Lies & Teije's reis website

Glen Lyon en door de Trossachs


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 26 maart 2004
Zoeken

Vrijdag 26 maart, Glen Lyon en door de Trossachs

We zijn in Kinloch Rannoch neergestreken omdat we er vorig jaar achterkwamen dat dit gebied toch ook wel erg mooi is en we nog heel wat in de buurt te bekijken hebben. Ook de mailwisseling met de eigenaar Paul heeft ons ertoe aangespoord.
Glen Lyon Glen LyonAllereerst rijden we naar het zuiden tot we in het begin van Glen Lyon zijn, waarschijnlijk de langste glen met z'n ruim 50 kilometer lengte. De dag begint wat grauw maar we weten uit ervaring hoe snel de bewolking hier kan verdwijnen, vooral de dunne wolken die op de bergtoppen lijken te rusten.
Het is een bijzondere glen aangezien hij vrij smal is; om ons heen zien we de besneeuwde bergtoppen terwijl de meeste dalen een wat bredere vallei hebben. Wanneer de zon doorbreekt worden de uitzichten helemaal mooi, maar met onze kamera's kunnen we steeds maar een klein stukje vastleggen. Het geeft een wonderbaarlijk gevoel van vrijheid om hier rond te rijden en af en toe uit te stappen. Het schijnt dat de vrijbuiter Rob Roy en zijn familie uit deze glen afkomstig waren.
Een echte Highlander Koeien op de wegAan het einde van het dal komen we Schotse Hooglanders en andere koeien op de weg tegen, prachtige dieren zolang ze maar niet agressief worden.
Onze kaart geeft aan dat deze weg doodlopend is, maar we hebben vorig jaar een mailtje gekregen dat een bestaande afgesloten weg nu openbaar is gemaakt en we kunnen inderdaad over de bergen naar het volgende dal, Glen Lochay.
Diepe kloven doorsnijden dit dal hoewel je er vanuit de auto niet veel van te zien krijgt. Deze weg is werkelijk fantastisch om te rijden en we kunnen het iedereen aanraden. Wel valt ons op dat de wegen wat slechter zijn dan in de Hooglanden, maar gezien het hoge tempo waarmee wegen worden verbeterd en verbreed zal dat vast niet lang duren.
Loch LubnaigVanuit Glen Lochay komen we aan in het dorpje Killin en vandaar rijden we naar Strathyre waar we lunchen in het hotel Ben Sheann. Daar hebben we de afgelopen jaren al heel wat nachten doorgebracht en het is leuk om er weer even terug te zijn. De temperatuur is inmiddels gestegen tot 15 graden!
Waterval bij Leny Heerlijk in de zonTijd dus om de trui uit te doen wanneer we de auto uitstappen om de Falls of Leny te bekijken. Een mooie waterval waar we ettelijke keren aan voorbij gereden zijn zonder te beseffen dat er een waterval was! Zo zien we deze vakantie toch weer heel wat nieuws in streken waar we toch al eerder zijn geweest.
Loch AchrayVlak voor Callander rijden we de Trossachs in, alweer een gebied dat we nog niet echt hebben gezien. Smalle wegen voeren ons langs prachtige lochs en vergezichten. We hebben het ooit al eens eerder gezegd: van dit landschap kun je gewoon dronken worden en er toch niet genoeg van krijgen.
An Tigh Mor, TrossachOnze kastelenkaart geeft aan dat hier geen kastelen in de omgeving zijn, maar wij vinden dit toch echt een kasteel. Er komt net een bruidsstoet vandaan wanneer we langsrijden en het is inderdaad een mooi plekje om te trouwen of een feestje te geven.
Loch Drunkie Loch KatrineWe laten hier weliswaar een paar foto's zien maar eigenlijk moet je zelf door het landschap heenrijden om te voelen hoe het is, wij kunnen het onmogelijk met woorden beschrijven. De combinatie van bergen, bossen, kale heidevlakten en lochs, daarnaast de dorpjes, het wild en de eenzame weggetjes maken dit land tot een uniek verschijnsel. Er zijn misschien mooiere plekken, maar alles ligt hier in zo'n klein gebied bijeen.
InversnaidOver een smalle weg, waar we verscheidene grote bussen tegenkomen, bereiken we tenslotte Loch Lomond, één van de bekendste recreatiemeren van Schotland. Uiteraard staat er een hotel op deze plek en net als zo vaak voelen we ons jaloers op al die Schotten die op zulke fantastische plekken wonen en werken. Maar dat geeft niet, wij genieten op deze manier ook, misschien zelfs nog wel meer omdat we niet gewend raken aan al die pracht.
Trossachs Loch TayNa een lange tocht verlaten we dit gebied, de Trossachs, en langs Loch Tay rijden we terug naar ons hotel. De temperatuur is nog steeds boven de 10 graden wanneer we om half zeven terug zijn. De eerste dag zonder 1 spatje regen en vrijwel geen wind! Schotland zonder regen is geen Schotland, zo is ons verteld, maar volgens ons zijn het de luchten, de blauwe hemel en de voortrazende wolken, die het land zijn kleur geven.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven