Lies & Teije's reis website

Via Skye naar Mallaig en het Ardnamurchan schiereiland


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 10 & 11 mei 2005

Dinsdag 10 mei, via Skye naar Mallaig en het Ardnamurchan schiereiland

Doordat we gisteren al naar Applecross zijn gegaan zorgt ervoor dat we vandaag een snellere route naar Skye kunnen nemen. En we hebben sowieso geen haast om afscheid te nemen van Iain en Cathy, die in de loop van de jaren goede vrienden van ons zijn geworden. We ontbijten dan ook uitgebreid en drinken daarna nog even koffie voordat we op pad gaan.
Lies en CathyDit jaar willen we in de zomervakantie Engeland wat beter gaan verkennen en we hebben al bedacht dat we aan het eind dan best wel even kunnen doorrijden naar Beauly, dan zien we ze dus weer. Ook hebben we vandaag een niet al te lange rit op het gewijzigde programma staan en ach, als het allemaal wat langer duurt, dan stoppen we gewoon eerder, we zitten tenslotte nergens aan vast.
Glenelg De veerpont naar SkyeLangs Loch Ness rijden we een eindje naar het zuiden en slaan dan af naar het westen. We willen namelijk met het pontje vanaf dit schiereiland naar Skye. We waren er al eens (2003), maar toen voer de veerboot nog niet. We kunnen zo de ferry oprijden waar maximaal 4 auto's op passen en voor 7 pond zijn we binnen 5 minuten in Kylerhea (spreek uit als killrhee) op Skye.
In de buurt van KylerheaVanuit Kylerhea leidt een smalle en bochtige weg over de bergen naar de grotere wegen op Skye. Alweer een adembenemende route door een heel erg mooi stukje Schotland. Sinds de brug vanaf Kyle of Lochalsh naar Skye is gebouwd rijden hier heel wat minder mensen rond en ook de pont vaart minder vaak, maar we kunnen het liefhebbers van de Schotse natuur zeker aanraden om deze route te nemen. Het pontje vaart vanaf 2e paasdag tot eind september (niet op zondag).
De veerboot naar Mallaig MallaigSkye is een prachtig eiland, maar wij rijden dit keer maar een klein stukje via het Sleat (spreek uit als Sleet) schiereiland naar Armadale waar we de pont naar Mallaig willen nemen. Ook hier wordt de weg in snel tempo verbreed en we zijn blij dat we dit ooit al eens gereden hebben toen het nog een echte Schotse (en scheve) weg was. De temperatuur is stukken beter dan de afgelopen dagen en we kunnen lekker buiten zitten terwijl we wachten op de pont in Armadale.
Deze overtocht duurt ruim een half uur en we hebben een mooi uitzicht op Skye, het vaste land en de diverse eilanden en schiereilanden in de buurt. Op de boot waait wel een harde wind en we zijn toch nog aardig verkleumd wanneer we de auto weer opzoeken, maar wanneer we in Mallaig aankomen voelt het heerlijk warm. We moeten trouwens 23 pond betalen voor de overtocht, bijna € 35.
Mallaig MallaigIn Mallaig zijn diverse B&B's, maar we kiezen voor een hotel waar we mogen roken (tja, helaas zijn we nog steeds verslaafd...). We hebben er een prachtig uitzicht over de haven, het stadje en de zonsondergang in zee. Ik heb nogal last van mijn voeten dus we besluiten om hier een extra nacht te blijven zodat we een beetje kunnen uitrusten. In Beauly is het iedere nacht wel laat geworden en hebben we, ondanks de late ontbijten, eigenlijk toch wat te weinig slaap gehad.
Het geeft niet, in dit stukje van Schotland zijn we nog nooit eerder geweest, dus we willen hier nog wel wat verder rondkijken. Eerst even een goede nachtrust, dat is toch wel het allerbelangrijkst!

Woensdag 11 mei 2005, het Ardnamurchan schiereiland

We slapen lekker uit en zijn nog net op tijd voor het ontbijt. Twee lange trappen moeten we af en straks ook weer op. Maar we hebben wel een mooi uitzicht! Vandaag willen we het rustig aandoen, dat betekent dat we alleen wat gaan rondrijden. Maar tja, een beetje rondrijden is bij ons al gauw de hele dag rondrijden..."
We kennen dit gebied nog niet dus slaan we al gauw bij de eerste zijweg af, op zoek naar nieuwe en onbekende plekken. En zo komen we weer heel wat nieuwe plaatsen tegen, meertjes, doodlopende wegen met huizen op fantastische plekken en noem zo maar op.
Loch Morar In de buurt van Loch MorarZo ook de plekken op deze foto's langs Loch Morar. Het schijnt één van de diepste meren in Schotland te zijn en er wordt beweerd dat er (ook) een monster huist. Wij zien alleen maar mooie plekken, veel zon en geen monsters. De aanwezigheid van dit monster is ook nooit te gelde gemaakt: er zijn alleen ooggetuigen, geen enkele (getruceerde) foto.
Iets verder naar het zuiden slaan we rechtsaf, een weggetje op dat niet op de kaart staat. Een tegenvaller voor Teije die nu de weg niet kan afstrepen. Dan maar een weggetje erbij getekend, maar leuk vindt hij het niet! De weg ziet er ook erg nieuw uit en leidt ons langs de kust, naar het plaatsje Arsaig. (Na de vakantie hebben we een nieuwe kaart gekocht en daar staat de nieuwe weg 'gelukkig' wel op!)
ArisaigIn Arsaig nemen we onze eerste pauze, even een 'lekkere' bak koffie. Ik houd meer van een niet al te grote bak sterke koffie, maar dat kennen de Engelsen (sorrie, Schotten) niet. Een grote slappe bak, het liefst met heel veel melk, dat bieden ze je graag aan, maar gelukkig kan ik ook zwarte koffie krijgen.
Het straatbeeld zoals op deze foto zie je veel in kleine plaatsjes aan de westkust: een restaurant of café, een postkantoor en wat losse huizen er omheen. Het weer wordt steeds beter en we kunnen vandaag ook lekker buiten zitten.
In de buurt van Arisaig In de buurt van ArisaigIeder zijweggetje dat we tegenkomen gaan we ook in, en we belanden soms op idyllische plekjes. Natuurlijk niet altijd, maar toch komen we regelmatig hele mooie dingen tegen die je anders zomaar overslaat. Als we ons later maar kunnen herinneren waar het allemaal was...
In Glen MoidartIn Glen Moidart rijden we toevallig tegen dit privé landhuis aan, eigenlijk wel een kasteeltje vinden wij. Maar er staat geen naam bij en op internet kunnen we er ook niets over vinden. Nee hoor, we zijn absoluut niet jaloers.... stel je voor dat je het geld hebt om zoiets te kopen en er te kunnen wonen en dan geen geld meer over hebt voor andere reizen!? We moeten er niet aan denken.
Een monster midget De ingang vanf Glenborrodale kasteelVerder naar het zuiden rijden we en komen dan aan op het Ardnamurchan schiereiland, waar we nog nooit eerder zijn geweest. Een heel nieuw gebied, en alweer heel afwisselend: bosrijke gebieden, kale en ruige streken, uiteraard heel veel bochten in de weg en af en toe hele leuke huisjes. Zelfs de ingang van een kasteel (rechts), privé uiteraard met een waarschuwing voor mensen die denken straffeloos het terrein op te kunnen gaan. We nemen genoegen met een foto van de Gate Lodge.
Ardnamurchan ArdnamurchanArdnamurchan is een groot schiereiland, maar veel wegen lopen er niet. We hebben de kaart voor ons en nemen vrijwel alle binnenweggetjes. We hebben het allang niet meer over doodlopende wegen, we noemen het nu: terugkerende wegen, omdat we aan het eind dezelfde weg terug moeten nemen. Maar dit keer zijn het er wel heel erg veel!
Ardnamurchan PointUiteindelijk komen we aan bij Ardnamurchan Point, het meest westelijke deel van het vasteland van het eiland Groot-Britannië. Er staat een vuurtoren en gelukkig is er ook een café waar we even een kop koffie kunnen drinken voor we de hele zelfde weg weer terug moeten rijden. Het landschap hier is ook schitterend, maar je moet echt de tijd nemen voor een bezoek want er even 'snel' doorheen rijden is er niet bij.
Leuk klein huisjeOp de terugweg naar Mallaig nemen we nog snel een fotootje van een leuk huisje dat we al op de heenweg hadden gezien. Het ziet er erg grappig uit, klein en toch versierd met allerlei torentjes. Misschien is het ook wel de toegang tot een veel groter landgoed met kasteel en al, maar dat weten we niet zeker.
Het kost ons bijna 2 uur om weer terug te rijden naar Mallaig, maar over de heenweg hebben we de hele dag gedaan om deze ruige streek te bekijken. We hebben alweer prachtig weer gehad met veel zon en ook een wat betere temperatuur. Terug in het hotel zijn we alleen maar blij dat we onze schoenen kunnen uitdoen, de voeten koelen onder de koude douche en dan gauw naar bed. Het is een lange, maar heel erg mooie dag geweest

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven