Lies & Teije's reis website

Glencoe en omgeving


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 21 juni 2009
Zoeken

Zondag 21 juni, Glencoe en omgeving

Glencoe Village Glencoe VillageWe slapen lang uit vandaag en maken rustig een ontbijtje voor onszelf klaar. Niet zo lekker als we de afgelopen dagen hadden maar hier hebben we meer vrijheid en dat is ook wel lekker. Hoe sociaal we soms ook zijn, het liefst zijn we een beetje op onszelf. Na het ontbijt maken we eerst een wandeling door het dorp, Glencoe Village. Het is een klein dorpje aan de voet van de Glencoe Mountains waar de rivier de Coe in Loch Leven uitmondt.
Glencoe Village Glencoe VillageOorspronkelijk was dit een nederzetting van de clan MacDonald en in het dorp staan nog veel kleine oude huisjes die mooi gerestaureerd zijn. Maar tegenwoordig is het vooral ingesteld op toerisme, er zijn talloze bed en breakfasts en huisjes te huur. Uiteraard is er ook een folk museum, het Glencoe & North Lorn folkmuseum waar veel oude gebruiksvoorwerpen uit de lokale geschiedenis te zien zijn en natuurlijk verhalen over die bewogen geschiedenis zelf.
Brug naar het gedenkteken in Glencoe Gedenkteken voor de massamoord in GlencoeAan het einde van het dorp aan de zuidkant leidt een brug naar het monument ter nagedachtenis aan de gruwelijke massamoord op de MacDonalds op 13 februari 1692. De MacDonalds boden de bezoekende leden van de clan Campbell gastvrijheid zoals dat volgens de Schotse traditie normaal was, maar werden door ze afgeslacht: 38 mannen werden vermoord en later kwamen nog eens 40 vrouwen en kinderen om nadat hun huizen waren afgebrand, een Schots schandaal wegens dit misbruik van de gastvrijheid.
Gedenkteken voor de massamoord in Glencoe Gedenkteken voor de massamoord in GlencoeDe MacDonalds wisten niet dat de Campbells dit deden in opdracht van onze Willem III aan wie de MacDonalds niet op tijd een eed van trouw hadden gezworen. Dit is natuurlijk een erg verkorte en simpele versie van het verhaal, wil je meer weten kijk dan eens op deze website. Helaas waren dergelijke slachtpartijen niet ongewoon in Schotland maar dit verhaal is altijd erg bekend gebleven, men weet nog steeds niet precies waarom. Het dal wordt nu ook wel het Dal der Tranen genoemd en de lokale folklore zegt dat er een vloek over het gebied ligt. Er komen hier regelmatig wandelaars, bergbeklimmers en skieërs om maar dat komt toch vooral door de snel wisselende weersomstandigheden waar mensen niet op voorbereid zijn.
T-Ford oldtimer Ballchulish leisteengroeveIets buiten het dorp ligt het Glencoe Visitor centrum waar ook heel veel over de Glen te zien en beleven is, niet alleen over de geschiedenis maar ook de flora en fauna van het gebied. Op de parkeerplaats zien we een prachtige T-Ford oldtimer. Ik ben dol op oldtimers en je ziet ze hier regelmatig rondrijden maar zelden zo'n mooi exemplaar als deze.
Na een uitgebreide wandeling rijden we door naar Ballachulish waar vroeger veel leisteen werd gewonnen. Wij gaan naar eentje die vlak langs de doorgaande weg ligt.
Ballchulish leisteengroeve Ballchulish leisteengroeveOp de steile wanden krijgen groepjes mensen les in bergbeklimmen terwijl wij onze rugzakken vullen met stukken leisteen, mooi voor in onze tuin. Misschien niet helemaal legaal maar er stond geen bord dat het niet mocht en zo exporteren we toch mooi een stukje Schotland...
Castle Stalker Loch LaichDaarna rijden we verder naar het zuiden, richting Oban, en komen langs Castle Stalker, een 4 verdiepingen hoge vesting uit de 15e eeuw. Het is prachtig gelegen op een eilandje in Loch Laich en vooral bekend doordat het in de film Monty Python and the Holy Grail voor de slotscene wordt gebruikt als The Castle of Aaaaarrrrrrggghhh. Het kasteel kan bezocht worden maar er zijn beperkte tours die je van tevoren moet boeken.
Barcaldine Castle Barcaldine CastleBij Benderloch maken we een foto van het volgende kasteel, Barcaldine Castle of ook wel het Zwarte Kasteel. Een bord maakt duidelijk hoe we ons moeten gedragen als kasteelliefhebbers. Willen we het van dichterbij of zelfs van binnen willen zien dan zullen we echt een kamer moeten boeken want het kasteel is ook een luxe bed and breakfast. Reken wel op minimaal 200 Pond voor een kamer!
In het dorp lopen we nog wat rond en worden spontaan door een vrouw uitgenodigd voor een biertje. Teije lust er wel een en we hebben een leuk gesprek. En even later vind ik in een winkeltje de snoepjes waar ik zo dol op ben en die vrijwel nergens meer te krijgen zijn, ik zoek ze nu al jaren. Wat ik dan nog niet weet zal dit ook de allerlaatste keer zijn dat ik ze tegenkom hoe vaak we ook zoeken. Maar voor nu heb ik weer 5 zakjes vol.
Bootje langs een loch Uitzicht vanaf onze blokhut, GlencoeWe besluiten niet door te rijden naar Oban omdat het al laat in de middag is en gaan rustig terug naar onze blokhut. Het is een stuk bewolkter en killer dan gisteren en af en toe valt er wat miezerregen dus deze avond blijven we lekker binnen. Al met al weer een geslaagde dag. Ik ga nog wel even de ramen verduisteren want het is 's ochtends erg vroeg licht en de ramen hebben geen gordijnen. Maar wij hebben wel vuilniszakken en punaises, we zijn overal op voorbereid!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven