Lies & Teije's reis website

Naar Skye, verlaten weggetjes


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 24 juni 2008
Zoeken

Dinsdag 24 juni, naar Skye, verlaten weggetjes

Klik hier voor de foto's in GoogleEarth.
Een paar jaar geleden zijn we al een paar dagen op Skye geweest, een heel mooi eiland, maar we hebben nog lang niet alles gezien. Vooral Teije is er erg op gebrand om er alle weggetjes af te rijden. Vandaag gaan we er een begin mee maken, maar het weer is niet zo mooi als gisteren en meer zoals voorspeld: 10 tot 15 graden en regenachtig. Erg regenachtig! Nu kunnen we in ieder geval met de foto's bewijzen dat het ook wel eens regent in Schotland. De eerste jaren dat we naar Schotland gingen hebben we nauwelijks regen gehad, de laatste jaren des te meer.
Standing stone bij Drumuie op SkyeAls je naar de route in GoogleEarth kijkt zie je dat we echt kriskras over Skye rijden. Toch zit er een patroon in, namelijk de onaangestreepte weggetjes op onze Schotland-kaart. Langzamerhand wordt de kaart steeds volle door de zwartgemaakte wegen maar Skye heeft nog heel wat onontdekts voor ons. En dan kom je leuke dingen tegen, vooral op de doodlopende en onbekende paadjes, zoals een 'standing stone' midden in een wei.
Schotland is al vele millenia een vruchtbaar gebied en overal zijn sporen te vinden van prehistorische bewoning en de monumenten van die volkeren zoals cairns (grafheuvels), steencirkels en standing stones, rechtopstaande stenen.
Landschap bij Glenmore op SkyeNadat we eerst in het zuiden een paar kleine wegen hebben verkend rijden we recht naar het noorden om daarna weer af te dalen. Hier zijn een paar lange doodlopende wegen waar we nieuwsgierig naar zijn, waaronder de weg van Glengrasco naar Mugeary. Op de hoofdweg voorbij Portree zijn nogal wat wegwerkzaamheden waardoor we niet opschieten en op de doodlopende weg van bijna 15 kilometer rijden we achter de vuilniswagen. Tegen de heuvels op rijdt hij 30 km. per uur, bergaf kunnen we hem bijna niet bijhouden!
Schapen bij Glengrasco, Skye Schapen bij Glengrasco, SkyeHalverwege kan hij ons voorbij laten gaan maar op de terugweg komen we hem natuurlijk weer tegen, gelukkig op een plek waar we elkaar gemakkelijk kunnen passeren. Verder komen we niet 1 auto tegen, alleen een kudde schapen die opgejaagd worden door mannen op quads, van dat uit de kluiten gegroeide jongensspeelgoed, brommertjes op 4 wielen noem ik ze maar voor het gemak.
Uitzicht op PortreeIn Portree, een leuk plaatsje waar we ooit een paar nachten hebben doorgebracht, willen we er wel even uit, maar het blijft maar regenen en we stappen al snel weer in de auto. Ten zuiden van de baai nemen we een zijweg naar Penifiler vanwaar we een mooi uitzicht op Portree, de baai en de Old Man of Stor in het noorden hebben. Het is zowaar even droog en we hebben zelfs 20 seconden lang de zon gezien!
Bootje op het droge, Skye De haven van Camastianavaig, SkyeDaarna nemen we de oostkust van Skye naar het zuiden, alweer een doodlopende weg die ruim 15 kilometer doorgaat en die we dus ook weer terug moeten. Bij Camastianavaig kunnen we een mooi rondje rijden en er zijn meer toeristen die hetzelfde doen, voornamelijk Duitsers. Het is ondertussen wel wat droger geworden maar nog steeds erg koud, zo'n 13 graden, niet echt lekker voor een strandwandeling vinden wij.
Uitzicht op Sconser vanaf PeinchorranHelemaal aan het einde van de weg, voorbij Peinchorran, kunnen we Sconser zien aan de overkant van Loch Sligachan. Daar moeten we straks langs voor de terugweg maar het is wel bijna 30 kilometer rijden terwijl het hemelsbreed misschien een kilometer is. Op het zuidelijkste puntje waar we deze foto maken staat een bestelbusje uit Inverness waarin een man aan het slapen is. We zien dat wel vaker op dit soort afgelegen plekken, bedrijfsauto's waarin mensen even een dutje doen. En gelijk hebben ze, even rust op een eenzame plek (op die vervelende toeristen na dan)!
Visnetten bij Loch AinortIets voorbij Sconser, waar we bijna 3 kwartier later pas zijn, nemen we de kustweg in plaats van de doorgaande weg. Nu zijn we al heel wat gewend wat slechte wegen betreft, maar deze spant de kroon. Het eerst stukje, naar een fabriek, is nog redelijk te doen, maar daarna wanen we ons ergens in een land waar de beschaving nog niet heeft toegeslagen en waar men nog nooit van wegonderhoud heeft gehoord. Nu komen we ook maar 1 fabriek, 3 huizen (de baas en zijn knechten waarschijnlijk) en een visafslagplek tegen voordat we na 20 kilometer weer op de doorgaande weg terecht komen.
Meer lama’s bij ons huisjeHet is al redelijk laat als we weer terugkeren bij ons huisje. Op de parkeerplaats staan nog meer lama's te wachten en ik ben toch wat voorzichtig met ze geworden na mijn eerste ontmoeting met de lama die wel erg enthousiast op mij af kwam rennen. Ik noem ze lama's maar waarschijnlijk zijn dit alpaca's.
We hebben een flinke rit gemaakt vandaag, ondanks het slechte weer. En we hebben mooie dingen gezien hoewel het door het weer moeilijk was vast te leggen op de foto en nog moeilijker om te vertellen. Maar we hebben zeker genoten hoewel ik ook wel blij ben dat ik weer lekker bij de kachel kan zitten. Dit is toch geen weer voor juni, 13 graden overdag en 's avonds nog een stukje kouder!?

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven