Lies & Teije's reis website

Van Mallaig naar Inveraray, we zien weer diverse kastelen


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 12 mei 2005
Zoeken

Donderdag 12 mei, van Mallaig naar Inveraray, we zien weer diverse kastelen

Glenfinnan monument Glenfinnan monumentVandaag trekken we weer verder naar het zuiden, en aan de kop van Loch Shiel komen we langs het Glenfinnan monument. Hier verzamelde Bonnie Prince Charlie zijn leger in 1745 dat, na een aantal schitterende overwinningen, een jaar later volledig in de pan gehakt zou worden in Culloden. Hij riep zijn vader uit tot koning Jacobus III van Engeland en daarmee begon het drama dat Schotland en de Hooglanden voor altijd zou veranderen.
Loch Shiel Loch ShielHet gebied rond Loch Shiel staat bekend om de adelaars die er vliegen, maar we krijgen er niet één te zien. Desondanks is het een prachtige omgeving en je kan je voorstellen dat een verzameld leger op een mooie dag hier nog hoopvol staat, vol goede moed. Persoonlijk vinden we dat Charles Stewart gewoon in Rome had moeten blijven, waar hij ook geboren was.
Kasteel StalkerVandaag is het weer eens kastelendag, we komen er in ieder geval een heleboel tegen, zoals hiernaast Castle Stalker dat op een schiereilandje staat. Met vloed kun je er alleen per boot komen. Het werd in de 16e eeuw gebouwd en is na 1960 weer gerestaureerd.
Kasteel DunstaffnageOp een strategische plek langs de Firth of Lorn staat het Dunstaffnage kasteel op een rots. Flora MacDonald heeft hier gevangen gezeten nadat zij Bonnie Prince Charlie geholpen had te ontsnappen uit Schotland in 1746.
We zien nog wel meer kastelen, zoals Tioram en Kilchurn, maar de foto's daarvan komen allemaal op de kastelenpagina. Er zijn zoveel kastelen of kasteelachtige gebouwen in Schotland, we blijven bezig... En iedere reis komen we weer nieuwe tegen, soms op hele onverwachte plaatsen. We hebben een kastelenkaart bij ons, maar daar staan ze nog lang niet allemaal op.
Kasteel Inveraray Kasteel InverarayIn Inveraray, ons einddoel van vandaag, gaan we natuurlijk ook naar het beroemde kasteel kijken dat iets buiten het dorp ligt. Het ziet er imposant uit, en het kasteel wordt nog steeds bewoond door het hoofd van de Campbell clan (ook wel de hertog van Argyll genoemd). Een paar zalen zijn te bezichtigen, maar de entreeprijs (6 pond) vinden we achteraf eigenlijk veel te veel voor een bezichtiging waar je misschien een kwartier over doet.
Gevangenismuseum in Inveraray Gevangenismuseum in InverarayIn het leuke stadje zelf bezoeken we de oude gevangenis. Het is een interessant museum geworden en geeft een goed inzicht in de manier waarop gevangenen vroeger moesten leven. Het schijnt in de 19e eeuw een vooruitstrevende modelgevangenis geweest te zijn, maar je moet er niet aan denken daar ook maar een dag te zitten. Heel duidelijk wordt gemaakt dat de gevangenis pas een functie kreeg nadat de straffen waren verlaagd: in de middeleeuwen stond op de meeste vergrijpen een geldboete, een openbare geseling of gewoon de doodstraf en was een gevangenis niet echt nodig.
Gevangenismuseum in InverarayEr konden 24 gevangenen in 12 kamers en er was slechts 1 bewaker die continue in de gevangenis woonde, evenals de directeur. Er is uitgebreide informatie over de gevangenen die hier vanaf 1820 hebben gezeten. Voor rechtzittingen was er een speciaal gebouw binnen de gevangenis, waar je nu op een bandje diverse rechtzaken kunt volgen uit die tijd.
Genieten in de zonHet is vandaag lekker weer en als we de gevangenis uitkomen zoeken we eerst een leuk terrasje op om van de zon te genieten. Inveraray is een klein stadje maar duidelijk wel bekend bij de toeristen, want er lopen er heel wat rond. Een hotel hebben we al geregeld, The George, vlak naast de gevangenis. Het is een sfeervol hotel en we hebben een leuke kamer (60 pond). We genieten nog maar even goed van het landschap, want morgen gaan we richting Glasgow en daarna Edinburgh, dus de echte bergen zullen we dan wel achter ons laten

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven