Lies & Teije's reis website

Naar het oosten, St. Andrews


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 29 juni 2008
Zoeken

Zondag 29 juni, naar het oosten, St. Andrews

Caledonian hotel in Beauly, de bar Caledonian hotel in Beauly, de barVeel tijd om met Iain en Cathy te praten hebben we vandaag niet, ze moeten hun achterstallige en normale werkzaamheden weer aanpakken na weken van zorgen en het overlijden van Iain's moeder. Ik moet nog enkele dingetjes regelen voor hun website en de computers (zodat iedereen weer kan emailen en internetten) terwijl Lies nog wat foto's van het interieur maakt.
Tegen de middag rijden we Beauly uit, uitgezwaaid door Iain en Cathy die zich verontschuldigen voor het feit dat ze zo weinig tijd voor ons hadden. Maar wij zitten daar niet mee, wij vinden het eerder vervelend wat zij allemaal hebben meegemaakt. De volgende keer betere omstandigheden hopelijk.
Birnam, the Tap InnWe hoeven vandaag maar een korte rit te maken en als het zonnetje begint te schijnen stoppen we in Birnam even voor een kopje soep bij een pub waar we wel vaker komen. Maar helaas, soep wordt niet meer overdag geserveerd. Dan maar een koffie en net als we willen gaan zitten begint het te regenen. Maar dit keer komt de zon na een paar minuten alweer door de wolken. Op de kaart bestuderen we welke route we eens zullen nemen.
St. Andrews, stadspoort St. AndrewsWe zijn in dit gebied nog niet vaak aan de oostkust geweest en rijden daarom via St. Andrews, een beroemde plaats in Schotland. De eerste universiteit in Schotland werd hier in 1413 gesticht en natuurlijk beroemd het zich erop de geboorteplaats van het golfen te zijn toen rond 1100 schaapherders stenen in konijnenholen sloegen om zich te vermaken.
St. Andrews, waterspuwer St. AndrewsMaar zoals vrijwel alle Schotse stadjes hangt hier vooral ook een sfeer van geschiedenis binnen de stadsmuren: kerken, oude gebouwen, ruïnes en monumenten, allemaal met hun eigen verhaal. Wij maken een stadswandeling door het centrum en langs de kust zodat we de meeste historische plekken te zien krijgen.
St Andrews Cathedral and Rule’s tower St Andrews CastleVan de 10e eeuw tot aan de Reformatie in de 16e eeuw was St. Andrews het religieuze centrum van Schotland en de bisschop van St Andrews was het hoofd van de Schotse rooms-katholieke kerk. De kathedraal, waarvan nu alleen nog een ruïne over is, was lange tijd het hoogste gebouw van Schotland. Het kasteel van St Andrews was ook eigendom van de bisschoppen hoewel het regelmatig verwoest en weer opgebouwd werd.
Huizen in St. AndrewsDe oostkant van Schotland verschilt nogal van de westkust wat natuur betreft, maar de huizen zijn net zo karakteristiek Schots als overal in het land. Onze voorkeur gaat echter uit naar de westkust vanwege het wat ruigere landschap hoewel we ons ook iedere keer wel thuisvoelen als we in het oosten zijn. We hebben hier in ieder geval nog heel wat weggetjes te rijden!
Daarna rijden we verder naar het zuidwesten, naar Livingstone waar we in een Travelodge overnachten. Deze keten van hotels heeft prima kamers, schoon en altijd ruim, maar de hotels liggen vaak op afgelegen gebieden of bij een benzinestation naast een snelweg. Niet de meest leuke plekken om je vakantie door te brengen, maar prima geschikt als slaapplaats als je op doorreis bent. Jammer dat het nu net weer wat warmer begint te worden terwijl we met de terugreis bezig zijn...

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven