Lies & Teije's reis website

Kastelen, steencirkels en Pictische stenen


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 24 maart 2004
Zoeken

Woensdag 24 maart, kastelen, steencirkels en Pictische stenen

Een mager zonnetje schijnt wanneer we wakker worden. Het is even wennen dat we hier op tijd moeten zijn voor het ontbijt en we merken nu dat we de afgelopen week inderdaad een beetje thuis zijn geweest in plaats van gasten in een hotel. Het uitzicht is hier wel een stuk mooier, op het middeleeuwse pleintje van Huntly.
Huntly Leith HallHoewel de meeste kastelen nog niet open zijn voor bezoek gaan we vandaag een ritje langs verscheidene maken. Het hele gebied staat vol kastelen en andere oudheden. Hiernaast Leith Hall, een bescheiden kasteelachtig huis, met maar liefst 115 hectare grond eromheen. Wanneer we er vlak voor staan zien we de spreuk op het wapen: 'spare nought', oftewel spaar niets.
Maiden StoneOok bezoeken we vandaag een aantal stenen met Pictische symbolen erop. Picten werden de bewoners van dit gebied genoemd voordat ze Schotten werden. De Maiden Stone dateert waarschijnlijk uit de 9e eeuw en er staat onder meer een gestileerde olifant op afgebeeld. Het verhaal gaat dat een vluchtende vrouw (na een verloren weddenschap) werd ingehaald door de duivel. Toen ze een gebed uitsprak veranderde god haar in een steen. De duivel had haar schouder echter al aangeraakt en die plek zou het driehoekje zijn dat uit de steen verdwenen is. De steen is zo'n drie meter hoog.
Easter Aquhorthies Bij de Easter AquhorthiesNaast kastelen en Pictische stenen komen we ook een aantal steencirkels tegen, het equivalent van onze hunebedden maar toch net weer wat anders. Hiernaast Easter Aquhorthies, een zogenaamde liggende steencirkel. Tussen de twee grootste staande stenen is een liggende steen geplaatst.
Hoewel het lang niet zo koud is als de afgelopen dagen staat er een stevige bries en moeten we dikke jassen aan.
Craigievar kasteel Craigievar kasteelCraigievar Castle is een compact en hoog kasteel met kleine raampjes op verschillende hoogten zodat niet is uit te maken hoeveel verdiepingen het telt. Het bovenstuk is een samenraapsel van torentjes, spitsen en geveltjes maar is door de populariteit (het wordt heel vaak afgebeeld op van alles en nog wat) helaas van binnen nogal beschadigd door de vele bezoekers.
In Inverurie stoppen we even om bij te komen. Naast de bezienswaardigheden hierboven hebben we nog veel meer kastelen en oudheden gezien en het wordt tijd voor een pauze. We komen net aan op een tijdstip dat de schoolgaande jeugd pauze heeft en vrijwel iedereen lijkt de snackbars en broodjeshuizen te bestormen. Van de honderden jongelui die we tegenkomen loopt er maar een enkeling zonder snack rond!
Cullerlie steencirkelOok 's middags komen we weer aardig wat oudheden tegen, zoals hier de Cullerlie stone circle. Opvallend aan deze steencirkel is het feit dat erbinnen 8 graven werden gevonden waarvan nu de steenhopen (cairns) nog te zien zijn.
Drum kasteelWe hebben hier lang niet alle kastelen genoemd waar we langs gekomen zijn, maar het Drum Castle verdiend nog wel een vermelding: het is een combinatie van het oorspronkelijke 13e eeuwse kasteel en een Jabobijns landhuis uit de 17e eeuw. De bossen eromheen zijn eeuwen oud.
Loanhead of DaviotOp de terugweg naar Huntly bezoeken we nog de steencirkel Loanhead of Daviot, waarvan de opzet zeer goed bewaard is gebleven. Ook dit is een zogenaamde 'liggende steencirkel', daterend uit het 3e millenium v.Chr. Ernaast ligt een cirkel van kleinere stenen waarvan je in eerste instantie als leek denkt dat die erbij hoort, maar het is een begraafplaats uit de 5e eeuw v.Chr. Een wereld van verschil ligt er dus tussen.
Wil je meer weten over de kastelen of prehistorische oudheden, kijk dan ook eens op onze speciale kastelen- of oudhedenpagina van Schotland. In dit gebied ligt een speciale kastelenroute die je langs de meest bekende en mooiste kastelen voert.
Wij houden het aan het einde van de middag voor gezien en gaan naar het hotel terug waar we een flinke maaltijd krijgen, met onder andere haggis erin. Ach, valt eigenlijk best mee als je vergeet hoe en waarvan ze het maken...

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven