Lies & Teije's reis website

Het zuiden van Skye


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 25 juni 2008
Zoeken

Woensdag 25 juni, het zuiden van Skye

Klik hier voor de foto's in GoogleEarth
De dag begint mooi: het is 18 graden en de zon schijnt en we zitten eerst lekker buiten ons huisje van het uitzicht te genieten. Maar zodra we tegen de middag in de auto stappen begint het te regenen en al snel daalt de temperatuur naar 13 graden. We hebben het in maart wel eens warmer gehad in Schotland! Gelukkig zijn we hier niet voor het weer en kunnen we nu ook met foto's eens bewijzen dat de zon niet altijd schijnt en dat het echt wel eens regent in Schotland.
De kust bij Waterloo, SkyeVia de brug naar Skye die tegenwoordig tolvrij is (onder andere nna felle protesten van de lokale bevolking) rijden we eerst naar Broadford waar we nog wat zijwegen afrijden, zoals naar Waterloo. Ik heb nog steeds de illusie dat ik alle wegen in Schotland wil zien en ik ben druk bezig op de kaart te zoeken naar ieder weggetje waar we nog nooit geweest zijn.
Watervalletje langs de weg Heast en Loch EishortOp de doodlopende weg naar Heast en Loch Eishort komen we dit keer geen vuilniswagen maar een oliewagen van BP tegen die de afgelegen huizen langs deze weg van olie voorziet, maar verder helemaal geen verkeer. En natuurlijk de onvermijdelijke watervalletjes langs de weg. Als het aan mij lag zou ik voor iedere waterval willen stoppen, maar ik moet toegeven dat Schotland er wel heel erg veel heeft: een heuvelachtig landschap, regelmatig regen en je hebt al snel watervallen uiteraard!
Koe op de B8083Daarna nemen we lange weg rond Loch Slapin, alweer een lange 'terugkerende' oftewel doodlopende weg. Door de regen en de nevel die vlak boven het land hangt zijn de uitzichten niet zo wijds als we zouden willen, zo kunnen we de heuvels van de Red Cuillin niet zien. Maar zoals bijna overal aan de westkust van Schotland is het een prachtig landschap, met af en toe wat loslopend vee op de weg.
Loch Slapin Eenzaam huisje bij Loch SlapinOnderweg komen we, iets voorbij Torrin, nog een oude kalksteengroeve tegen waar vroeger het zogenaamde Skye marmer werd gedolven. Vlakbij is een verlaten nederzetting, Keppich, dat ooit een welvarend stadje met pachtboerderijen was maar tijdens de Clearances helemaal ontruimd werd. Nu vragen we ons wel eens af hoe het komt dat er op zoveel afgelegen plekken af en toe nog een huisje staat, maar het is belangrijk om te beseffen dat hier in de 18e en 19e eeuw veel meer mensen woonden dan nu.
Op de terugweg stoppen we in Broadford nog even om boodschappen te doen en we bezoeken het serpentarium (Reptile World). Het is een aantal jaren geleden afgebrand en ze zullen best veel kosten hebben, maar dat rechtvaardigt nog niet de toegangsprijs van 3 pond per persoon voor de kleine ruimte die je kunt bekijken. Het personeel is wel enthousiast en we krijgen heel wat te horen over naaktslakken, maar die informatie zijn we helaas alweer vergeten. We hebben in ieder geval een half uurtje droog binnen doorgebracht.
's Avonds zit ik met een winterjas buiten te lezen: de Da Vinci Code van Dan Brown. Ik lees boeken graag jaren voor ze een hype worden, of als ik te laat ben, jaren later als het al niet zo'n hype meer is. Het heeft natuurlijk niets te maken met een reisverslag maar het moet me toch even van het hart dat het boek me zwaar tegenviel. Ik heb vrij veel boeken (zowel fictie als geschiedenisboeken) over de Middeleeuwse geschiedenis gelezen maar ik ken betere fictieboeken met een vergelijkbare complottheorie. De meeste informatie is al veel eerder door anderen beschreven en ik snap niet dat er zo'n hype over is geweest: de invloed van de media uiteraard, maar daar zal ik hier maar niet over beginnen, want dan krijgt het reisverhaal plotseling een heel andere wending. Toch een tikje teleurgesteld ga ik naar bed in ons leuke huisje.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven