Lies & Teije's reis website

Via Oban en Loch Ness naar Beauly


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 29 augustus 2006
Zoeken

Dinsdag 29 augustus, via Oban en Loch Ness naar Beauly

Ons hotel in LochgilpheadNa een lekker ontbijt verlaten we rond 10 uur het Stag hotel. Nog snel een foto van het hotel nemen en dan naar een garage. Bij de tweede hebben we het al door: er zijn vrijwel geen garages te vinden in dit deel waar men zelfs maar naar een gasmotor durft te kijken. We kunnen het even in Oban proberen, maar Glasgow of Inverness zijn waarschijnlijk de enige plekken waar we hulp kunnen vinden.
De haven van Oban De haven van ObanDaarom rijden we eerst naar Oban, we hebben niet zoveel zin om terug te gaan naar Glasgow en daar vast te zitten. In het Victoriaanse stadje lopen we een beetje rond, bezoeken de haven en drinken koffie op een terras. De regen is, net als de afgelopen dagen, de hele nacht gevallen en rond half 10 opgehouden. De zon komt alweer door en we zitten heerlijk in de zon.
Ook hier bezoeken we daarna een aantal garages en iedereen adviseert ons naar Inverness te gaan, daar weten ze meer van gasinstallaties dan in Glasgow. We dubben wat we gaan doen en we bellen met Iain, onze vriend in Beauly, vlakbij Inverness.We zouden pas over een week naar ze toe gaan, maar als we vertellen van onze autoproblemen zegt hij dat ze een kamer voor ons hebben en dat hij een goede gasmonteur in de buurt weet.
McCaig’s FollyWe lopen nog even door Oban en zien van afstand McCaig's Folly, een imitiatie van het Romeinse Colosseum van waar je een geweldig uitzicht moet hebben over de omgeving. Er zijn wel meer van dit soort gebouwen in Schotland, gebouwd in de 19e eeuw met de bedoeling de werkelozen werk te verschaffen. Een soort van werkverschaffing, betaald door mensen met geld, in dit geval een lokale bankier. Maar Oban echt verkennen, dat doen we een andere keer wel, ons hoofd staat er niet echt naar.
Loch Etive Loch EtiveWe gaan naar Beauly, maar we hebben alle tijd en we kunnen nog gewoon op benzine rijden dus willen we ook nog een paar dingen bekijken die we nog niet eerder hebben gezien zoals Loch Etive. De doorgaande weg loopt er vlak langs, maar je moet gewoon even een doodlopend weggetje inslaan, tot het eind rijden en je hebt een mooi uitzicht over het loch dat we anders zouden missen. Bergen omlijsten het meer en de lucht en de wolken bepalen de kleur.
Loch EtiveWe zien nu Loch Etive vanuit het zuiden maar vanuit het noorden loopt er een weg door Glen Etive naar het loch, een weg waar we later graag door heen willen rijden. Dit is een stukje Schotland waar je zo gemakkelijk aan voorbij rijdt, omdat het net even buiten de doorgaande wegen ligt. Dit zijn de pareltjes die nog vrijwel onontdekt zijn en daar zijn er gelukkig nog heel wat van in Schotland. Met de auto kun je alleen de noord- en de zuidkant ervan bezoeken, nog mooier is het natuurlijk om zo'n stuk per boot te verkennen en het loch echt te leren kennen. We zijn nu al zo vaak in Schotland geweest, maar we hebben eigenlijk nog maar een fractie van het land gezien, er valt nog zo veel te ontdekken!
Eas Urchaidh, Glen OrchyDoor Glen Orchy rijden we naar het noorden. Het is druk op de weg en iedereen lijkt op weg naar de watervallen in de rivier om te picknicken. De rivier de Orchy komt vanuit de hoge bergen in het noorden en loopt met diverse stroomversnellingen door de 20 kilometer lange en mooie glen.
Glencoe GlencoeDaarna komen we in het woeste gebied van de Black Mount en Glen Coe met majestueuze bergen. De toppen zijn vaak verscholen in de wolken.
Glen Coe betekent letterlijk Vallei van het Wenen en herinnert aan de dag dat Campbell of Glenlyon en zijn mannen een slachting aanrichtten onder de MacDonald clan door wie ze gastvrij waren onthaald.
GlencoeIn dit gebied zijn prachtige wandelingen te maken die wel pittig zijn. Ook kun je er uiteraard aan Munro-bagging doen, het beklimmen van één van de 284 bergen die hoger zijn dan 3000 voet (ongeveer 915 meter). Het is een ware rage geworden maar wij zijn daar allang niet fit genoeg meer voor. Wij genieten vanaf de weg van het mooie gebied, de groene hellingen en hoge watervallen die vanuit de verte goed te zien zijn.
Loch LinnheBij Ballachulish zien we Loch Linnhe liggen, een lange inham van de zee (en dus een zoutwaterloch) die het begin vormt van de Great Glen die helemaal doorloopt tot Inverness in het noorden. Het is een indrukwekkende vallei die een geologische breuklijn volgt. Pas 10.000 jaar geleden verdwenen de laatste gletsjers uit dit gebied. De 4 lochs die hier liggen (Linnhe, Oich, Lochy en Ness) worden door het Caledonian Canal met elkaar verbonden en zorgt voor een veilige route tussen de Noordzee en de Atlantische oceaan.
Afgelegen huis Een wolk in de vorm van de UKIets voorbij Fort William, bij Torlundy, nemen we een zijweggetje dat ons door een heel rustig gebied brengt met een paar kleine dorpjes. De zon laat zich regelmatig zien, maar de wolken zijn volop aanwezig om voor mooie luchten te zorgen. Zien we daar rechts nou de kaart van Groot-Britannië in de wolken?
Kasteel Urquhart Beauly FirthBij Fort Augustus nemen we de oostkant van Loch Ness, met rustiger wegen dan de A82 aan de westoever. Ook heb je vanaf deze kant een veel beter en mooer uitzicht op het beroemde loch. Van een monster geen spoor, maar met wat inzoomen zien we Urquhart Castle wel aan de overkant liggen. We zoeken speciaal naar wat weggetjes die we nog nooit gereden hebben en daarna gaan we snel via Inverness langs de Beauly Firth naar Beauly.
Iain en Cathy staan ons al op te wachten en we zijn blij dat we hier weer zijn, het voelt toch een beetje als thuiskomen bij deze twee goede vrienden. En al snel komen er meerdere mensen langs (in de pub, niet speciaal voor ons dus) die we ondertussen al redelijk goed kennen. Andere gasten vragen of we soms locals zijn en we kunnen met een gerust geweten zeggen dat we dat een klein beetje zijn. Het wordt behoorlijk laat alvorens we ons bed op kunnen zoeken. Als we toch autopech hebben dan kunnen we nergens beter zijn dan hier!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven