Lies & Teije's reis website

Drumnadrochit, Speyside, een paar koude, regenachtige dagen


Home -> Europa -> Schotland -> Reisverslag Schotland -> 18 tot 20 maart 2004
Zoeken

Donderdag 18 maart, Drumnadrochit, Speyside, een paar koude, regenachtige dagen

Het is toch lekker dat we hier geen rekening hoeven te houden met 'ontbijttijden'. We staan alweer laat op en genieten in alle rust van ons ontbijt. Daarna aan de koffie met Iain en Cathy en zo komen we de ochtend wel door. 's Middags willen we er toch nog even uit want de ochtendregen is weer gestopt.
Uitzicht op Loch Ness Uitzicht op Loch NessEr leidt een rechtstreekse weg van Beauly over een hoogvlakte naar Drumnadrochit maar de smalle weggetjes direkt ten westen van Loch Ness hebben we eigenlijk nog nooit bereden. Ook dit landschap is afwisselend: soms kale vlakten met veel heide en dan weer dichte bossen. Tot vlak bij Loch Ness is de hoogte aanzienlijk want met een steile afdaling komen we bij het meer.
Aangekomen bij het meer maken we een paar foto's van het monster van Loch Ness. Het is een stok die rechtop in de bodem lijkt te staan en waar de golven overheen spoelen zodat het bovenste stuk soms te zien is en dan weer niet. Vooral wanneer je ze snel achter elkaar bekijkt lijkt het net alsof je de kop van een beest ziet.
Drumnadrochit DrumnadrochitIn Drumnadrochit bezoeken we dit keer de zuidelijke Monster-tentoonstelling. De noordelijke hebben we in 2000 al bezocht en na het zien van deze tentoonstelling moeten we concluderen dat de 'noordelijke' stukken beter is. Voor £ 4,75 krijgen we een amateuristisch filmpje van 20 minuten te zien en het meeste daarvan komt ook regelmatig op tv.
Vanuit Drumnadrochit rijden we via Inverness naar het zuidoosten en slaan bij Carrbridge af om dan weer rustig naar het noorden te rijden. Ook deze streek hebben we nog niet uitvoerig bezocht. Wanneer we van de snelweg afslaan zien we ineens een kudde steenbokken, grote bruingrijze dieren met lange horens, langs de weg grazen. Waarschijnlijk zijn ze door de kou (het vriest bijna) en de sneeuw naar lagergelegen gebieden verdreven. De weg is echter smal en druk zodat we niet kunnen stoppen voor een foto.
Verlaten vlaktenOok hier bevinden we ons op een hoogvlakte en de meeste grond is bedekt met uitgebreide heidevelden. Wanneer het zwaarbewolkt is kan het er erg troosteloos uitzien, maar voor je het weet veranderen de kleuren weer door een andere lichtinval.
Wild zien we vandaag ook volop, vooral fazanten. Hier en daar zijn door bewoners zelfs waarschuwingsborden geplaatst om uit te kijken voor deze schichtige dieren. We krijgen er tientallen te zien en moeten af en toe flink voor ze remmen. Verder huppelen er heel wat hazen en konijnen rond en dieren die we alleen vanuit de verte zien en niet echt kunnen thuisbrengen.
Kerkje in Forres De Findhorn rivierVlakbij Forres zien we dit middeleeuwse kerkje, zoals er zovele in Schotland staan. Het leuke is dat ze, net als kastelen, vaak op plekken staan waar je zulke gebouwen helemaal niet verwacht. En hetzelfde geldt voor de iedere keer weer verrassende uitzichten.
Het is vandaag erg fris en we zijn niet al te laat terug in het hotel waar we met een warme maaltijd ontvangen worden. 's Avonds zitten we een tijdlang in de gezellige pub en voeren wat pittige discussies die echter nooit (voor zover wij weten) in ruzies ontaarden. Vreemde snuiters af en toe, die Schotten, maar wel heel erg aardig. Wij voelen ons er wel bij op ons gemak.

Vrijdag 19 maart 2004, een regenachtige en koude dag

Het is koud en regenachtig buiten, viezer weer dan we tot nu toe ooit hebben gehad in Schotland. In de afgelopen 4 jaren hebben we in totaal twee keer een halve dag met echte buien gehad en af en toe wat kortdurende motregens, maar deze vakantie schijnen we al het gemiste slechte weer in te halen.
Pub van het Caley HotelWe hebben Iain en Cathy echter belooft een website voor hun hotel te maken en daar kunnen we nu mooi mee bezig. Wat hun betreft mogen we zelf van alles verzinnen, maar zo werkt het natuurlijk niet. Het wordt dus een kwestie van wat spelen met kleuren en layouts en wat foto's maken van het hotel. Hiernaast de bar waar we vandaag meteen onze werkruimte van hebben gemaakt.
Dingwall DingwallTegen een uur of vier wordt het buiten ineens zonnig en gaan we nog snel even op pad. In Dingwall rijden we een heuvel op om het monument (National Memorial, gebouwd tussen 1904 en 1907) te bezoeken dat op een begraafplaats staat van waaruit je een mooi uitzicht op het dorp en de omgeving hebt.
Monument DingwallHelaas is de toren zelf gesloten en we kunnen er niet op klimmen. Vanaf de ruim 30 meter hoge toren moet het uitzicht op de omgeving nog veel mooier zijn want nu wordt het beperkt door de bomen langs de rand van de begraafplaats. Dingwall is de geboorteplaats van MacBeth en zijn nazaten schijnen er nog steeds in een vervallen kasteel te wonen.
RegenboogVanuit Dingwall rijden we verder naar het westen en slaan af naar Strath Bran. Maar de helder blauwe lucht wordt plotseling volkomen grijs en al gauw zitten we in een sneeuwstorm. De wegen worden glad en we besluiten maar weer terug te rijden. Op de terugrit komt de zon er ook weer bij en we zien af en toe prachtige regenbogen, veel dikker dan in Nederland, waarschijnlijk omdat ze veel dichterbij lijken te zijn. We kunnen heel wat potten goud verzamelen, ware het niet dat we liever lui en comfortabel in onze auto van dit natuurverschijnsel genieten.
Fairnburn verpleeghuisIn de buurt van Marybank zien we dit afgelegen kasteeltje. Het staat niet op de kastelenkaart van Schotland maar een kasteelachtig landhuis kun je het toch wel noemen. Het is Fairburn House, een verpleeghuis op een hele mooie lokatie. Misschien iets voor ons als we wat ouder zijn?
Het is vrijdag en in de pub is het drukker dan normaal. We vermaken ons er prima en we liggen later op bed dan we willen. Maar we kunnen gelukkig uitslapen zolang we willen en de weersvoorspelling voor morgen is wel heel erg slecht dus waarschijnlijk blijven we dan lekker binnen.

Zaterdag 20 maart 2004, we blijven binnen vandaag

Uitzicht op Loch Ness Uitzicht op Loch NessEn inderdaad, zoals de weersvoorspellingen al hebben aangekondigd is het ontzettend slecht weer wanneer we wakker worden. We installeren ons daarom met de laptop in de kroeg en gaan verder met het ontwikkelen van een website voor het Caledonian Hotel. Het resultaat tot nog toe kun je bekijken op www.fishinn.co.uk. We schieten nog wat plaatjes van een paar kamers en ook buiten als het eventjes twee minuten droog is, maar we hebben er voldoende werk aan om de dag door te komen.
Potten vol thee en koffie worden aangesleept door Iain en Cathy en hoewel ze zelf geen verstand van websites en internet hebben, waarderen ze het resultaat dat langzamerhand groeit. Aan het eind van de dag zijn wij ook redelijk tevreden over het resultaat. Er moet nog heel wat aangepast, verbeterd en afgerond worden maar dat komt wel wanneer we terug in Nederland zijn. Wij hebben ons kostje hier weer verdiend.
Drumnadrochit's Avonds verschijnt er een groep jongeren in de bar met een gitaar en de hele avond door horen we live muziek, vooral oudjes uit de jaren zestig en zeventig. En, is dat nou Midas Dekkers op latere leeftijd, daar in de kroeg???
Nadat de kroeg officieel gesloten is blijft een klein groepje nog urenlang kaarten en ook wij moeten eraan geloven. Het zal wel beginnersgeluk zijn maar we winnen meer dan we verliezen tot grote ergernis van één man die wel erg fanatiek en serieus dit kaartspelletje speelt. We trekken ons er niks van aan, maar we zijn in een allerbest humeur wanneer we tegen drie uur 's nachts eindelijk naar bed gaan.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2024 Naar boven