Lies & Teije's reis website

Een rit rondom Stirling


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 15 mei 2005
Zoeken

Zondag 15 mei, een rit rondom Stirling

Na de eerste koude week wordt het weer nu alsmaar beter. De trui hoeft al niet meer aan wanneer we 's ochtends het hotel verlaten. Eerst even ergens een ontbijtje zoeken, maar wanneer we de rekening krijgen in een hotel bij Falkirk, schrikken we toch wel even: 10 pond (€ 15) per persoon. En dat voor een kopje thee, wat toast en een keus uit worstjes, pap, haggis en andere dingen waar we niet echt in geïnteresseerd zijn.
Falkirk FalkirkFalkirk is een klein plaatsje dat op een zondagochtend helemaal uitgestorven is, maar het schijnt er anders erg druk te zijn. Twee belangrijke veldslagen zijn hier geleverd: in 1298 werd William Wallace er verslagen door het Engelse leger en in 1746 haalde Bonnie Prince Charlie er één van zijn laatste overwinningen.
Falkirk WheelBij Falkirk bezoeken we het Falkirk Wheel, een botenlift die een verbinding vormt voor de waterwegen in het oosten en het westen van het land zodat je vanaf de Noordzee naar de Atlantische Oceaan kunt met een niet al te grote boot. Natuurlijk is er ook een speciale toeristenboot om de 120 miljoen euro investering weer wat terug te verdienen.
Bracklinn FallsDaarna gaan we de heuvels in, of eigenlijk de bergen, want al snel zitten we op een hoogte van 500 meter. We gaan eerst naar het westen, de Fintry Hills in en rijden langzamerhand naar het noorden richting Callander. Alweer een gedeeltelijk nieuw gebied voor ons en zeker ook de moeite waard om ontdekt te worden. Hier en daar komen we nog wat verscholen kasteeltjes tegen, meestal privé en meer dan een ingang zien we er niet van. Bij Callander bezoeken we de Bracklinn waterval die vooral in natte tijden erg indrukwekkend moet zijn. Het is heerlijk weer om buiten te wandelen, over de 20 graden.
In StrathyreIn Strathyre stoppen we voor een soepje op het terras van het Ben Sheann hotel, waar we al een paar keer overnacht hebben. Strathyre is een aardig plaatsje, maar er loopt een heel erg drukke weg doorheen en na een half uurtje op het terras willen we wel weer verder.
Kasteel Edinample Kasteel EdinampleBij Loch Earn slaan we een weggetje in waar we nog nooit zijn geweest, hoewel een bord aangeeft dat de doorgaande weg afgesloten is na een paar kilometer. Toch even kijken en plotseling zien we een pracht van een kasteeltje dat aan de rand van het loch staat, Edinample Castle. We hebben het op geen enkele kaart staan en uiteraard is het privébezit en verboden het terrein op te gaan. Zouden ze aan woningruil met ons willen doen?
Kasteel DrummondDrummond Castle staat wel op onze kaart, maar we zijn te laat om nog het 15e eeuwse kasteel binnen te gaan. Het staat verscholen in de bossen en de tuinen, wild en gecultiveerd, beslaan een heel erg groot gebied. Het kasteel is gebruikt in de film Rob Roy.
Landschap bij Stirling Wallace monumentAan het einde van de dag komen we oostelijk van Stirling uit in bergen die soms wel 700 meter hoog zijn. En natuurlijk zien we vanaf deze kant ook het Wallace monument weer, dat hebben ze daar toch wel heel mooi neergezet, daar heeft vast iemand goed over nagedacht.
Onze rondrit is bijna voorbij, morgen moeten we naar Edinburgh om de huurauto in te leveren en ook al zijn daar ook heuvels, het berglandschap laten we dan echt achter ons. Maar van Edinburgh weten we al dat we het een mooie stad vinden, dus vervelen zullen we ons zeker niet. En als het zulk mooi weer blijft, heerlijk..

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven