dit keer wat langer want plotseling stopt alle beweging en hangen we minutenlang stil in de gondola. Ze zijn vast bezig een cabine vol te stoppen met voorraden en zo voor het restaurent, zeg ik, en dat blijkt ook zo te zijn horen we achteraf.
Boven op de Aonach Mor De wandeling terug van de Aonach MorVanaf hier kun je diverse wandelingen maken van eenvoudig en niet al te lang tot zware dagtochten. Maar ook hier is het koud en mistig en wij houden het bij een korte en simpele wandeling met een koffiepauze erachteraan om vervolgens rustig naar beneden te lopen. Het is verder dan we dachten want we doen er langer dan een half uur over. Beneden is het weer een stuk warmer terwijl het al laat in de middag is.
Na nog wat boodschappen gehaald te hebben in Fort William rijden we terug naar Glencoe waar we zelfs nog even buiten kunnen zitten voordat het weer te koud wordt.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven