Lies & Teije's reis website

Naar het noorden van Skye


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 26 juni 2008
Zoeken

Donderdag 26 juni, naar het noorden van Skye

Klik hier voor de foto's in GoogleEarth.
Net als gisteren begint de dag redelijk mooi, met 18 graden. En net zo snel daalt de temperatuur naar 10 graden. We stappen wat eerder in de auto om op pad te gaan, want vandaag willen we naar het noorden van Skye en we weten ondertussen dat er wegwerkzaamheden zijn die de reistijd aardig langer maken.
Old Man of StorrBij de haven van Portree maken we een korte stop maar het is buiten zo guur dat we al snel verder rijden. Op weg naar de Old Man of Stor, een opmerkelijke rotsformatie ten noorden van Portree die al van tientallen kilometers afstand te zien is, als het zicht tenminste helder is. Het is een stuk rots die door vulkanische activiteit is afgebroken van de moederrots maar wonderbaarlijk genoeg toch nog steeds rechtop staat.
De Lealt kloof De Kilt Rock WatervalNog iets noordelijker stappen we uit bij de Lealt kloof waar voornamelijk Nederlanders te vinden zijn die zich tegen de gure wind in omhoog een weg banen. Zelfs in de Engelse huurwagens blijken alleen Nederlanders te zitten. En die komen we ook allemaal een half uurtje later weer tegen bij de Kilt Rock Waterfall, een riviertje dat vanuit Loch Mealt stroomt en hier ruim 60 meter naar beneden de zee in valt. De rotsen lijken op een netjes geweven kilt vandaar de naam Kilt Rock. Ook zijn in deze buurt diverse dinosaurusrestanten gevonden waaronder een stel voetafdrukken.
Huis bij Stenscholl, SkyeOok in deze omgeving weet Teije nog heel wat weggetjes te vinden die we nog nooit gereden hebben. Dit keer geen vuilnis- of oliewagen die we tegenkomen, maar de gemeentereiniging die de eenbaansweg aan het schoonmaken is. We hangen er een tijdje achter tot de chauffeur een plekje vindt waar hij ons voorbij kan laten, maar tja, op de terugweg komen we hem nog een keer tegen.
De Quiraing, Skye De Quiraing, SkyeBij Brogaig gaan we de Quiraing in, een heel apart gebied. Voor ons rijdt een bus met toeristen die maar nauwelijks de steile hellingen op komt. De Quiraing is onderdeel van het Trotternish rif dat gevormd is door flinke landverschuivingen. Het schijnt dat juist dit gebied nog steeds aan het schuiven is en dat men de weg bij Flodigarry daarom ieder jaar moet repareren.
Toeristen in de regen, Quiraing De Quiraing, SkyeHet is in ieder geval een prachtig gebied en schijnt ook wel gebruikt te worden voor reclamespotjes. Het is hoe dan ook een fantastisch landschap, een beetje bizar eigenlijk. Net voorbij de top is een parkeerplaats en vandaar kunnen we even rustig rondlopen. Hoewel, rustig? De plek is vandaag afgeladen met toeristen, allemaal dik ingepakt tegen de regen en de koude.
Huisje bij Totscore, SkyeAan de westkust van het Trotternish schiereiland (zoals dit deel van Skye wordt genoemd) rijden we nog verder naar het noorden en af en toe even naar de kust waar ook hier en daar afgelegen dorpjes te vinden zijn en natuurlijk weer leuke huisjes.
Kilmuir, Skye folk museum Kilmuir, Skye folk museumVlakbij het graf van Flora MacDonald (die in 1746 in de Jacobitische oorlog hielp om Bonnie Prince Charlie hielp te ontsnappen uit Schotland na zijn nederlaag in de strijd bij Culloden) komen we langs het Skye museum of Island Life. Hier staan een aantal huisjes zoals die eeuwen lang op Skye werden gebouwd.
Kilmuir, Skye folk museum Kilmuir, Skye folk museumBuiten is het afzien in de wind en de regen maar binnenin zien we ouderwetse inrichtingen van huisjes zoals dat eeuwenlang op Skye en waarschijnlijk ook de andere Schotse eilanden gebruikelijk was: bedsteden, plaats voor vee, de werkplaats van een hoefsmid, een wevershuis enzovoorts. Buiten staan allerlei ouderwetse werktuigen die ooit in de landbouw werden gebruikt, maar we blijven toch wat langer binnen dan buiten met dit weer. Wat hebben wij tegenwoordig toch een luxe vergeleken met vroeger!
Opslagplaats uit de IJzertijd bij KilvaxterVlakbij Kilvaxter komen we langs een opslagplaats uit de IJzertijd, een ondergrondse tunnel, bijna 20 nmeter lang, van 2000 jaar oud waar men ooit de opbrengst van de oogst opborg, tenminste dat wat men kon missen. De tunnel is niet verlicht en erg laag, te laag om in het donker doorheen te kruipen. Teije doet een poging maar komt na een paar meter al snel weer terug. Waarschijnlijk was dit vroeger een klusje voor de kinderen: haal even wat eten uit de voorraadkast!
Idrigill, bij Uig op SkyeVia Uig, een populaire vertrekplaats van ferries naar de Westelijke eilanden, rijden we weer terug naar het zuiden. Vanaf hier is het bijna 2 uur terug rijden naar Craig ook al zijn de afstanden niet zo groot. We zitten in ieder geval droog in de auto en stappen maar af en toe uit voor een foto. 10 graden in juni, dat is toch niet normaal... zelfs niet voor Schotland. Wij hebben het de afgelopen jaren in Schotland zeker steeds getroffen want zo'n kou en zoveel regen hebben we nog niet eerder gehad!
Terug in ons huisje gaat dan ook snel de kachel aan en al snel is het behaaglijk warm. Heerlijk nog een paar uurtjes lezen en af en toe even kijken naar de lama's die onverstoorbaar over het rotsachtige strand voor ons huisje rondlopen.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven