Lies & Teije's reis website

Naar Findhorn en naar de garage


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 30 & 31 augustus 2006
Zoeken

Woensdag 30 augustus, naar Findhorn en naar de garage

We slapen heel erg lang uit vandaag, gelukkig zijn er geen vaste tijden voor het ontbijt. Als we dat om 12 uur willen kan het ook! We hoeven vandaag nergens naar toe behalve dat we een afspraak met een garage willen maken. Daarom hebben we alle tijd om met Iain en Cathy helemaal bij te kletsen na een jaar alleen maar emailcontact.
We maken voor 4 uur een afspraak met een garage in Lossiemouth, zo'n 75 kilometer bij Beauly vandaan. Er zijn maar weinig garages gespecialiseerd in gasinstallaties en degenen die geen gas-certificaat hebben willen niet eens naar onze motor kijken. Gelukkig heeft Iain ook een landrover op gas en weet hij de juiste persoon.
Verkeersbord Strand bij NairnIn de loop van de middag rijden we richting het oosten.We zijn wel eens vaker deze kant op geweest, maar er zijn nog heel wat onontdekte weggetjes te rijden. In Nairn rijden we eens naar de haven en het strand. Nairn schijnt één van de droogste en zonnigste plekken in Schotland te zijn en we moeten toegeven dat we de afgelopen week nog niet zulk goed weer hebben gehad als vandaag. Afgelopen nacht was zelfs de eerste zonder regen.
Ook staat dit stukje kust bekend om zijn zandstranden. Niet dat je veel dagen per jaar aan het strand kunt liggen, maar toch, er zijn stranden in Schotland! En golfbanen, natuurlijk, die vind je hier ook in overvloed. Golfen is een echte volkssport in Schotland, en totaal niet elitair zoals het in Nederland nog wel een beetje is. In het hotel zijn ook verscheidene mensen die bijvoorbeeld 's ochtends eerst even gaan vissen in een rivier of op een loch en daarna een balletje golf slaan in de middag. Wij moeten het nog steeds eens uitproberen.
Rodney Stone Kasteel BrodieBij Castle Brodie zijn we vorig jaar ook al geweest (toen gesloten) en op de weg erheen komen we langs een Pictische steen, de Rodney Stone. Dzeze 9e eeuwse gegravuurde steen hebben we vorig jaar over het hoofd gezien. Aan de ene kant staat een keltisch kruis, op de andere kant Pictische symbolen en zogenaamde Ogham inscripties, een alfabet dat vooral werd gebruikt in Ierland en Schotland. De pictische symbolen zijn nog lang niet allemaal 'ontcijferd', maar na de zesde eeuw hebben de meeste waarschijnlijk een christelijke betekenis.
Strand bij Findhorn Strand bij FindhornMet omwegen komen we uiteindelijk aan in Findhorn, vooral bekend om de Foundation met dezelfde naam. Het is een new age commune die in vanaf de 60er jaren in de 20e eeuw flink gegroeid is, er wonen nu zo'n 100 mensen permanent en er worden veel curussen gegeven. Een belangrijk doel is het creëren van een leefbare toekomst en met zaken als zonnepanelen, ecologische riolen e.d. past men dat in de praktijk toe, maar uiteraard zijn er ook genoeg tegenstanders te vinden die het meer een sekte vinden of de leden benijden om hun rijkdom (er rijden inderdaad aardig wat dure auto's rond!).
Wij zetten ons in het zonnetje bij een strandpavillioen en genieten van het mooie weer en het uitzicht.
Findhorn BaaiEr is een hier grote inham, Findhorn Bay met een kleine uitgang naar de zee. Het water is daardoor altijd redelijk rustig en liggen er veel boten in de baai. Vroeger was Findhorn ook voornamelijk een vissersplaats met een redelijk grote vissers- en handelsvloot, tegenwoordig worden de boten meer voor toeristische doeleinden gebruikt. We wandelen een tijdje door de duinen, maar dan moeten we weer op pad voor onze afspraak met de garage in Lossiemouth.
Bij de garage vertellen we het verhaal en de eigenaar is verbaasd over ons systeem van gecombineerd gas en benzine. Hebben jullie niet vaak gasexplosies in Nederland, vraagt hij. In de UK is het gebruikelijk dat bij ombouw naar gas de benzinetank uit de auto wordt gehaald zodat de auto alleen op gas kan rijden. Nou, eerlijk gezegd hebben wij nog nooit gehoord van een exploderende gasauto in Nederland. Al gauw komen we er achter dat de gasverdamper kapot is en de monteur vraagt zich zelfs af of onze lekke koppakking een paar weken geleden misschien daardoor is ontstaan. De garage in Nederland verzekerde ons toen dat we € 150 konden besparen door dit onderdeel niet te vervangen omdat die nog wel goed leek en zo kostte het ons 2 weken geleden maar € 850 in plaats van € 1000 om de koppakking te vervangen. Een nieuwe gasverdamper moet uit Londen komen en kan 2 dagen duren. Ondertussen moeten we zo weinig mogelijk rijden, anders kan de koppakking weer kapot gaan.
Tijd om het hooi binnen te halenEen beetje teleurgesteld in onze auto (en de reparateurs!) rijden we door het vlakke agrarische landschap weer terug naar Beauly. We zijn blij dat we bij onze vrienden verblijven anders wordt de vakantie wel heel erg saai. En de auto, daar hebben we het een beetje mee gehad! Hij was duur in aanschaf maar daarna hebben we er de eerste 2 jaar niets mee gehad en reed goedkoop op gas als een trein. Maar dit jaar hopen de rekeningen zich op. We leggen ons er maar bij neer en proberen van het landschap, dat best mooi is, te genieten.
Terug in Beauly ontmoeten we weer een paar leuke nieuwe mensen in het hotel, David en Pat van de Orkney. Lies is ervan overtuigd dat ze zijn gezicht eerder heeft gezien en later blijkt dat ze journalisten zijn en dat David wel eens op de BBC te zien is als het over de Orkney eilanden gaat. We vergeten de autoproblemen even en genieten van de mensen die we in de pub ontmoeten. Wat we morgen gaan doen verzinnen we morgen wel weer!

Donderdag 31 augustus 2006, een korte rondrit rond Beauly

We hoeven vandaag alweer nergens heen, want onze auto moet eerst worden gerepareerd. Teije gaat met Iain mee naar Inverness op zoek naar een nieuwe computer en de uurtjes dat ze weg zijn kijken Cathy en ik naar de foto's die we van onze kleindochter Esmée op de laptop hebben staan. Als Iain en Teije uiteindelijk weer terug zijn besluiten we om nog een korte rondrit te maken, dat moet de auto wel kunnen hebben.
Een poortwachtershuisje Bunchrew House hotelOok in dit gebied zijn er nog weggetjes zat waar we nog niet eerder gereden hebben en de kustweg langs de Beauly Firth aan de noordkant is er één van. Aan de overkant van de zeearm zien we een kasteeltje staan dat we nog nooit eerder hebben opgemerkt. Het blijkt Bunchrew house te zijn, een hotel waar we zeker nog een keer moeten kijken. Er zijn in Schotland veel kasteelhotels, maar die zijn voor een iets grotere beurs dan de onze.
De brug bij Inverness Wolken boven BeaulyOmdat we niet al te ver mogen rijden met de auto beperken we ons tot een middagje shoppen in Inverness. Het is vandaag wat bewolkter dan gisteren, maar wolken horen bij Schotland, ze geven kleur aan het landschap en we zijn allang blij dat het droog blijft. We drinken nog een kop koffie langs de Ness rivier maar blijven niet te lang in de stad.
Wolken boven BeaulyDoor de autoproblemen voelt vandaag een beetje als een verloren dag, maar zodra we weer in Beauly terug zijn is dat gevoel al snel vergeten. In de pub zijn zoveel interessante mensen waarmee we verhalen uitwisselen dat onze tegenvallers al snel wegvallen. Ik ben echt blij dat we hier zijn en niet ergens anders op een plek waar we onbekend zijn. Beauly is voor ons toch een beetje 'thuis'.
De doedelzakspelers van BeaulyAl enige tijd zien we buiten op het plein wat activiteiten, maar om 9 uur horen we ook ineens doedelzakmuziek. In de lichte regen, die ondertussen is begonnen te vallen, treden een aantal bands op en we gaan natuurlijk even kijken. Maar daarna snel weer naar binnen want het is 's avonds best wel koud. En er zijn genoeg verhalen aan te horen in de pub die we hier niet allemaal zullen vertellen want een aantal van de stamgasten kunnen zo optreden in een commerciële roddelzender en daar willen wij niet aan meedoen.
Maar het blijft leuk om als bijna-local in deze pub te zitten ook al moeten we steeds naar buiten als we willen roken. 26 maart 2006 is het algemene rookverbod in Schotland van kracht gegaan en Iain en Cathy hebben een balkon gemaakt waar mensen buiten kunnen roken en waar vrijwel iedereen continue zit. Ook wij, want wij delen deze verslaving nog steeds ook al is het koud om buiten te zitten. We krijgen de meest rare verhalen te horen, over politie die autobestuurders aanhouden om te checken of er soms gerookt is in de auto als het om een bedrijfs- of huurauto is. Op de geur mogen ze niet afgaan, alleen op heterdaad betrapt worden levert een boete op horen we van iemand die regelmatig naar Carlisle moet, net over de grens met Engeland en die een sigaret opsteekt vlak over de grens.
Er zitten weer heel veel leuke mensen in het hotel en de avond vliegt voorbij. Een paar dronkenlappen worden snel naar buiten gewerkt, alcoholisme hoort helaas ook nog steeds bij Schotland, maar niemand heeft er echt last van. Iain regelt een taxi voor ze zodat ze in het verkeer in ieder geval geen kwaad kunnen en het zou ons niets verbazen als hij ook nog de rekening voor ze betaalt. En dat is ook Schotland, de behulpzaamheid en zorg voor elkaar. Misschien gebeuren dit soort dingen in Nederland ook nog wel, maar wij vinden het uniek. Onze nieuw verworven vrienden David en Pat van de Orkenys vertalen het heel mooi: Iain and Cathy are the parents of this whole town. Wij vinden dat ze burgemeesters van het dorp moeten worden!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven