Lies & Teije's reis website

Naar de Black Isle, Cromarty


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 16 juni 2009
Zoeken

Dinsdag 16 juni, naar de Black Isle, Cromarty

We beginnen de dag relaxed met een heerlijk ontbijt zoals alleen Iain kan klaarmaken. Als hij tenminste niet vergeet op de eieren te letten. Daarna drinken we nog uitgebreid koffie en thee met Iain en Cathy om bij te praten over onze levens van het afgelopen jaar en natuurlijk krijgen we alle buurtroddels te horen.
Black Isle Black IsleDaarna stappen we in de auto en rijden naar de Black Isle, een vruchtbaar schiereiland ten noorden van Inverness en aan de oostkust van Ross en Cromarty met heel veel binnenweggetjes. Er liggen diverse dorpjes maar er staan ook veel eenzame huisjes. Het valt ons op dat er dit jaar wel heel veel te koop staan.
Iets ten zuiden van Cromarty bij Cullicudden bezoeken we St. Martin's begraafplaats waar veel leden van de Urquhart en Gordon clans liggen begraven. Van de kerk die hier stond is weinig over.
We zien er ook het graf van Sandy Woods die in 1690 stierf. Destijds dachten velen dat de dag des oordeels in deze buurt zou plaatsvinden op een hoge plek. Deze Sandy had een nogal gewelddadige vete met zijn buurman en liet zich op de hoogste plek begraven zodat hij na de wederopstandig als eerste zijn zaak bij god zou kunnen bepleiten.
Vuurtoren van CromartyCromarty is niet heel groot maar is wel een zogenaamde Burgh, een beetje vergelijkbaar met wat wij een plaats met stadsrechten noemen, een stadje dus. Lange tijd mocht het met een aantal andere burghs een vertegenwoordiger naar het parlement sturen. We maken een stad- en strandwandeling en komen ook langs de 19e eeuwse vuurtoren die in 2006 buiten werking is gesteld.
Cromarty Ross ferry Haven van CromartyZoals de meeste Schotse kustplaatsen heeft ook Cromarty een haventje. Er vaart een pontje naar het noordelijke gelegen schiereiland waar precies 2 auto's op passen. Een jaar later wordt er een ferry ingezet waar 4 auto's op passen maar de diensten waren erg onregelmatig. Tegenwoordig schijnt er weer een ferry tussen juni en september te varen, het is een leuke manier om wat noordelijker te komen, anders moet je zo'n 60 kilometer omrijden.
Laarzen die staan te drogen De Cromarty FirthOp een muur naast een huis in de haven zien we 3 paar laarzen staan te drogen. Vroeger was Cromarty een levendige visssersplaats en het hele stadje is om de haven heen gegroeid. In de tweede wereldooorlog was het een marinebasis. Nu liggen er boortorens in de Firth (zeearm) die van en naar de Noordzee gesleept worden. Dit is ook een gebied waar je dolfijnen moet kunnen spotten maar in al die jaren hebben wij er nog nooit een gezien.
Ingang naar Cromarty HouseIets buiten Cromarty ligt Cromarty House en uiteraard is dat private property dus ontoegankelijk voor het publiek hoewel we ook ergens lazen dat er tegenwoordig een Bed and Breakfast in zit. Voor de bouw van het huis werd een 15e eeuws kasteel afgebroken. Hier zie je de ingang van een ondergrondse tunnel die naar het huis loopt zodat de laird (heer des huizes of eigenaar van een landgoed) gen last had van bedienden wanneer hij in de tuin zat.
St Regulus begraafplaats, Cromarty Closeup van een graf, CromartyAan de overkant van de weg ligt de St. Regulus begraafplaats maar deze wordt ook wel de Piratenbegraafplaats genoemd omdat op vrijwel iedere grafsteen minimaal een schedel staat en heel vaak andere symbolen die allemaal met de dood te maken hebben.
We vonden een mooie website met meer informatie over deze indrukwekkende begraafplaats.
Geboortehuis van Hugh MillerTerug in Cromarty zien we nog het geboortehuisje van Hugh Miller, één van de beroemde Schotten uit de 19e eeuw. Het huisje is gebouwd door zijn overgrootvader die piraat was. Miller was een man met vele talenten en in het huis is nu een museum met veel van zijn fossiele vondsten en manusripten die hij over allerlei onderwerpen schreef.
Behalve schrijver was hij ook geoloog, steenhouwer, dichter, folklorist, hervormer, redacteur.
Monument voor Hugh Miller, Cromarty Kerk bij CromartyVanuit het dorp kun je een korte wandeling maken naar de top van een heuvel waar het Hugh Miller monument staat en vanwaar je een prachtig uitzicht over Cromarty hebt.
Het is een hoge neoklassieke zuil met daarop een standbeeld van Hugh Miller.
Loopbrug Inverness Kilt te koopHet is prachtig weer en na nog een paar korte wandelingen gaan we terug naar Inverness om wat boodschappen te doen: ik moet langs bij mijn favoriete tweedehands boekenwinkel en dankzij de lage koers van de pond kopen we ook wat extra t-shirts en souvenirs. Maar een op maat gemaakte kilt, nee, dat hoeft niet voor mij.
En uiteraard bezoeken we een paar van onze favoriete terrasjes, hoewel er niet veel van zijn.
's Avonds is de pub gesloten en we brengen een gezellige avond door met Iain en Cathy. We bellen nog even met Luc en Wilma, twee vrienden die ergens in de buurt zitten om voor morgen iets af te spreken. Het zijn mensen die we via ons Schotlandforum hebben leren kennen. Het grappige is dat we al vaker leden zijn tegengekomen in Schotland, soms heel onverwachts.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven