Lies & Teije's reis website

Terug naar Beauly en een tochtje door Speyside


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 05 & 06 juni 2007
Zoeken

Dinsdag 05 juni, terug naar Beauly en een tochtje door Speyside

Na de mooie zonnige dag van gisteren hebben we vandaag weer wisselvallig weer met af en toe een buitje en heel wat graden minder op de thermometer. Het hotel zit ondertussen afgeladen vol met een grote groep ouderen die tegelijk met ons ontbijten en het duurt even voor we onze gebruikelijke vakantie-ontbijtjes krijgen: fried eggs on toast voor Lies en scrambled eggs voor mij. Thuis ontbijten we zelden, maar in de vakanties maken we dat altijd meer dan goed.
Omdat we de meeste wegen in het noorden hier wel gereden hebben, kunnen we vrij snel naar het zuiden afzakken. We gaan nog even langs Wick om gas te tanken en nog steeds slaat de motor af en toe af en moeten we 5 minuten wachten. Ook rijden we nu 1 op 7,5 volgens de teller, wel heel erg onzuinig.
Haventje van Lateronwheel Haventje van LateronwheelMaar ik zou mezelf niet zijn als ik niet goed op de kaart zou letten! Na Lybster zijn er nog een aantal witte weggetjes op de kaart die we niet verkend hebben, zoals naar het haventje van Latheronwheel. Ook hier speelt op de achtergrond weer een verhaal uit de tijd van de Clearances: het dorp is in 1835 gesticht om voormalige boeren een nieuw leven als visser te verschaffen. We kunnen ons niet voorstellen dat er ooit 50 haringkotters in dit haventje hebben gelegen.
KerktorentjeIn Helmsdale stoppen we om in de mineralen en fossielenwinkel te bekijken. Het museumpje dat ernaast staat is gesloten. Tussen Brora en Helmsdale loopt een breuklijn waar veel fossielen zijn gevonden en ook die zijn te koop in de winkel. De prijzen zijn echter abnormaal hoog. We kwamen vroeger regelmatig in Idar-Oberstein, zo'n beetje het wereldhandelscentrum wat mineralen betreft, en daar zijn de prijzen heel wat schappelijker.
Verlaten toren Verlaten torenRond Brora zijn nog een groot aantal weggetjes die we (vooral ik, ik geef het toe) willen rijden en bij een verlaten schuurtje met een grappig klein torentje houden we onze lunch-picknick. Gelukkig is het weer droog en niet zo heel koud meer. Jammer genoeg is er niemand in de buurt aan wie we kunnen vragen wat de functie van het torentje is geweest, een opslagplaats misschien?
Clynelish Distillery BroraAchter Brora rijden we langs de Clynelish Distillery, waar een wat rokerige single malt wordt gemaakt. Zo'n 3,4 miljoen liter per jaar en daarmee een redelijk grote distilleerderij. Ik drink heel af en toe graag een whisky maar deze ken ik nog niet.
Ondergelopen weggetje Ondergelopen weggetjeLangs één van de vele weggetjes achter Brora waar fanatiek gebouwd wordt aan nieuwe en grote huizen, zie ik ineens een weggetje dat ik herken. We rijden erin en inderdaad, dit is de weg waar we een paar jaar geleden eens aan de andere kant van de rivier de Brora stonden. Ook toen was de weg al ondergestroomd en men heeft blijkbaar geen reden gezien om daar iets aan te doen. Voor fieters en wandelaars is er een loopbrug.
Gatelodge bij Newton PointWe besluiten nog een klein ommetje te maken via Bonar Bridge en een paar zijwegen mee te pikken. Voor het gehucht Whiteface loopt een doodlopend weggetje en een bordje dat wijst naar Newton Point. Op de kaart zien we dat het tot aan de Dornoch Firth loopt. Maar halverwege zien we ineens dit gate lodge staan, een poortwachtershuisje dat erop duidt dat hierachter waarschijnlijk nog een kasteel staat. Dat is weer een goed argument voor mijn idee dat we hier echt alle weggetjes moeten afrijden, hoe kort ze ook zijn, want je weet nooit wat voor moois je tegenkomt. Helaas krijgen we geen glimp van het kasteel zelf te zien.
Dornoch FirthIets verderop komen we aan het eind bij de Dornoch Firth en op het smalle pad krijgen we ineens een auto achter ons. Aan het einde van het pas staat nog één redelijk monumentaal pand en waarschijnlijk is het de heer des huizes. Als we terugrijden krijgen we alweer een auto achter ons aan, een andere met een vrouw achter het stuur, vast de vrouw des huizes. Zo kan het op zo'n supersmal weggetje plots heel druk worden!
Het weer verslechtert nu en vanaf Bonar Bridge rijden we rechtstreeks naar Beauly waar we weer gastvrij onthaald worden: oh, zouden jullie morgen niet terugkomen? Maar gelukkig is er nog een kamer vrij voor ons en na een korte periode van rust brengen we de rest van de avond door in de pub waar het gezellig genoeg is.

Woensdag 06 juni 2007, een tochtje door Speyside

Lekker uitgerust worden we wakker en we hebben geen idee wat we gaan doen. Iain moet nog steeds zijn jeep ophalen uit Lossiemouth dus we bieden aan hem erheen te rijden en daarna gaan wij wel verder daar in de buurt rijden. Het is wat grijzig buiten maar niet heel erg koud.
Gate lodge bij StonewellsIn Lossiemouth moeten we eerst een ijsje eten dat volgens Iain de lekkerste van heel Schotland is. De verkoopster zegt echter dat er een nog lekkerder smaak is en Teije krijgt nog een tweede bak ijs voorgeschoteld. Het is inderdaad lekker, maar ik herinner me nog veel betere...
Nadat we Iain hebben afgezet rijden we zelf verder naar het oosten, zoveel mogelijk de kust aanhoudend. Ook hier zijn mooie stranden en ja hoor, ook kasteeltjes. We krijgen twee grappige gate lodges te zien, maar het kasteel zelf niet.
Biologisch varkensdorp Biologisch varkensdorpWel treffen we een paar varkenshouderijen die wel heel goed voor hun beesten zorgen: ieder varken heeft een eigen terrein en een huisje. Moeders met jonkies hebben duidelijk een groter terrein en alles ziet er goed verzorgd uit. Alleen de mannetjes zitten op elkaar gepropt maar die hebben tenslotte ook maar 1 doel in hun leven. Nou ja, 2, want aan het einde ervan worden ze uiteraard ook opgegeten.
Rotsstrand, Spey Bay VogelBij Spey Bay is het strand op de kaart nog wel mooigekleurd maar in het echt liggen er vooral scherpe rotsen. Het is ook nog geen weer om te gaan badderen en we rijden verder langs de kust en stoppen in de buurt van Sandend waar een kasteel te zien moet zijn: Castle Findlater. Een vogeltje probeert ons op de wandeling weg te lokken en vliegt wel twee kilometer lang van paaltje tot paaltje voor ons aan. Het is een hele tippel en zo vinden we Findlater heel wat later dan gedacht.
Ru?Ľne kasteel Findlater Au, allemaal stekelsSlechts een smal voetpad geeft toegang tot de klif waarop nu nog de restanten van kasteel Findlater staan. Aan de ene kant natuurlijk een heel strategische plek, anderzijds denk je: waarom hier een kasteel neerzetten? In de roerige middeleeuwen was het echter een zaak van belang om je clan te beschermen tegen anderen want clanoorlogen waren aan de orde van de dag. Teije vecht ondertussen in de verte zijn eigen oorlog uit met de erg stekelige distels die hier het land bedekken (en even later met al het ijs in zijn maag, gelukkig zijn er bosjes genoeg in de buurt!).
Belltower, DufftownVia Keith en Huntly (mooi plaatsje, hebben we ook al eens overnacht) rijden we weer naar het westen. Bij Dufftown laat onze tomtom ons helemaal in de steek als we naar het Balvenie Castle willen rijden. Volgens het navigatiesysteem staan we er op een bepaald moment vrijwel bovenop maar we zien helemaal niets in de omgeving. Waarschijnlijk rijden we een volgende keer er zo langs.
Glen RinnesWe zitten nu midden in Spey Side, het gebied waar de meeste whisky distilleerderijen van Schotland bij elkaar staan. In Dufftown zien we sowieso al vier verwijsbordjes: Glenfiddich, Glenlivet, Balvenie en Aberlour (maar er zijn nog een paar meer). De rivieren die vanaf de bergen in de Grampian Mountains stromen zijn het verse water dat wordt gebruikt voor het Schotse levenswater. Veel van deze stokerijen zijn ontstaan doordat de faam van de illegaal gestookte whisky uit deze streek bekend werd in de rest van het koninkrijk en men daar voordeel uit probeerde te halen door een legale stokerij te beginnen.
The oude brug van Livet auzeren bij het waterDe rivier Livet zal het meest bekend geworden zijn van de whisky met dezelfde naam, wij stoppen even bij de oude 16e eeuwse brug van Livet die uit 3 bogen bestaat. Naast de parkeerplaats staan een paar leuke huisjes waarvan er één te koop staat. We speculeren maar dat de bewoners genoeg hebben van de overlast van toeristen zoals wij.
Gate lodge bij Bridge of AvonBij Bridge of Avon zien we ons volgende poortwachtershuisje, misschien hoort het wel bij Ballindalloch kasteel. Dat moet erg mooi zijn, maar het is bijna avond dus dat bezoeken we een andere keer wel. We reppen ons nu eerst terug naar Beauly want we weten dat er andere Nederlanders zijn gearriveerd die lid zijn van ons Schotlandforum en het lijkt ons wel leuk ze te ontmoeten in Schotland zelf.
Bij Advie Bij AdvieMaar onderweg wordt onze aandacht toch weer afgeleid door de mooie vergezichten en gebouwen die op kasteeltjes lijken. Voor dit kleine kasteeltje in de buurt van Advie rijden we kilometers om, gewoon om een goed zicht op het gebouw te krijgen. Uiteindelijk zijn we in de buurt van de toegangspoort en een klein oud autootje rijdt het terrein op. We fantaseren maar dat de eigenaar zoveel schulden heeft door zijn riante woning dat hij een kantoorbaantje heeft en in een oude aftandse auto moet rondrijden om nog een beetje te kunnen rondkomen. Nou treft het dat wij zijn kasteeltje best wel voor een zacht prijsje willen overnemen...
KerkIets verderop zien we vanuit de auto een mooi gebouwtje maar het is druk op de weg en we zien het niet goed. We rijden 2 keer heen en weer omdat er niet echt een stopmogelijkheid is en redelijk wat verkeer. Als we dan wel kunnen stoppen blijkt het een oud kerkje te zijn dat ook zo in Normandië had kunnen staan, waarschijnlijk romaans. Wij hebben niet zoveel verstand van bouwstijlen maar we herkennen een mooi gebouw meestal wel als we het zien. En als wij een torentje zien dan zijn wij heel snel tevreden.
Het duurt nog een tijdje voor we terug in Beauly zijn maar als we de kroeg inlopen zien we dat Wilma en Luuk al gearriveerd zijn. Van Iain en Cathy wisten we dat ze zouden komen en we hebben ze eenmaal eerder gezien, namelijk op de eerste bijeenkomst van ons Schotlandforum vorig jaar. Omdat we Schotland als grote passie delen hebben we heel wat af te kletsen en het is reuze gezellig. Maar Cathy komt ons tussendoor waarschuwen dat ons eten klaar staat.
We krijgen vanavond weer goed te eten: varkensvlees met wel heel veel vet eraan. We denken aan de diervriendelijke varkensboerderijen die we hebben gezien vandaag en Cathy beaamt dat dit varken ook gekocht is bij een boer die zijn dieren veel ruimte geeft. Daar koopt ze het liefst vlees want dan zit er lekker zoveel spek aan. Nou, voor ons had het best wel wat minder mogen zijn en we leggen maar uit dat onze maag er niet zo goed tegen kan... Meestal komen we hier een paar kilo aan als we te lang blijven, maar dat zegt ook dat er goed voor ons gezorgd wordt en dat Iain en Cathy goede koks zijn, wij weten het, op de vettigheid na, meestal goed te waarderen.
Na het eten brengen we nog een leuke tijd door in de pub. Heerlijk als je je zo kan thuisvoelen op een plek!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven