Lies & Teije's reis website

Wandelen door Edinburgh, de Royal Mile


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 16 & 17 mei 2005
Zoeken

Maandag 16 mei, wandelen door Edinburgh, de Royal Mile

Om 12 uur moeten we de auto hebben teruggebracht op het vliegveld van Edinburgh, dus we hebben nog wat tijd om rond te rijden. Maar zodra we het hotel uitstappen beseffen we dat het mooie weer voorbij is. De thermometer in de auto geeft 8 graden aan, in plaats van de 21 gisteren! Het is koud en guur, maar gelukkig (nog) wel droog. Bij Falkirk en Grangemouth rijden we over troosteloze industrieterreinen en we gaan al snel naar het zuiden om weer wat mooiere gebieden op te zoeken. We dwalen maar een beetje rond door de dorpjes, maar het weer nodigt niet uit om af en toe even uit te stappen. We zijn dan ook al op tijd op het vliegveld waar we onze auto achterlaten en de bus naar het centrum nemen.
We zoeken eerst een hotel en nemen toch maar niet het George hotel in het centrum (vanaf 265 pond per nacht) en bellen met de Travel Inn. Zij hebben nog wel kamers voor 60 pond per nacht, nog steeds veel geld, maar op jeugdherbergen na, vind je niet snel iets goedkopers. Het is ruim 20 minuten lopen vanaf het centrum.
Kasteel van Edinburgh Kasteel van EdinburghOm twee uur kunnen we al inchecken en we gaan daarna direkt de stad in, allereerst natuurlijk de heuvel Castle Rock in het centrum op, waar het grote Edinburgh Castle staat, verheven boven de stad. Edinburgh is gebouwd op een aantal uitgedoofde vulkanen.
Kasteel van Edinburgh Kasteel van EdinburghWe hebben het oude kasteel al eens eerder uitgebreid bezocht dus deze keer nemen we alleen wat foto's van de buitenkant. Het oudste deel van de stad dateert uit de 11e eeuw en zelfs in de 20e eeuw is er nog aan gebouwd.
EdinburghVanaf het kasteel loopt de oude stad een mijl door naar het Holyrood paleis en is nauwelijks 300 meter breed. In de late middeleeuwen schijnt Edinburgh één van de dichtstbevolkte steden geweest te zijn en zonder meer de vieste. De bijnaam van de stad is 'Auld Reekie', de Oude Stinkerd. Het stinkt niet meer zo erg, maar de oude stad wasemt nog steeds een middeleeuwse sfeer uit.
Dure whiskyAan het begin van de Royal Mile (de straten Castlehill, Lawnmarket, High Street en Canongate die van het kasteel naar beneden lopen hebben samen een lengte van een mijl) is een whisky-museum (Scotch Whisky Heritage Centre) waar we de vervaardiging van de Schotse whisky's kunnen volgen. Prijzig, maar zeker de moeite waard als je iets meer over dit levenswater wilt weten. Het rechterflesje op de foto hebben we trouwens toch maar niet aangeschaft...
Edinburgh EdinburghWe lopen een klein stukje door de drukke straat waar behalve veel pubs en bezienswaardigheden vooral heel veel souvenirswinkels zijn. We bezoeken ze eigenlijk nooit, maar dit keer nemen we er toch eens wat meer tijd voor en we zien heel wat leuke spullen. Maar behalve wat Schotland baby-t-shirts kopen we niets, we hebben al genoeg souvenirs.
Het is niet echt prettig om buiten te lopen, dus na een maaltijd in een restaurantje vlakbij het kasteel, lopen we tegen 7 uur weer naar het hotel waar we de kachel aanzetten. Zou het morgen wat beter worden? De weersvoorspellingen denken van niet, maximaal 10 tot 12 graden. Wij zijn al tevreden als het droog blijft

Dinsdag 17 mei 2005, wandelen door Edinburgh, de Royal Mile

Edinburgh Kasteel van EdinburghVandaag willen we de Royal Mile aflopen, de straten die vanaf het kasteel naar Holyrood Palace door de oude stad lopen, samen bijna één mijl lang. We beginnen bovenaan bij het plein voor het kasteel en bezoeken als eerste de Outlook Tower waar in de 19e eeuw een camera obscura werd geplaatst. Vanaf de top hebben we een mooi uitzicht over de stad. En uiteraard ook over het kasteel en het plein ervoor waar nu al voorbereidingen getroffen worden voor de militaire tattoo in augustus. De kosten van het opbouwen van de toeschouwerstribune schijnt ieder jaar weer een vermogen te kosten.
Outlook Tower Outlook TowerIn de koepel is een camera obscura gebouwd waarmee we de hele oude stad kunnen bespioneren en het is al bijna anderhalve eeuw lang een topattractie van Edinburgh. Op andere verdiepingen is veel holografische kunst te zien en fantastische schilderijen en tekeningen zoals die van Escher en de afbeeldingen hiernaast.
Giles kathedraalLangs de Royal Mile liggen vele bezienswaardige gebouwen en we noemen hier een paar die we bekijken, zoals de High Kirk of St. Giles waar John Knox de Schotse reformatie startte. Onder zijn invloed werd het protestantisme ook de officiële staatsgodsdienst van Schotland vanaf 1560. De glas-in-lood schilderingen in deze kerk zijn erg helder en beroemd.
EdinburghTussen de steegjes door zien we af en toe ook het 200 meter hoge Scott monument als gedenkteken voor deze bekende Schotse schrijver. Teije wil hem nog altijd eens beklimmen, maar ook vandaag komt het er weer niet van. Een andere bezienswaardigheid is de Tron Kirk waarin opgravingen te zien zijn van een steegje en fundamenten uit de 17e en 18e eeuw.
EdinburghVerderop in de straat kun je het John Knox house bezichtigen, dat is het huis in de steigers. Het is maar de vraag of hij hier echt gewoond heeft. Het huis aan de linkerkant schijnt het oudst bewaard gebleven huis van Edinburgh te zijn uit de 16e eeuw, Moubray House. Het is echter gesloten voor het publiek. Nog een eind verder bezoeken we het Huntly House dat gratis te bezoeken is en waar we een goed idee krijgen van een 17e eeuws huis van een redelijk welvarend iemand.
EdinburghZo zijn we heel wat uurtjes zoet voordat we uiteindelijk bij het nieuwe Schotse parlement aankomen en nog iets verder Holyrood Palace dat nu gesloten is. Hier verblijft de koningin wanneer zij Edinburgh bezoekt. Maar leuke huisjes en plekken genoeg langs deze 1½ km door het hartje van de oude stad. We lezen trouwens in de krant dat het tientallen miljoenen kostende parlementsgebouw nogal wat gebreken vertoont. Maar zelfs dit nieuwe en moderne gebouw past prima bij de rest van Edinburgh.
De primitieve en de moderne mensIets ten zuiden van de Royal Mile bezoeken we nog de attractie 'Our dynamic Earth', een audiovisuele ervaring over de evolutie van de aarde en de mogelijke gevolgen van bijvoorbeeld het broeikaseffect of overbevolking. Je mag overal aanzitten en het is een ideaal museum voor kinderen, wat ook wel bleek uit de reacties van de vele groepen schoolkinderen die er rondliepen.
Nationaal museumOp weg naar het hotel lopen we nog even langs het National Museum en het Royal Museum of Scotland, een immens gebouw waar je wel een paar dagen voor kunt uittrekken. Wij slenteren door een paar zalen en komen hier zeker nog eens terug. We hebben vandaag al zoveel gelopen en gezien dat we al aardig vol indrukken zitten. Er kan niet veel meer bij.
We zijn ook best wel moe wanneer we weer in het hotel aankomen. Gelukkig gaan we morgen voornamelijk met de bus. Nu eerst even uitpuffen!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2023 Naar boven