Lies & Teije's reis website

Naar Schotland, via Duinkerken en door heel Engeland


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 15 & 16 juni 2008
Zoeken

Zondag 15 juni, naar Schotland, via Duinkerken en door heel Engeland

Klik hier voor de foto's en de route in GoogleEarth.
Om 7 uur gaat de wekker en na een jaar en 2 dagen vertrekken we weer naar Schotland, onze favoriete vakantiebestemming. Schotland en vakantie, zul je denken, maar het regent daar toch altijd? Onze ervaringen zijn gelukkig beter, er is eigenlijk nog geen dag geweest dat we geen zon zagen en zeker de eerste jaren hebben we het goed getroffen met het weer. Vorig jaar was het in mei nogal nat, maar in juni is Teije er toen helemaal verbrand, de eerste keer in zijn leven (na vele jaren Afrika!). Maar vanwege de vele regen in 2007 hebben we besloten dit jaar maar in juni te gaan, statistisch gezien de droogste maand in Schotland.Om 8 uur zitten we in de auto om naar Duinkerken te rijden voor de oversteek naar Dover. Daarna moeten we heel Engeland nog door, maar prijstechnisch gezien is dit voor ons nog het goedkoopst (we rijden op gas, goed verkrijgbaar in de UK). Om de statistieken meteen maar te logenstraffen rijden we de eerste uren door hevige regenbuien en een zwarte lucht die we boven de landschappen van Schotland prachtig zouden vinden.
Krijtrotsen bij Dover Even pauzeren na de ringweg van LondenMaar voorbij Utrecht klaart het op en als we het Kanaal zijn overgestoken ziet de lucht er goed uit en is het 21 graden. Op de (af en toe 12-baanse) ringweg van Londen zien we nogal wat ongelukken maar zelf komen we er ongedeerd door. We nemen de zuidwestelijke kant en dan de afslag richting Oxford hoewel de tomtom de andere kant adviseert. Maar met deze route hebben we betere ervaringen.
Parkeerplaats van ons hotel in CreweTot Duinkerken is het vanaf Groningen 490 kilometer en vanaf Dover moeten we nog 430 kilometer, maar toch zijn we om 8 uur (lokale tijd, in Nederland is het een uur later) in Crewe. Daar hebben we een Travelodge gereserveerd voor maar 9 pond! En in de zon kunnen we nog mooi een paar uurtjes buiten zitten om bij te komen van de lange rit. Morgen nog een lange rit, maar dan zonder het rustpunt van een boottocht. Dat geeft niet, want zodra we op Engelse bodem waren genoten we al van het uitzicht vanaf de snelweg (behalve rond Londen en Birmingham) zoals we dat in Nederland eigenlijk nooit doen, daarvoor vinden we Nederland iets te gecultiveerd.
Zoals vrijwel altijd als we op vakantie zijn, slapen we goed en we worden pas na 9 uur wakker. Uitgerust gaan we op weg om snel naar Schotland te rijden, maar binnen een half uur staan we in de file... en daar staan we al gauw een uur in vast zodat we pas tegen de middag bij de Schotse grens zijn. Maar we hebben nog tijd genoeg en nemen daarom een route die we nog niet hebben gereden door de Borders, de zuidelijke provincie van Schotland. Vorig jaar pas hebben we ontdekt hoe mooi dat gedeelte is, maar vaak ten onrechte wordt overgeslagen door toeristen waaronder wijzelf.
.
Pauze in Langholm Pauze in LangholmWe maken ons eerste stop (na de file) in Langholm, een plaats waar in de middeleeuwen onhandelbare vrouwen met een 'Branks' door de stad werden rondgevoerd, een soort ijzeren masker met een scherpe punt die in de mond werd gestoken. Vandaag is er echter een rustig schooluitje langs de rivier bij de Langholm Bridge hoewel er nogal wat opschudding is over een eend die aan het verdrinken is. De scholieren vergapen zich en sommigen willen ingrijpen maar de leiding probeert de jongelui zo snel ervandaan te krijgen. Ze zijn gewoon niet meer aan 'echte' spektakels gewend en gelukkig maar!
Wij hadden altijd de indruk (door de informatie op internet en reisgidsen) dat dit gebied nogal saai was, maar de natuur is er schitterend natuur, met bergen, spannende weggetjes en leuke stadjes en dorpen en ook uitgestrekte gebieden die onbewoond zijn net als in het noorden en westen van Schotland.
Het stadje HawickHawick is het grootste stadje in de Scottish Borders en bestaat sinds de 7e eeuw. Uiteraard is er ook een kasteel, door de noormannen gebouwd in de 11e eeuw. Het plaatsje ligt aan een doorgaande route tussen Engeland en Schotland en heeft daarom nogal geleden in de oorlogen tussen beide landen in het verleden.
Selkirk in the Scottish Borders Selkirk in the Scottish BordersIn Selkirk hebben we onze volgende stop, alweer zo'n charmant plaatsje die trots is op zijn eigen geschiedenis zoals vrijwel elke Schotse plaats. Zo werd William Wallace (wie kent de film Braveheart niet?) rond 1300 hier tot Bewaker van het Koninkrijk Schotland benoemd door de lokale notabelen. Niet dat hij dat nodig had, hij had zijn eigen plannen, maar elke steun was welkom en de bevolking is het na al die eeuwen niet vergeten.
Als we Edinburgh naderen kiezen we weer voor de snelle route want we hebben heel wat uren genoten van de binnenwegen door de Borders en we willen niet al te laat aankomen in Beauly waar we onze vrienden Iain en Cathy weer ontmoeten. De lucht is ondertussen dichtgetrokken en het is een stuk kouder als we in de Hooglanden bij Inverness aankomen. Maar dat maakt niets uit voor het hartelijke welkom dat we krijgen, zoals altijd! Iain en Cathy zijn eigenaren van het Caledonian hotel in Beauly en in de loop van de jaren goede vrienden van ons geworden. Ook de plaatselijke pubbezoekers groeten ons alsof we nooit zijn weggeweest. Even snel al hun namen repeteren en de roddels/geschiedenissen die bij iedereen horen, want dat is hier erg belangrijk!
In de kroeg van dit hotel zijn we binnen een paar minuten weer helemaal thuis in Schotland, alsof we hier al jaren wonen. Een heerlijk warm gevoel tussen al die mensen en dat terwijl wij het liefste lekker op onszelf zijn en een beetje anoniem op vakantie willen gaan. Maar Schotland heeft ons hart niet alleen gestolen door de prachtige natuur maar ook door de mensen die we hebben leren kennen.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven