Lies & Teije's reis website

Strathdearn en allerlei binnenweggetjes


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 22 maart 2004
Zoeken

Maandag 22 maart, Strathdearn en allerlei binnenweggetjes

Het is nog steeds koud buiten en af en toe valt er wat regen, maar dat verhindert ons niet nieuwe gebieden te ontdekken in dit mooie land. Op onze oude kaart zien we nog allerlei wegen aan de oostkant van Loch Ness waar we niet zijn geweest en zo rijden we na een rustige ochtend via de A9 tot aan Tomatin (met een bekende whisky-distilleerderij) waar we afslaan om Strathdearn in te rijden. Door deze Glen stroomt de Findhorn rivier, van zuidwest tot noordoost om uiteindelijk bij het plaatsje Findhorn in de zee uit te komen.
Strathdearn StrathdearnHet is 's nog vrij mistig in het dal hoewel we vanochtend ook al wat zon hebben gezien. Om de vijf minuten verandert de lucht waardoor het landschap er steeds anders uitziet.
Herten in StrathdearnOok vandaag komen we weer heel wat wild tegen, dit keer vooral herten die soms dichtbij, soms wat verder weg staan te grazen. Ze lijken vanuit de auto vrij mak maar wanneer we uitstappen om wat dichterbij te komen, rennen ze schuw weg.
Aan het einde van de glen moeten we rechtsomkeert maken en nemen dan een weggetje halverweg het dal terug richting Loch Ness. Het is een vrijwel verlaten pas dat over de bergen voert en het wegdek is erg slecht. Ook is het er redelijk kaal en overheersen de lage heidestruiken. Door de mist die af en toe heel dichtbij komt is het er bijna spookachtig. Alweer zo'n prachtig weggetje!
Het ene moment bewolkt Het andere moment zonnigSoms is de lucht zwaarbewolkt en hangen de donkere wolken bijna op het landschap, dan weer schijnt ineens de zon. Er is werkelijk geen peil op te trekken, maar het maakt het landschap wel boeiend en de kleuren veranderen terwijl je ernaar kijkt.
Loslopende koeienBehalve het vele wild komen we uiteraard ook schapen en koeien op de weg tegen. Ze zijn onwillig om van de weg te gaan en wij zijn geduldig genoeg om niet te gaan toeteren. Het blijft een mooi gezicht hoewel ik (Teije) eerlijk gezegd een beetje bang ben voor koeien. Lies lacht me uit en ik ga een weddenschap aan om de volgende keer dat we loslopende koeien zien uit de auto te stappen. Helaas, ik verlies...
Regenbuien boven InvernessAan de oostkant van Loch Ness hebben we ook nog heel wat weggetjes te rijden en iedere keer wanneer we naar het noorden rijden zien we bij Inverness regenbuien uit de hemel komen.
Rotsige weilandenWe rijden nu wat heen en weer over diverse wegen en telkens weer komen we in een andere omgeving terecht: soms over kale, vlakke heidevelden, dan weer door dichte bossen en soms langs rotsige weiden zoals op deze foto. Maar werkelijk overal zien we schapen, soms achter een hek, maar vaker nog loslopend.
Regenbuien in de verteDe donkere lucht boven Inverness wordt steeds donkerder en de regenbuien zijn steeds beter te zien. Zodra we weer iets naar het zuiden rijden komen we in de zon terecht en iets meer naar het noorden in de regen. Alsof het weer vastzit op een bepaalde grens die wij af en toe kruisen.
InvernessAan het einde van de middag gaan we toch nog even naar Inverness en lijkt het wat droger. Maar wanneer de auto hebben geparkeerd en gaan wandelen dwingt een stortbui ons een pub in. Daar nemen we op ons gemak een drankje alvorens terug te keren naar Beauly.
De hele avond brengen we door met Iain en Cathy omdat het onze laatste avond is hier. We zijn er nu ruim een week en de tijd is werkelijk omgevlogen. Hoe leuk we het hier ook vinden en naar onze zin hebben, toch willen we verder want we hebben nog meer te ontdekken in Schotland. We zijn nog lang niet klaar met dit land...

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven