Lies & Teije's reis website

Naar Glasgow en Stirling


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 14 mei 2005
Zoeken

Zaterdag 14 mei, naar Glasgow en Stirling

Vandaag rijden we naar Glasgow omdat we daar nog nooit eerder hebben rondgekeken. We zijn eens door de buitenwijken gereden en hebben toen het centrum vermeden omdat we ervan uitgingen dat het nogal een industriestad is.
GlasgowGlasgow staat inderdaad bekend om de industrie maar het was ooit ook een welvarend handelscentrum en is ondertussen ook een belangrijk cultureel centrum geworden. Veel van onze Schotse vrienden en kennissen, en ook emails van lezers, hebben ons er toe gebracht om dus toch maar een paar dagen voor Glasgow uit te trekken.
George Square GlasgowWe parkeren de auto in een parkeergarage en beginnen onze wandeltocht op George Square in het centrum van de stad. En onze eerste indruk van de stad is niet echt positief: er staan veel oude gebouwen, maar die worden overschaduwd door nieuwbouw en de twee passen totaal niet bij elkaar. Een schizofrene stad.
GlasgowWe kopen bij de VVV een boekje waar een wandeling in beschreven staat die ons in 2 uur langs de meeste monumenten en een aantal kunstgallerijen voert om een betere indruk te krijgen. Glasgow is duidelijk een moderne stad en er is inderdaad veel kunst te zien, we komen zelfs een echte Rembrandt tegen in een gallerie.
Glasgow Glasgow Royal infirmaryVanaf de Lighthouse (ook wel de Mackintosh Tower genaamd) hebben we een goed uitzicht over de stad en de foto links laat duidelijk zien hoe het een wirwar van oud en nieuw is. Het is onze persoonlijke smaak, maar het trekt ons niet, alsof de stad niet een duidelijke eigen identiteit heeft. In Edinburgh heb je uiteraard ook nieuwbouw, maar op de een of andere manier past het daar wel goed bij de oude stad en hier niet.
GlasgowWe wandelen nog even naar de kathedraal die aan de rand van het centrum staat, bezichtigen het oudste huis in Glasgow (15e eeuw) en besluiten dan dat we eigenlijk wel genoeg van Glasgow hebben. Er zijn hier nog wel een paar musea (vooral de Burrell collection) die we ooit eens willen bekijken, maar het centrum van Glasgow houden we voor gezien. Voor ons is het een stad als vele andere, maar er zullen ongetwijfeld veel mensen zijn die het wel een speciale stad vinden (het schijnt dat we met onze smaak wel eens mensen op de tenen trappen, vandaar deze relativering...).
Het is nog niet al te laat en de zon gaat pas om 10 uur onder, dus we kunnen nog wel wat andere dingen gaan doen. We besluiten om naar Stirling te rijden, een stadje waar we ook nog niet eerder in het centrum zijn geweest.
Stirling StirlingEn op het moment dat we er binnenrijden vinden we het er stukken leuker dan in Glasgow. Een levendig plaatsje met een sfeervolle uitstraling waar we volop van genieten. Te beginnen op een terrasje natuurlijk!
Stirling ligt strategisch gelegen in het hart van Schotland en het is ook niet verwonderlijk dat er een groot kasteel op de top van de heuvel ligt.
En uiteraard zijn ook hier weer belangrijke veldslagen geweest, zoals tijdens de onafhankelijkheidsoorlogen onder Robert de Bruce in de 14e eeuw. Bij Stirling was lange tijd de enige oversteekplaats over de rivier Forth en daardoor was het de toegangsweg tussen het noorden en het zuiden van het land.
Wallace monumentVanaf het kasteel zien we in de verte het Wallace monument, opgericht in de Victoriaanse tijd voor William Wallace, de vrijheidsstrijder die de meeste mensen kennen uit de film Braveheart. De zuil staat op Abbey Craig, iets ten noordoosten van Stirling en domineert het landschap. Je kunt het ook beklimmen, maar hoewel we er al wel eens zijn geweest, hebben we dat nog niet gedaan. Dat was op een koude en regenachtige dag, heel wat anders dan de warme en zonnige dag die we vandaag hebben.
Stirling StirlingStirling heeft wel wat van Edinburgh, maar dan een beetje bescheidener en kleiner. Het trekt ons in ieder geval meer dan Glasgow. We gaan nog even op zoek naar een hotel, want ons plan is weer veranderd, we hoeven morgen niet nog een keer naar Glasgow en zijn dus niet gebonden aan een plek bij Glasgow in de buurt.
Maar deze keer hebben we niet veel geluk met het zoeken en we rijden uiteindelijk terug naar Denny waar nog steeds kamers beschikbaar zijn in de pub waar we gisteren ook al waren, de Donner Inn. De kamer kost maar 35 pond (zonder ontbijt), evenveel als we gisteren in het Railway Hotel betaalden en is prima geschikt om te overnachten. En wat we morgen gaan doen? Daar gaan we nu nog even over nadenken.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven