Lies & Teije's reis website

Het stroomgebied van de Tay


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 27 maart 2004
Zoeken

Zaterdag 27 maart, het stroomgebied van de Tay

Steencirkel bij FortingallVandaag willen we het wat rustiger aan doen en niet zo'n lange autorit maken. Daarom blijven we een beetje in de buurt en onvermijdelijk heb je dan te maken met de rivier de Tay en Loch Tay. Daar cirkelen we dus een beetje omheen. Eerst rijden we naar Fortingall waar heel veel steencirkels te vinden zijn. In de prehistorie moet dit een redelijk drukbevolkt gebied zijn geweest. Langs de weg zien we zomaar een weiland met 3 steencirkels vlak bij elkaar.
Oudste taxusboom van Europa, Fortingall Oudste taxusboom van Europa, FortingallDe inwoners beroemen zich ook op het feit dat het oudst levende wezen van Europa in hun plaats verblijft, namelijk een 5000 jaar oude taxusboom. De diverse reisgidsen noemen een leeftijd van 3000 tot 4000 jaar maar aangezien er geen jaarringen meer kunnen worden geteld door de vele vernielingen zal niemand er ooit zeker van kunnen zijn.
Crannog centrumIn Aberfeldy houden we al onze eerste koffiepauze, want we komen niet echt goed op gang. Daarna rijden we naar Kenmore waar we het nieuwe Crannog centre wel willen bezoeken. Maar vlak ervoor begint het behoorlijk te regenen en we besluiten de tour (ook door de buitenlucht) van een uur een andere keer te doen. Het centrum geeft een beeld van het leven in de IJzertijd en lijkt ons best wel boeiend.
Albino haas Glen QuaigVan Kenmore nemen we de single track road naar de A822 en dat blijkt een prachtige route te zijn. Eerst vrij steil omhoog en dan over een eindeloze hoogvlakte. Naast al het andere wild zien we hier ook een albino haas die op de foto links nog net te zien is. Hij blijft stil zitten tot we uit de auto stappen.
Waterval Weer eens samen op de fotoOp weg naar Dunkeld rijden we een smal zijweggetje in en komen daar een flinke kloof met uiteraard een waterval tegen. Een mooi en onverwacht plekje die zelfs op onze gedetailleerde kaart niet werd aangegeven. Eindelijk maken we weer eens een foto met ons allebei erop.
Kathedraal, DunkeldDe bezienswaardigheid van het dorpje Dunkeld is de kathedraal die nu grotendeels een ruïne is. De bouw begon in de 12e eeuw en duurde 2 eeuwen maar werd tijdens de Reformatie verwoest. Er staan bordjes dat je niet op het gras mag lopen maar er staan ook vele zitbanken op het gras aan de oever van de Tay. Verwachten ze hier dat we naar de banken vliegen?
Grafsteen in de kathedraal van DunkeldIn de kathedraal zijn veel grafstenen te zien waaronder een aantal met schedel en botten erop, ons symbool voor gevaar. De grafsteen op de foto toont de spreuk 'memento mori', oftewel gedenk te sterven. Eigenlijk best wel een pedante terechtwijzing van een dode... In het gras ligt ook een steen in de vorm van een hartje, en bij nadere beschouwing blijkt het ook een grafsteen te zijn.
In dit gebied zijn nog allerlei weggetjes waar we nog nooit geweest zijn en we rijden er heel wat af. Het landschap is duidelijk aan het veranderen. In het noorden en oosten zien we hogere bergen, in het zuiden en westen steeds meer vlakten. Dit gebied is heuvelachtig, voorloper van de Grampian Mountains en duidelijk een landbouwgebied. Maar we zien ook heel wat wild, zoals herten, hazen, konijnen en fazanten, de weg over schieten.
Bij Dunalastair Water Dunalastair WaterNiet al te laat keren we weer terug langs de zuidkant van Loch Tummel naar Loch Rannoch. Langs het Dunalastair Water klimmen we nog wat hellingen af om een paar stroomversnellingen van dichtbij te bekijken. Water is zeker een van de dingen die Schotland zo mooi maakt als het is. Zonder water zou het maar een dor en kaal landschap opleveren.
's Avonds brengen we een tijdje in de drukke lounge door. Het is een komen en gaan van mensen die hier dineren op de zaterdagavond. De plek lijkt behoorlijk geïsoleerd wanneer je op de kaart kijkt maar blijkbaar weten heel wat mensen het toch te vinden.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven